tacke_marec19

Besedilo: Marina Dermastia

Volk je simbol moči in sopomenka za svobodnega duha. Njegov sloves hladnokrvnega morilca izvira iz globokega nerazumevanja te živali.

Volk je predstavnik družine psov

Vrsta z latinskim imenom  Canis lupus vključuje 37 podvrst. Med podvrstami so naš sivi volk, avstralski dingo, pa tudi domači pes, kot je npr. jazbečar iz prejšnje številke Pila.  Volk je med najbolj razširjenimi sesalci na svetu. Živi na prostranih območjih tundre, v prerijah, polpuščavah, gorah, pri nas pa predvsem v gozdovih bukve in jelke. Po velikem iztrebljenju volka v Evropi v 19. in 20. stoletju se njegove populacije danes ponovno krepijo in naravno širijo.

Volkovi živijo v tropih

Volčji trop najpogosteje sestavlja od pet do osem živali. V tropu vlada zelo jasna razdelitev vlog po položaju. Vodi ga vodilni starševski par; drugi člani tropa so njegovi potomci ali sorodniki. Člani tropa sodelujejo pri lovu, razmnoževanju in varovanju ozemlja.

Volk ima izrazito razvit družinski čut

Volkovi imajo izjemen občutek za družino. Od sredine januarja do sredine marca se pari le vodilni par tropa in po dveh mesecih samica skoti od 5 do 8 mladičev, ki začno zapuščati brlog po štirih do štirinajstih tednih. Starša sta zelo povezana med sabo. V začetku prinaša hrano samici in mladičem samec, kasneje pa tudi samica. Pri skrbi za mladiče pomagajo vsi člani tropa, nekateri pazijo na mladiče, drugi lovijo. Mladiči odrastejo med desetim in dvanajstim mesecem starosti. Kljub skrbi zanje v prvem letu življenja pogine skoraj polovica mladičev.

Pri izbire hrane volk ni izbirčen

V Sloveniji volk pleni v glavnem jelenjad, srnjad in divje prašiče. Če je lakota velika, se hrani tudi z mrhovino, manjšimi sesalci, ribami, ptiči, kuščarji, kačami in celo rastlinskih plodov se ne brani. Dnevno poje do pet kg mesa.  Pri iskanju hrane dnevno prepotuje od 40 do 70 km in lahko teče tudi več kot  60 kilometrov na uro. Pri iskanju hrane mu pomagata izjemen sluh in dobro razvit voh.

Volkovi ne tulijo v luno, zavijanje je način sporazumevanja

Volčje zavijanje ob polni luni je le eden od mitov, povezanih s temi živalmi.

Raziskovalci volkov so ugotovili, da volkovi zavijajo iz različnih razlogov, a prav nobeden od njih ne vključuje lune. Tuljenje volkov pozimi je povezano z zimskim parjenjem. Samotni volk zavija, da bi pritegnil pozornost svojega tropa. Volkovi v tropu z zavijanjem pošiljajo znamenja sosednjemu tropu, kje so meje njegovega ozemlja, ali  z zavijanjem odganjajo sovražnike. Podobno kot psi začno lajati, tudi volkovi velikokrat začno tuliti preprosto zato, ker je začel tuliti volk v bližini. Nekateri raziskovalci volkov so celo prepričani, da je zavijanje znotraj tropa njihov način, kako klepetati s prijatelji. Volkovi pri sporazumevanju uporabljajo tudi vonj in govorico telesa.

Prosto živeči volkovi ne pomenijo nobene grožnje ljudem

V zadnjih sto letih v Sloveniji ni znanega primera, da bi volk napadel človeka. Velikokrat volkovi celo brez težav sobivajo z ljudmi  v bližini njihovih bivališč. Volkovi pa delajo težave predvsem ovčjerejcem in lovcem, saj  napadajo drobnico, z lovci pa si delijo gozdni plen. Ker je volk v Sloveniji zavarovana vrsta, je zelo pomembno, da ima javnost prave informacije o tej čudoviti živali. Le tako bomo lahko volka ohranili in zmanjšali nasprotja in napetosti med njim ter lokalnim prebivalstvom.

In še neverjetno poučna zgodba: volkovi so odlični upravljavci narave

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je človek volka iztrebil v prvem narodnem parku na svetu – Yellowstonu v ZDA. Z njegovim izginotjem se je v parku vse spremenilo. Namnožile so se črede jelenov, ki so dodobra objedle topole in vrbe ob vodotokih. Zaradi zmanjšane količine teh dreves so odšle vse živali, ki so bile od njih odvisne. Po sedemdesetih letih so se volkovi vrnili. S tem je bilo konec lagodnega življenja jelenjadi in število jelenov se je zmanjšalo na prvotno raven. Drevesa so se počasi obrasla;  njihove korenine so spet okrepile rečne bregove in upočasnile vodni tok. Tako se je ponovno oblikoval življenjski prostor za bobre. Vrnili so se v park in spet vzpostavili prostor za različne živali, ki živijo za njihovimi jezovi. Tako, vidite, volkovi mnogo bolje upravljajo z naravo kot mi ljudje in zagotavljajo, da je Yellowstone spet tak kot nekoč.

Objavljeno v Pilu, marec 2019