legende_april19

Besedilo: Nika Osredkar

AC/DC je avstralski rock band, ki je nastal v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je po mnenju mnogih eden od najboljših bendov vseh časov. Zvrsti glasbe, ki jo igrajo, so hard rock, blues rock in heavy metal, vendar sami ne marajo oznak in se opisujejo preprosto kot »rock’n’roll bend, nič več, nič manj«.

Skupina AC/DC je nastala leta 1973 v Sydneyju. Ustanovila sta jo brata Malcolm in Angus Young. Še preden so dve leti po ustanovitvi izdali prvi album, se je zasedba skupine večkrat spremenila, menjavanje članov pa jih je spremljalo tudi v prihodnosti. Največjo spremembo je prinesla smrt pevca Bona Scotta februarja 1980. Zamenjal ga je Brian Johnson. Z njim za mikrofonom je skupina dosegla velike uspehe. Po Scottovi smrti so posneli album v njegov spomin. Naslovili so ga Back in Black in postal je eden najbolje prodajanih albumov vseh časov!

Z naslednjim albumom For Those About to Rock We Salute You so uspeh dosegli tudi v ZDA in postali še bolj slavni. Uspehe so nizali v osemdesetih in devetdesetih letih pa vse do tega stoletja! V svoji karieri so prodali že več kot 200 milijonov albumov, najdemo pa jih tudi na številnih seznamih najboljših izvajalcev vseh časov.

Ogromen uspeh so dosegli še leta 2008 z albumom Black Ice, zadnjo turnejo pa so imeli še pred tremi leti. Pevcu Brianu Johnsonu so zdravniki svetovali, naj zaradi slabega sluha ne nastopa več, zamenjal ga je Axl Rose, legendarni frontmen skupine Guns N’ Roses. AC/DC nikoli niso rekli, da je njihova zgodba končana, in že nekaj časa se šušlja, da naj bi pripravljali nov album. Kdo ve, kdaj in v kakšni zasedbi nas bodo spet presenetili!

  • V času nastanka skupine je imel Angus 18 let in je še hodil v šolo, zato je njegova sestra predlagala, naj bo tudi na koncertih oblečen v šolsko uniformo. Tak kostum je postal njegov zaščitni znak!
  • Pevec Bon Scott je umrl od zastrupitve z alkoholom.
  • V sedemdesetih letih so se preselili in delovali v Londonu. Nastopali so s številnimi znanimi izvajalci: Alice Cooper, Aerosmith, Black Sabbath, Journey, Van Halen, The Who …
  • Ker je Angus Young na odru večkrat pokazal zadnjico, so jim na številnih mestih prepovedali nastopati.
  • Njihova najbolj znana pesem je Highway To Hell.
  • Avstralci jih ljubkovalno imenujejo Acca Dacca.
  • Ime AC/DC je predlagala Malcolmova in Angusova sestra Margaret, ki je napis videla na šivalnem stroju. Označuje izmenični in enosmerni električni tok.

Objavljeno v Pilu, april 2019