legende_januar19

Besedilo: Nika Osredkar

V tem članku bi le stežka našteli vse nazive, ki si jih je v več kot tri desetletja trajajoči karieri prislužila Madonna. Že vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja velja za kraljico popa, je pa tudi ena najvplivnejših glasbenic, najbolje prodajana glasbenica vseh časov in ena najuspešnejših solo izvajalk sploh. Poleg naštetega je še plesalka, igralka in podjetnica. Obstaja sploh kaj, česar Madonna ne bi mogla doseči?

Madonna, rojena kot Louise Ciccone, se je rodila leta 1958 v Združenih državah Amerike. Mama ji je umrla za rakom, ko je imela komaj pet let, zato so jo vzgojili stari starši. Pri dvajsetih se je preselila v New York, da bi ustvarila plesno kariero. »Želela sem postati velika zvezda. V New Yorku nisem nikogar poznala. Želela sem plesati in peti. Želela sem biti slavna in trdo sem delala, da sem uresničila svoje sanje.« Najprej se je kot bobnarka, kitaristka in pevka pridružila bendu, leta 1982 pa je izdala svoj debitantski album. Album je bil dobro prodajan, svetovno znana pa je postala z drugim albumom Like a Virgin. Naslovni singel je kar mesec in pol preživel na vrhovih glasbenih lestvic!

Vendar ni bila le uspešna glasbenica. Postala je modna ikona in vzornica številnim mladim dekletom. Njen prepoznavni slog so bile mrežaste nogavice, kratka krila in svetli lasje. Madonna je bila rada upornica. Pogosto ni sledila pravilom, kar jo je naredilo še večjo zvezdo. Eno od dejanj, ki je razburilo javnost, je bilo, ko je izdala knjigo s svojimi golimi fotografijami. Ustvarila je tudi več kolekcij oblačil in igrala v nekaj filmih. Najbolj znan je njen nastop v filmu Evita – za to vlogo je dobila celo nagrado zlati globus, ki je pomembna filmska nagrada.

Do danes je izdala 13 albumov in še naprej ostaja uspešna in vplivna glasbenica. Čeprav večinoma ustvarja pop glasbo, ji včasih doda tudi elemente drugih glasbenih žanrov, tudi klasike. Bistvo njenega uspeha je v tem, da nikoli ne sledi množicam in ostaja zvesta svojim željam in prepričanjem, obenem pa vedno išče nov navdih ter se neprestano razvija.

  • Njene najbolj znane pesmi so Like a Virgin, La Isla Bonita, Like a Prayer, Hung Up in 4 Minutes.
  • Njeno glasbo so večkrat pohvalili številni glasbeni kritiki.
  • Po svetu je prodala več kot 300 milijonov svojih albumov.
  • Prodala je za skoraj milijardo in pol dolarjev kart za svoje turneje.
  • Sama je napisala in ustvarila večino svojih pesmi. Ohranila je svojo neodvisno podobo in večkrat tudi spremenila svoj slog.
  • Včasih je bila zaradi izzivalnega vedenja deležna kritik, na primer ko je leta 2003 med nastopom poljubila Britney Spears in Christino Aguilero.
  • V New Yorku se je najprej preživljala kot natakarica.

Objavljeno v Pilu, januar 2019