tacke_februar19

Besedilo: Marina Dermastia

V topli poletni noči nekaj škreblja po karnisi v spalnici hiše na robu gozda. Prižgana luč preseneti malo kosmato sivo kepico, ki zvedavo gleda po prostoru, kjer se je nepričakovano znašla na poti s podstrešja. Tam v času budnosti s člani svoje polšje družine prireja kar precej glasne zabave. A zdaj, sredi zime, bi tega nočnega obiskovalca morali poiskati v njegovem gnezdu v gozdu, kjer bo še kar nekaj časa preživel v globokem snu.

Najlepše pa je spati

Saj poznate tisti pregovor: spati kot polh. Polhi zares slovijo kot mojstri spanja, saj prespijo več kot šest mesecev na leto, včasih tudi enajst mesecev. V gozdu si izdelajo gnezdo na tleh, skrijejo ga med podrta debla in kupe listja. Večinoma si pred zimskim spanjem nakopičijo dovolj maščobe, še zlasti v trebušni votlini in pod kožo. Ta jim zagotavlja dovolj energije za dolge mesece v toplem gnezdu.

Globalno segrevanje našega planeta, ki mu zelo dobro pomagamo prav mi ljudje, povzroča med drugim tudi krajšanje zimskega spanja polhom. Raziskave v Nemčiji so pokazale,  da se prebujajo kar pet tednov in pol prej kot včasih.

V mesecih, ko so polhi budni, pa čez dan v glavnem spijo v luknjah na tleh, zapuščenih ptičjih gnezdih, v duplih dreves, celo v ptičjih valilnicah in seveda na podstrešjih hiš, saj vse svoje aktivnosti opravijo ponoči. Pa še takrat so dejavni le približno tri ure.

Majhen daljni sorodnik veveric in bobrov

Polhi so majhni glodavci. Malo so podobni mišim, a imajo namesto luskastega repa košato kosmatega. Živijo na drevesih. Zelo dobro slišijo in se sporazumevajo med sabo z različnimi glasovi. Skupaj z velikimi očmi in izostrenim vohom  se ponoči izvrstno znajdejo.

Vsejed, ki pomaga rastlinam

Pri nas se polhi  v glavnem prehranjujejo z bukovim žirom. Seveda pa se ne branijo drugih semen, gozdnih sadežev, občasno gob, žuželk in majhnih ptičev. Zanimivo je, da imajo polhi pomembno vlogo tudi kot opraševalci rastlin. Se vam zdi to nenavadno in ste mislili, da so opraševalci le žuželke? Pa ni tako. Polhi pijejo cvetlično sladko medičino, pri čemer se jim malo cvetnega prahu nalepi na brke. Ko se gredo hranit na drugo rastlino, ta cvetni prah prenesejo na nov cvet in ga tako oprašijo.

Vzorno družinsko življenje

Tako kot ljudje tudi polhi živijo v družinah. Starši živijo skupaj z mladiči. Z njimi se igrajo in jih ljubkujejo prav tako kot mi naše otroke. Običajno se parijo enkrat na leto in samica skoti štiri gole in slepe mladiče. Polhi živijo do pet let.

Polhi in ljudje

Ponekod po svetu so bili polhi včasih priljubljene domače živali. V Sloveniji pa je bil namesto tega bolj razširjen lov na polhe. Na tako imenovanih polharijah so te ljubke živalce lovili v posebne pasti na drevesih. Lovili so jih za mast, za meso pa tudi za kožuh, iz katerega so izdelovali predvsem kučme »polhovke«. Te naj bi bile celo simbol slovenstva. Na žalost je ta kruta simbolika, povezana s polharijami, ponekod v Sloveniji še vedno popularna.

V svetovni literaturi je polh dobil posebno mesto v Alici v čudežni deželi britanskega pisatelja Lewisa Carolla. Zvesti  bralci Tačk in Pila ga gotovo že poznate, tako da je zdaj za tiste, ki njegove knjige še ne poznate, pravi čas, da se je lotite. Na slavni »prismuknjeni čajanki« sta spečega Polha Zajec in Klobučar uporabila kot blazino. Polh je v polsnu izrekel znameniti stavek: »Diham, kadar spim« je isto kot »Spim, kadar diham.«

Objavljeno v Pilu, februar 2019