intervju_december

Znani slovenski reper Boštjan Nipič – Nipke je konec septembra izdal nov komad, ki pripoveduje zgodbo dekleta Ine. S pesmijo želi ozaveščati o pomembnosti upoštevanja privolitve in o spolnem nasilju nad ženskami. V projektu se je povezal z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon, ki deluje na področju boja proti nasilju nad ženskami in otroki že skoraj 30 let. Z njim smo se tokrat pogovarjali tudi mi.

V Sloveniji si zelo poznan, imaš veliko koncertov in poslušajo te vse generacije. Kako se počutiš, ker si tako znan in slaven? Veliko mladim si tudi idol.

Nikoli nisem hrepenel po slavi in prepoznavnosti, vedno sem želel le ustvarjati glasbo. Sedaj, ko mojo glasbo posluša in pozna veliko ljudi, pa sem vesel, da so me dobro sprejeli. To, da sem mnogim mladim idol, mi je še danes fascinantno, saj sebe ne dojemam tako, vendar čutim odgovornost, da predam mladim svoje sporočilo, to pa so moje življenjske izkušnje, vrednote in občutki.

Aktiven si na veliko področjih, plešeš, poješ, rad delaš z mladimi, kaj ti je v življenju najbolj pomembno?

Vse od naštetega bi bilo v vrhu mojih najvrednejših dejavnosti. 😉 Predvsem so mi pomembni dobri odnosi z ljudmi, s katerimi delim svoje življenje, družina, prijatelji in da imam  privilegij, da delam to, kar imam najraje – ustvarjanje glasbe.

V svojih pesmih si se dotaknil že zelo različnih tem, kaj je tisto, kar ti daje navdih?

Navdih je vsak dan, vsak trenutek, vsaka situacija, vsak občutek. Koncepti se ponujajo ob vsaki misli. Predvsem v vsakem svojem komadu izviram iz sebe, svojih stališč, kar se mi zdi najbolj pomembno in iskreno.

Najnovejša pesem ima naslov Ina; kaj lahko poveš o njej?

Ko sem pisal to pesem, sem si predstavljal, da sem nevidni prijatelj Ine, ki opazuje situacijo od strani, pa vendar zelo blizu in nemočno. Zgodba je izmišljena, pa vendar resnična, saj govori v imenu vsake tretje punce, ki ni nikoli spregovorila o trenutku, ki ji je spremenil življenje. Ponosen sem nase, na svoja sokreatorja projekta.  To sta Damjan Jović, producent, s katerim lahko kreirava na edinstvenem nivoju, in seveda Žiga Kranjc, ki je odgovoren za videospot.

Kaj misliš o tem, da je bil videospot »Ina« v manj kot enem tednu na YouTubu predvajan več kot 100.000-krat?

Predvsem sem presenečen nad tem, da komad s tako močno vsebino, ki opisuje resno problematiko, lahko doseže tak rezultat. Odzivi so več kot pozitivni, ljudje so se povezali z zgodbo in upam, da smo z Društvom SOS telefon naredili korak v pravo smer v skupnem poslanstvu zoper spolno nasilje.

Kdaj in kje so bili tvoji začetki glasbenega ustvarjanja?

Moji začetki glasbenega ustvarjanja segajo v 1. letnik, ko sem spisal svoj prvi rap tekst. Zgodba je govorila o mojem tedanjem psu Beniju.

Kaj šteješ za svoj največji uspeh?

Moj največji uspeh je verjetno to, da sem verjel v svoje sanje in nisem  nikoli odnehal, čeprav so mi vsi vedno govorili, naj se zresnim in si najdem službo.

Te zanima tudi ljubezenska tematika?

Seveda me zanima ljubezenska tematika, saj je ljubezen nekaj najlepšega, kar se nam lahko v življenju zgodi, in je del našega vsakdana.

Kaj rad počneš v svojem prostem času?

V prostem času grem rad na Šmarno goro, kadar je lepo vreme, saj jo imam zelo blizu. Če ne grem na Šmarno goro, grem po navadi na fitnes, ker se tako dobro počutim. Obožujem tudi tenis, vendar ga že dolgo nisem igral.

Kakšen je bil Nipke v pilovskih letih?

Nipke je bil v pilovskih letih zelo živahen, radoveden, pustolovski, predvsem pa mu je veliko pomenilo, če se je lahko družil s prijatelji na ulici, kjer so igrali vse možne športe. Včasih je tudi ušpičil kakšno.  ;))

Si rad  hodil v šolo? Kaj si imel v šoli najraje in kaj najmanj?

Šole nisem kaj preveč maral, saj nikoli nisem maral učenja in vstajanja zgodaj zjutraj. Bil sem hiperaktiven in nisem maral sedenja pri miru, v tišini. Najraje sem imel telovadbo, glasbo, likovni in angleščino. Najmanj pa so mi sedle matematika, fizika in vse, kar smo se morali piflati.

Kako si vozil s puncami? In kako premagoval ljubezenske težave?

V osnovnošolskih letih sem bil pri dekletih dokaj priljubljen, zato sem imel dosti prijateljic. Prve ljubezenske težave so se pojavile v 7. razredu, ko sem imel svojo prvo punco, ki me je kasneje pustila zaradi mojega najboljšega prijatelja. 🙁 Takrat sem prvič občutil, da ljubezen lahko boli, prizadene.

Kaj želiš sporočiti bralkam in bralcem Pila?

Imejte se radi, spoštujte sebe in spoštujte drug drugega, njegove želje in občutke in recite NE vsakršni vrsti nasilja.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Moji načrti so predvsem ostati čim bolj kreativen, ustvarjati nove komade in širiti pozitivno sporočilo.

Objavljeno v Pilu, december 2018