tacke_januar19

Besedilo: Marina Dermastia

Pooodaljšan trup, kratke nogice, čudovite, mandljasto oblikovane oči – kaj je to? Seveda,  jazbečar, dakel, pes klobasa. Pasja pasma, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Pameten, smešen, zabaven, trmast – vse te lastnosti in še mnogo drugih imajo brez izjeme vsi. Prav vsak, ki je kdaj imel jazbečarja, bo gotovo imel še enega, saj zelo znan pregovor med ljubitelji jazbečarjev pravi, da jazbečarjev ni nikoli preveč. Naša družina ni izjema. Po nenadni smrti našega dolgodlakega Stipeta nam zdaj že dva meseca naš vsakdan bogati njegov naslednik prelepi Šime. Kot se za današnji čas spodobi, je pravi migrant, saj je švedsko-ruskega rodu in je k nam pripotoval iz daljne Litve.

Sledimo jim prav v stari Egipt

Prednike jazbečarjev najdemo že na poslikavah v grobnicah iz starega Egipta. Današnjo obliko so mu dali nemški rejci s križanjem nemških, francoskih in angleških slednih psov ter terierjev.

Jazbečar je pasma psov

Pasja pasma so psi, ki jih je z načrtnim križanjem vzgojil človek tako, da so bolj ali manj enaki po velikosti, barvi kožuha in vedenju. Kljub velikanskim razlikam med pasmami so pripadniki katerekoli pasme še vedno pripadniki iste biološke vrste psa. To pomeni, da se pripadniki različnih pasem med seboj lahko parijo in imajo plodne potomce. Po parjenju jazbečarja in buldoginje, ki si na videz nista preveč podobna, saj pripadata različnima pasmama psov, se bodo skotili mladiči. Ko bodo odrasli, se bodo lahko uspešno parili z drugimi jazbečarji, buldogi, zlatimi prinašalci, tibetanskimi terierji ali mešanci.

V prvi vrsti »šnofi«

Kot pove že ime, je bila pasma jazbečarjev vzgojena predvsem za sledenje jazbecem in drugim živalim, ki živijo v podzemnih rovih, najmanjši jazbečarji pa tudi za lov na kunce. Čeprav predvsem kratkodlake in resaste jazbečarje še vedno pogosto uporabljajo za lov, pa vsak lastnik jazbečarjev ve, da so na svojih sprehodih s svojim podaljšanim gobčkom prilepljeni na tla in kot s sesalnikom vsrkavajo prav vse vonjave. Psi na splošno in jazbečarji še posebej imajo 220 milijonov sprejemnikov za vonj, ljudje jih imamo le pet milijonov. Jazbečarji zaznajo vonj na izjemno velike razdalje, tudi takega, ki je star več kot teden dni. Znanstveniki so ugotovili, da se po vonju v njihovih možganih celo oblikuje slika predmeta, ki so ga z vonjem zaznali.

Višina za pol psa, dolžina za psa in pol, tri vrste dlake in cela paleta barv

Jazbečarji so danes treh velikosti: standardne, pritlikave in kunčje. Jazbečarji standardne velikosti tehtajo med 7,5 in 15 kg, pritlikavi imajo manj kot 5 kg. Kunčji je še lažji in tehta med 3,5 in 5 kg.

Glede na vrsto kožuha jazbečarje delimo na kratkodlake, dolgodlake in resaste. Najpogostejši so lisičje rdeče barve, a jih  najdemo v različicah od le rdečih do rdečih in temnejših, črnih in rjavih. V novejših različicah so dovoljene tudi vse mešanice barv in različni vzorci, v katerih se te barve pojavljajo.

Igriva trma

Kljub majhnosti so jazbečarji pravi psi. Velikokrat so agresivni do tujcev in drugih psov. So pametni, živahni in zelo pogumni; zelo so igrivi, a tudi trmasti. Zaradi lovskega nagona se podijo za majhnimi živalmi, ptiči ali žogico. Naši jazbečarji so na morju preživeli ure in ure v neuspešnem lovu na martinčke.

Ena njihovih najboljših lastnosti pa je popolna predanost lastnikom. Kadar so dalj časa sami, so zelo nesrečni, kar izrazijo na zelo različne načine, največkrat z uničevanjem predmetov, ki jih nismo pospravili. Pri nas doma smo ostali brez očal, telefonov, pa tudi spopada s klobčiči volne se niso branili.

Jazbečarji v sliki in besedi

V knjigi Pikica in Tonček je znameniti nemški pisatelj za otroke Erich Kästner kot enega od osrednjih likov vključil jazbečarja Pufija. Pufi izraža vso tisto inteligentno igrivost pasme, ki jo lepo opiše poglavje Tonček zna celo kuhati: Pufi je ležal v otroški postelji in le z gobčkom gledal iz nje. Prav zdaj je igral volka, ki je Rdeči kapici požrl staro mater. Pravljice sicer ni poznal, a svoje vloge ni igral slabo.* Ta in druge vloge, ki jih Pufi igra v knjigi, so bile vzpodbuda naši hčerki. Podobne igre se je igrala z našim črno-rjavim dolgodlakim jazbečarjem Badijem. Badi je svoje vloge odlično obvladal in jih igral z neverjetnim navdušenjem.

Objavljeno v Pilu, januar 2019