legende_marec19

Besedilo: Nika Osredkar

David Guetta velja za enega najboljših didžejev na svetu, ki mu nekateri pravijo kar »dedek elektronske plesne glasbe«, saj je eden prvih didžejev, ki so se ukvarjali s to vrsto glasbe.

David Guetta se je rodil leta 1967 v mestu ljubezni, Parizu, in tam tudi odraščal. Z glasbo se je začel ukvarjati že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, dolgo prej, preden je postal slaven in nastopal po francoskih nočnih klubih. Do glasbe je imel sproščen odnos in rad je užival, zato je pravil, da najboljše pesmi ustvari, ko se ob tem preprosto zabava.

Že od vsega začetka je govoril, da bo njegova glasba prevzela svet, kar mu je nazadnje tudi uspelo. Svoj prvi album je izdal leta 2002, zaslovel pa je sedem let pozneje s četrtim albumom One Love, s katerega prihajajo njegove velike uspešnice When Love Takes Over, Gettin’ Over You in Memories. When Love Takes Over, ki jo didžej izvaja s Kelly Rowland, se je hitro povzpela na vrhove glasbenih lestvic po svetu in nenadoma so za njegovo ime vedeli tudi tisti, ki jih elektronska glasba sicer ne zanima. Tistega leta je sodeloval tudi pri uspešnici I Gotta Feeling skupine Black Eyed Peas. Pesem je bila številka ena na glasbenih lestvicah v kar 17 državah, v ZDA pa je bila tudi največkrat prenesena pesem. Pri naslednjem albumu so ga navdihovale rock skupine, na primer Kings of Leon in Coldplay, zato je v elektronsko glasbo dodal tudi elemente rocka. Svoje albume je promoviral tudi na velikih turnejah, leta 2013 pa se je na turnejo odpravil z Rihanno. Guetto so pri ustvarjanju vselej navdihovali različni glasbeniki in glasbeni žanri. Pri ustvarjanju pesmi je pomagal celo Lady Gaga in Britney Spears! Pravzaprav vseh uspešnic, pod katerimi se je podpisal, sploh ne moremo našteti!

David Guetta je še danes zelo uspešen. Lani je izdal že sedmi studijski album, veliko pa nastopa tudi na glasbenih festivalih, kjer je eden izmed najbolj zaželenih izvajalcev, na zadnjem evropskem prvenstvu v nogometu pa je bil glasbeni ambasador, ki je poskrbel za glavno pesem prvenstva This One’s for You v izvedbi Zare Larsson. Eden najboljših svetovnih didžejev si le redko vzame čas za počitek, zato smo lahko prepričani, da si bomo že kmalu prepevali njegov naslednji hit.

  • V svoji karieri je sodeloval z veliko slavnimi glasbeniki in glasbenicami, kot so Nicki Minaj, Sia, Rihanna, Kelly Rowland, Akon, Black Eyed Peas in Afrojack.
  • Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med njimi tudi dva grammyja in nagrade za najboljšega didžeja.
  • O njegovi poti do slave je posnet tudi dokumentarni film Nothing But the Beat.
  • Sodeloval je tudi pri ustvarjanju in produkciji Rihanninega albuma
  • Po svetu je prodal že več kot 9 milijonov svojih albumov.
  • Revija Forbes ocenjuje, da David Guetta letno zasluži okoli 37 milijonov dolarjev.
  • Ustanovil je tudi svojo glasbeno založbo.

Objavljeno v Pilu, marec 2019