glasba2_december18

Ste si že ogledali film Zvezda je rojena, v katerem se je v eni od glavnih vlog preizkusila glasbena zvezdnica Lady Gaga? Kot se za filmski muzikal spodobi, v njem kar mrgoli prijetnih melodij. Daleč najbolj priljubljena pa je balada Shallow, ki sta jo zapela Lady Gaga in Bradley Cooper.

Bradley prvič kot pevec

Bradley Cooper je po poklicu igralec in se je v filmu Zvezda je rojena – ki je obenem tudi njegov režiserski prvenec – prvič preizkusil kot pevec. Menda ga je v to prepričala prav Lady Gaga: »Naučila me je, da moram verjeti vase,« je povedal. In Lady Gaga ga je resnično pohvalila: »Njegov glas me je navdušil, on poje iz duše. Očarala me je strast, ki jo je vložil v ta film in glasbo.« Bradley se je za vlogo naučil igrati še kitaro in klavir, svoj lik pa je oblikoval po Eddieju Vedderju, pevcu zasedbe Pearl Jam.

Videospot

Videospot je sestavljen iz prizorov iz filma in ima na YouTubu že več kot sto milijonov ogledov. V njem spremljamo romantično zgodbo glavnih junakov, novinke v svetu glasbe Ally (Lady Gaga) in njenega mentorja Jacka (Bradley Cooper) – pravzaprav njun odnos na odru in za njim. Videospot tako povzame vsebino filma.

O čem pesem govori

Pesem popisuje občutke, ki jih imamo, ko se zaljubimo ali ko začnemo uresničevati svoje sanje. Spuščamo se v neznano, »zarežemo« skozi površino v neznane globine – in pri tem nam je lepo. Kajti čeprav ne vemo, kaj nas tako čaka, je to še vedno boljše kot življenje z večnim hrepenenjem oziroma praznino v sebi.

Po verzih

Pesem se začne z Jackovim vprašanjem: Povej mi, punca, te ta svet osrečuje? Ali potrebuješ, iščeš nekaj več? Ally dela kot natakarica, rada pa bi bila pevka. Toda verze lahko razumemo tudi kot Jackovo vprašanje, ali je Ally zadovoljna s tem, da je sama, ali pa si želi ljubezni oziroma razmerje. Nato se izpove, da si tudi sam želi več od zgolj uspešne kariere, vendar ga je strah, da bo prizadel ljudi, ki jih ima rad (Jack ima težave z zlorabo alkohola). In res tudi Ally vpraša njega: Nisi naveličan te praznine, ki je ne moreš zapolniti? Ali ne potrebuješ nečesa več? Spustita se v razmerje – Ally pa tudi v glasbeno kariero; potopita se v neznano, in se, čeprav ne vesta, kje je dno – počutita varno. Globine so jima všeč, površinskosti (angl. shallow) pa ne marata!

Zanimivost

Pesem je izšla 27. septembra, film pa je začel pohod po kinematografih 5. oktobra.

Še ena zanimivost

Zvezda je rojena z Lady Gaga in Bradleyjem Cooperjem je četrta različica tega filma. Izvirnik je nastal daljnega leta 1937, v muzikal pa so ga spremenili leta 1954.

Objavljeno v Pilu, december 2018