legende_februar19

Besedilo: Nika Osredkar

Keith Richards je eden najbolj znanih in cenjenih kitaristov na svetu. 75-letni glasbenik je pomemben del skupine The Rolling Stones, ki si je ne znamo predstavljati predvsem brez njega in Micka Jaggerja. Keith je poosebitev rock’n’rollovskega načina življenja in praktično ni glasbenika, ki ne bi poznal njegovega imena.

Keith se je rodil leta 1943 v Angliji. Spominja se, da je glasbo začel poslušati pri treh letih. Obiskoval je isto šolo kot Mick Jagger, čeprav se takrat še nista spoprijateljila. Usoda je hotela, da sta se leta kasneje ponovno srečala na železniški postaji. Mick je imel v rokah vinilne plošče, med katerimi jih je Keith nekaj prepoznal, in to je bil začetek prijateljstva, ki traja še danes. Mick in Keith sta postala glasbeni legendi, ki sta sooblikovali glasbeno industrijo v naslednjih 50 letih. Skupaj sta pisala pesmi in Keith je povedal, da so pesmi, ki jih napišeta dva, boljše kot tiste, ki jih napiše ena sama oseba.

Dobro leto dni po srečanju na železniški postaji so nastali Rolling Stones in njihove pesmi so se hitro začele pojavljati na glasbenih lestvicah. Na začetku kariere so živeli skupaj in glasbeni studio postavili kar v kopalnici – menda jim je bilo všeč, da so lahko po vsaki pesmi potegnili vodo na stranišču, saj jih je zvok spominjal na aplavz. Zasloveli so v šestdesetih letih, rock’n’rollovski način življenja, ki je za seboj potegnil ogromno zabav, drog in alkohola, pa je pripeljal do Keithove odvisnosti, s katero se je boril kar nekaj časa. Tudi njegov odnos z Mickom ni bil vedno popoln – včasih sploh nista govorila drug z drugim.

V osemdesetih letih so se člani skupine začeli posvečati solo karieram. Keith je prvi samostojni album izdal leta 1988, vseeno pa ni prenehal sodelovati v bendu. Rolling Stones so do danes izdali kar 25 studijskih albumov, zadnji od njih je izšel leta 2018 in rock’n’roll starčki, kot jim nekateri v hecu pravijo, so se odpravili na obširno turnejo, za katero so namignili, da je bila morda zadnja. To bo pokazal čas, Rolling Stones in Keith Richards pa bodo za vedno ostali glasbene legende.

  • Keith se je ob Johnnyju Deppu pojavil tudi v filmu Pirati s Karibov. Johnny Depp je povedal, da je navdih za lik Jacka Sparrowa našel prav v Keithu.
  • Prvo kitaro mu je kupila mama. Že kot otrok je rad pel in nastopal v zboru.
  • Najbolj znane pesmi skupine The Rolling Stones, ki sta jih napisala Keith in Mick, so (I Can’t Get No) Satisfaction, Ruby Tuesday, Wild Horses, Sympathy For The Devil, Street Fighting Man, Brown Sugar in Paint It Black.
  • Keith ni bil vedno samo kitarist – v več kot 25 pesmih Stonesov je pel glavni vokal!
  • Nanj je vplival Elvis Presley.
  • Pravi, da je kar nekaj let spal le po dve noči na teden, in se pohvali, da je bil zato buden za več kot le eno življenje.

Objavljeno v Pilu, februar 2019