youtuberji_januar19

Besedilo: Nika Osredkar

Si tudi ti eden tistih, ki, preden se loti novih podvigov, v YouTube vtipka: »How to …«? Mi nedvomno smo. YouTube je poln videov, iz katerih se lahko marsikaj naučiš – od ličenja do gradnje hiš in programiranja. Navdušeni smo bili, ko smo videli, da je Tjaša Deu ustvarila serijo videov »Najdi svoj STIL«! In ko ga najdeš, obišči še kanal Coolirpa, v katerem April na videz neuporabna oblačila iz druge roke spremeni v najbolj modne kose tega trenutka.

 

COOLIRPA (APRIL YANG)

Rojstni dan: 14. april 1993

Kraj rojstva: ZDA

Starost: 25

Zvezdno znamenje: oven

Sledilcev na YouTubu: 1,7 milijona

Pridružila YouTubu: oktober 2010

April je dekle z izjemnim talentom. Rada hodi v trgovine z rabljenimi oblačili, kjer najde kose, ki so jih nosile naše babice in so takšni, da jih nihče nikoli več ne bi hotel obleči. Večkrat so taki kosi tudi strgani ali imajo madeže, ki se jih ne da odstraniti. Sploh so večinoma videti, kot da sodijo le še v smeti. Dokler jih v roke ne dobi mojstrica April. Postavi jih na lutko, zapiči nekaj bucik, uporabi domišljijo, izreže blago ter vse skupaj na novo sešije. Rezultat? Čudoviti modni kosi, ki bi jih lahko občudovali v najnovejših kolekcijah velikih modnih trgovin (samo da so v resnici veliko bolj kul, ker so narejeni doma). Serijo videov, v katerih predeluje stare obleke, je April poimenovala Thrifted Transformations.

Aprilin kanal je popolnoma usmerjen v modo. V enem svojih najbolj popularnih videov nam pokaže 16 načinov, kako nositi  pulover. Stavimo, da na večino še nikoli niste pomislili. Na njenem kanalu se lahko naučiš tudi, kako popestriti običajne majčke, izdelati nahrbtnik iz starih kavbojk ali samo spremeniti oblačila, ko se jih naveličaš.

Svoj YouTube kanal je ustvarila, ker je ljudem želela pokazati, da lahko privarčujejo denar in svojo omaro popestrijo tako, da reciklirajo stare kose. Na teden več kot 72 ur posveti šivanju, snemanju in urejanju svojih posnetkov. Trenutno si želi večji studio, saj zdaj vse videe ustvarja v majhni sobici. Njene sanje so, da bi odprla trgovino, kjer bi prodajala svoje kreacije. Ne dvomimo, da ji bo uspelo!

 

TJAŠA DEU

Rojstni dan: 26. junij 1992

Kraj rojstva: Ljubljana

Starost: 26 let

Zvezdno znamenje: rak

Sledilcev na YouTubu: 12 000

Pridružila YouTubu: avgust 2006

Tjaša Deu ti je najbrž v marsičem podobna; je simpatična punca, ki se rada lepo obleče. Če si vsaj malo takšna, veš, da se obleke v iskanju popolne kombinacije hitro znajdejo na vseh koncih sobe. Pri Tjaši ni tako – ona je namreč v pospravljanju omare res mojstrica. Ko je nekega dne spet urejala svojo omaro, je ugotovila, da o tem, kako to storiti zares učinkovito, veliko ve, in se odločila, da svoje znanje deli v seriji videov »Najdi svoj STIL«.

V videih seveda ne izveš samo, kako pospraviti omaro, je pa to dober začetek, da začneš razmišljati o tem, kakšen slog oblačenja si želiš ustvariti. Serija te popelje od načrtovanja stila do dejanskega nakupovanja in ti vmes s pomočjo modnih strokovnjakinj pomaga odgovoriti na nekatera največkrat zastavljena modna vprašanja: kako kombinirati barve, kako kupovati ceneje in bolj trajnostno, kako z majhnimi dodatki doseči večji učinek in druge skrivnosti. Z obleko namreč izražamo sami sebe, zato je pomembno, da se znamo predstaviti v najboljši možni luči.

V procesu iskanja svojega stila bo ob tebi tudi skupina podobno mislečih deklet v Facebook skupini. Skupina je nastala, da bi dekleta v njej našla prostor, v katerem se počutijo dovolj samozavestno, da pokažejo svoj napredek ali poiščejo nasvet vrstnic.

Tjaša je želela ustvariti serijo, iz katere bi se lahko tudi drugi brezplačno kaj naučili. In ker sicer ni modna svetovalka, se je odločila, da bo to uporabila v svoj prid in predstavila serijo skozi oči običajnega dekleta. Kaj pa je serija dala njej? Tjaša je nekoč tu pa tam že ustvarila kakšen fashion video, s to serijo pa je obudila svojo ljubezen do mode, zato lahko v prihodnje na njenem kanalu pričakujemo še več modnih vsebin! Dodaja, da bo še naprej iskala svoj stil, saj je to proces, ki se nikoli ne konča.

5 razlogov, zakaj si poglej to serijo

  1. Gre za popolnoma brezplačen spletni tečaj.
  2. Znanje lahko takoj preneseš v prakso.
  3. Pomagali ti bodo tudi delovni listi.
  4. Slišiš lahko mnenje strokovnjakinj.
  5. V oporo ti bo Facebook skupina.

Objavljeno v Pilu, januar 2019