tiinjaz_marec19

Besedilo: Nika Osredkar

Izraz puberteta zveni kot nekakšen neposrečen vic, ki se mu prisotni kislo nasmihajo, še posebej, ko prileti iz ust staršev. Če so vas mame pred sosedami, prijateljicami in sodelavkami še pred kratkim klicale ljubček, pikec ali zvezdica, ste zdaj preimenovani v pubertetnika ali pubertetnico. Vendar niso postali čudni samo starši, spreminja se tudi vaše telo. In kaj vse to pomeni?

Kaj sploh je puberteta?

Puberteta je obdobje, ki se začne nekje med 10. in 12. letom (lahko pa tudi kakšno leto prej ali kasneje), traja nekaj let in prinese kup telesnih sprememb, ki jih povzroči delovanje hormonov. Pri dekletih se puberteta začne nekoliko prej kot pri fantih. To lahko opazite, ko sošolke naenkrat prerastete sošolce. Ena prvih sprememb, ki se zgodijo v puberteti, je namreč hitro povečanje telesne višine in mase. Zgodi se lahko, da najmanjše dekle v razredu naenkrat preraste kar nekaj drugih sošolk in sošolcev, doslej najvišji frajerji pa drugim dobesedno ne sežejo do ramen.

Vprašanja, ki pridejo zraven

Kaj se dogaja? Je to normalno? Bo svet sploh še kdaj isti? Zakaj ravno jaz? Bom preživel/a? Ali lahko to kako ustavim? Taka in podobna vprašanja so povsem običajna reakcija na kup novosti, ki vam prihajajo naproti. In ja, vemo, da ne prihajajo nič kaj mirno, temveč včasih celo šprintajo in se zaletavajo v vas, vas grabijo in vlečejo s seboj ter vas res ne pustijo pri miru. Niste sami, narava se z ljudmi takole poigrava že od nekdaj.

Tako to je v življenju, stvari se spreminjajo in včasih so nam všeč, včasih pa ne. Namesto da se temu upiramo, je bolje, da spremembe čim prej sprejmemo. V naslednjih letih jih namreč prihaja kar nekaj in vsi, ki smo jih že preživeli, si želimo, da si jih z obremenjevanjem ne bi še dodatno otežili.

Ampak: Z-A-K-A-J?

Do sprememb, ki se zgodijo v puberteti, prihaja, ker se razvijate v odraslo osebo. Gre za proces, ki vas pripravi na to, da postanete spolno zreli, kar pomeni, da boste tudi sami lahko imeli otroke, ki bodo nekoč prav tako pubertetniško zmedeni in muhasti kot vi.

Kaj vse me še čaka?

V puberteti se oblikujejo sekundarni spolni znaki, ki se pri fantih in dekletih večinoma razlikujejo. Obstajajo pa tudi podobnosti. Nikomur ne uide občasno muhasto vedenje, občasna misel, da je vse brezveze, in vsaj kanček želje po tem, da bi se kdaj pa kdaj uprli staršem ali učiteljem. Prav tako verjetno nihče ne uide vsaj kakšnemu mozolju in radovednosti glede spolnosti.

Kje so razlike med fanti in dekleti?

Fantom se povečajo spolni organi, okoli njih se pojavijo dlake, poraščeni pa postajajo tudi pod pazduhami in po obrazu. Podaljšajo se roke in noge, razširijo se ramena in – končno ena fajn stvar – poveča se mišična masa. Spremeni se tudi glas, ki postane globlji (to sicer ne gre tako zelo gladko in vmes se lahko pojavi obdobje, ko je glas tako piskajoč, kot bi ga nekdo poslušal skozi neposrečen Snapchat video filter).

Pri dekletih so spremembe nekoliko drugačne. Tudi pri njih se pojavi poraščenost. Boki in stegna postanejo nekoliko bolj zaobljeni, razvijati se začnejo tudi prsi. Ni fer, fantje dobijo mišice, dekleta pa maščobo. Kakšen štos je to? Žensko telo potrebuje večji delež maščobe kot moško, zato da se v njem lahko razvije zdrav dojenček.

Če se začnete razvijati nekoliko prej ali kasneje kot sošolci oz. sošolke, ni s tem nič narobe. Vsak izmed nas je edinstven in tako pač je, da se razlikujemo tudi v tem, kdaj se pri kom pojavijo telesne spremembe. Zaradi drugačnosti se lahko počutite nelagodno, pa vendar imejte v mislih, da puberteta nikogar ne preskoči – vsakdo pride prej ali slej na vrsto.

Drobni tisk

Nekatere spremembe, ki jih prinaša puberteta, so takšne, da se zdi, da jih drugi opazijo iz vesolja. Gotovo imate teto, ki vas vsakič, ko pridete na obisk, opomni, kako zelooo ste zrastli. Puberteta pa prinaša tudi kup sprememb, ki so drugim bolj skrite, vam pa lahko povzročajo še več skrbi.

Fantovske skrbi

Pri fantih pride v tem obdobju do prvega izliva semenske tekočine oziroma sperme. To se lahko zgodi ponoči in temu pravimo mokre sanje. Ena najpogostejših fantovskih skrbi v tem obdobju je velikost penisa, ampak verjemite, da puncam to ni niti pol tako pomembno, kot se zdi vam.

Dekliške skrbi

Ena največjih dekliških skrbi v puberteti je menstruacija. Nemogoče je napovedati, kdaj jo boste dobile. Ne sekirajte se, če jo dobite prej ali kasneje kot sošolke: skoraj gotovo vas obišče nekje med 9. in 16. letom. Prva menstruacija vas lahko preseneti in se pojavi ravno, ko se ne bi smela – na primer na morju. To je le še en zloben pubertetniški preizkus, ki ga boste dekleta zlahka premagala, zato ni razloga za paniko. Med menstruacijo se lahko še naprej ukvarjate z vsemi običajnimi dejavnostmi in športi, verjetno pa bo prišel kakšen dan, ko bodo menstruacijo spremljale bolečine in se ne boste počutile najbolje. Takrat počivajte in se pocrkljajte s kakšnim čajem in dobro knjigo.

Telo nagaja, mi zmagamo

Zaradi vseh sprememb, ki vas doletijo v tako kratkem času, je normalno, če se včasih počutite negotovo in zato občasno malo več sitnarite staršem.

Njihovega zavijanja z očmi si nikar ne jemljite k srcu: sami so že nekoliko pozabili, kako nenavadno se lahko zdi, če se tvoje telo naenkrat drastično spreminja. Nikar se preveč  ne zapičite v dele telesa, ki vam niso všeč. Počasi se bodo vsi »postavili na svoje mesto« in ne boste postali podobni kakemu nezemeljskemu bitju (čeprav se med puberteto mnogi počutijo prav tako!). Poskrbite za dovolj gibanja, zdravo prehrano, dobro voljo in videli boste, da ni z vašim videzom nič narobe!

Objavljeno v Pilu, marec 2019