bralni_januar19

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Juraj Šebesta: Pes pa v smeh

Jakub mi predlaga, da jo povabim v kino. Robo trdi, da je to neumnost, Paula ima rada odpičene stvari. (Kako pa ve?) Povrhu pa se bojim, da se bo v tisti temi hotela kušvat. Naenkrat se bo tako neopazno nagnila k meni, jaz pa se bom delal, da nisem opazil, in bom še bolj buljil v film (če sem že plačal karto). Ne, to bi me dotolklo. Od začetka leta z njo skoraj nisem spregovoril besedice. Zadeva postaja kritična. Zato sem med odmorom na preži, in ko je sama (pred tem sem štirikrat zapored vzel iz torbe učbenik zgodovine in ga dal nazaj not), ji rečem: »Čau. Bi šla z mano ven z našim psom?« Srce mi hoče skočiti iz grla. Pogleda me in se nasmehne, ampak pokima. »Ob petih pri krogli. Pri vodnjaku na Hodževem.« Spet pokima, tako da se rajši ves šklepetav skidam, da ne bi česa pokvaril. S kretenskim izgovorom, da moram še pogledati zgodovino, nimam še vseh ocen.

Janja Vidmar: Elvis Škorc, genialni štor

Lekcija številka tri: Moški se celo življenje slinimo za puncami. Proti temu se ne da nič. Vsaj niso kalorične. Mislim, punce.

            Na stopnišču sem med buljenjem v sosedine joške zmazal ponujeni snickers. Joškom se olikano reče prsi. Z njimi boš imel še veliko opravka.

            Kje sem že ostal? Aja, zaradi sladkorja ali joškov ali obojega sem malo oživel. Nekaj dni sem sosedo še zalezoval po hiši, zaradi zdravja, jasno. Od vznemirjenja sem kar malo pozabil na stisko.

Fantje na položaju

Fantje redko iskreno potožijo o svojih težavah. Punce se s svojimi prijateljicami posvetujejo o vsem, pa sploh ne govorim o tako pomembnih zadevah, kot so frizure, obleke in tipi ali profilke na Instagramu, ampak o bizarnih malenkostih, kot so barve gumic za lase, vonj dezodoranta za čevlje ali oblika darilne vrečke. Fantje med sabo sicer glasno razpravljajo o računalnikih, telefonih, igricah, kolesih in puncah, ko pa gre zares, so navadno tiho, blebetajo povsem nasprotno od tistega, kar res mislijo, ali pa se delajo, da bodo težave izginile, če jih ne bodo omenjali. Punce pretiravajo v eno smer, fantje v drugo, ampak tako je najbrž že od Adama in Eve, tako da niti dve dobri knjigi na to temo ne bosta ničesar spremenili. No, razen da vam bosta omogočili vpogled v življenje dveh precej kul fantov.

Tomáš in Elvis in modrčki

Tomáš je tisti, ki je že gimnazijec in ima psa in nima sestre, Elvis pa končuje osnovno šolo, ima mačka Mansona in mlajšo sestro Elo. Prvi je Slovak, drugi Slovenec, njuno življenje pa je kljub posebnostim podobno življenju milijonov drugih fantov z vsega sveta. Oba zelo zanimajo punce, pravzaprav sta fokusirana na točno določene predele ženskega telesa, starejši, Tomáš, je pri nasprotnem spolu precej uspešnejši, logično, Elvis pa se mora zadovoljiti zgolj s sanjarijami. Modrost, ki bi jo starejši lahko posredoval mlajšemu, je sledeča – velikost modrčka ni vse.

Starši, stari starši …

Idealnih družin ni, to že vemo. Saj veste, starši tečnarijo s pospravljanjem, pa babice in dedki hočejo pozornost, sicer občasno od vseh padejo darila, ampak kaj, ko so želje vedno večje od dobljenega. Ko se pri Elvisu oče odseli, bi brez babice tenko piskali. Po Elvisu pa so težave tudi z njo – namesto da bi ga pustila v depresiji prežvekovati čokoladice, ju oba z Elo nonstop nekaj preganja. To so te novodobne babice, ki supajo in rolajo, namesto da bi v parku hranile golobe. Ko se je odselil Tomášev oče, hja, tudi tu je podobnost, sta Tomáš in mama upala na finančno injekcijo pradedka – tako kot tudi celotno preostalo sorodstvo, pa sta se nekoliko uštela, čeprav so prababičine zaklade iskali tudi z detektorjem kovin in s kladivom razbili kakšno steno.

… in drugi družinski člani

Tomáš ima srečo – sinko edinko, Elvis pa nesrečo – kaj drugega je mlajša sestra, ki je tako kot on med absolutno nepriljubljenimi in neprilagojenimi. Z druge perspektive ima nesrečo Tomáš, ker je sinko edinko in ni nikogar, ki bi mu pomagal zgladiti odnose med straši. Srečkovič je pa Elvis, ker se mamina jeza občasno namesto nanj usmeri na sestro in ker pospravljati ni treba le njemu, ampak vsakemu pol. Mulca res nista enaka in tudi njuni družini sta vsaka svoja s svojimi problemi, pri enem se kotijo živalski mladički, pri drugem v trebuhu raste novo človeško dete. V obeh primerih ne gre brez plenic. Modrost številka 2 – tudi fantje jih kdaj potrebujejo, plenice namreč.

Skoraj konec podobnosti

Nekako se zdi, da ni dobre knjige o fantih brez humorja. Zagotovim vam lahko, da se boste ob obeh nasmejali. Mlajši pilovci raje posezite po Elvisu, občasno namesto Elvisa zardite, se seznanite z njegovimi genialnimi izumi, prestrezite izbruhe jeze njegove mame in razmislite, komu je namenil svoje pisanje, Tomáševo zgodbo pa si prihranite za zadnje razrede osnovne šole, ko vam bodo bližje težave srednješolcev in pradedkov.

Objavljeno v Pilu, januar 2019