intervju_maj19

Pogovarjala sta se: Jana Zirkelbach in Maks Veselko

Skupina Dunking Devils praznuje 10 let delovanja. Ob tej priložnosti pripravljajo dva dogodka za svoje navdušence in tudi mi smo za vas rezervirali tri vstopnice (glej spodaj), ki si jih boste lahko prislužili s pravilnim odgovorom in z malo sreče pri žrebu. Za pogovor ob jubileju smo prosili Maksa Veselka, ki je član skupine že od začetka.

Letos praznujete 10 let delovanja. Kako se je vse skupaj začelo?

Začelo se je že pred več kot desetimi leti, ko smo vsi skupaj nastopali v Šolski košarkarski ligi – ŠKL, ki letos praznuje 20 let. Pred desetimi  leti pa je bil ključen trenutek, ko smo se odločili, da se bomo povezali, si nadeli ime in šli sami po tej poti naprej.

Kdo od vas je bil že takrat član skupine?

Od trenutnih članov smo bili v ekipi Domen Rozman, Maks Veselko, Marko Knafelc in Primož Košir, nekaj takratnih članov ekipe pa je v tem času nehalo trenirati in se danes ukvarjajo z drugimi stvarmi. Se pa z njimi še vedno dobro razumemo in se tudi pogosto vidimo.

Koliko članov štejete zdaj?

Naše društvo trenutno šteje 75 članov, ki so stari vse od 10 do 32 let. V Dunking Devils Akademiji trenirajo osnovnošolci in srednješolci, ki želijo iti po naših stopinjah, imamo pa tudi 25 profesionalnih akrobatov, ki nastopajo v Sloveniji in v tujini.

Je ob vratolomnem nastopanju veliko poškodb?

Kot pri vsakem športu tudi pri akrobatskem zabijanju pride včasih do poškodb. Res pa je tudi, da je pri nas varnost zelo pomembna. Pred vsakim nastopom ali treningom se je treba dobro ogreti. Na nastopih prikažemo le akrobacije, ki smo jih pred tem že dobro natrenirali v bolj varnem okolju, kot je recimo naš dom Woop! Trampolin park. Če delamo težje kaskaderske podvige, kot sta zabijanje na vlaku ali skoki z rusko gugalnico, pa je tam vedno prisotna tudi reševalna ekipa, če bi prišlo do kakšnega neljubega dogodka. K sreči do hujših poškodb še ni prišlo.

Katere poškodbe pa so vas že doletele?

Pri našem športu so najbolj pogoste poškodbe križnih vezi, tudi kakšni zvini gležnjev se kdaj zgodijo. Vendar pa si zelo prizadevamo za varno izvajanje športnih aktivnosti, tako da se trudimo s preventivnim delovanjem preprečiti hujše poškodbe.

Kako se človek sploh lahko nauči tako zahtevnih in nevarnih skokov?

V prvi vrsti je potrebno veliko let treningov. Zelo pomembno je tudi, da to delaš s srcem in da vztrajaš. Nihče ni že na začetku vrhunski. Ko smo pred desetimi leti začeli, smo zgrešili večino košev, na enem nastopu pa so nas celo napodili z odra, ker smo bili tako slabi! J Vendar nismo odnehali, ker smo res radi zabijali. Zelo smo si želeli nekega dne nastopati po vsem svetu. In po letih truda nam je to uspelo.

Kje vse ste že bili?

Do sedaj smo nastopili že v 47 državah na petih celinah. Pogosto nas vabijo na Bližnji vzhod, bili smo tudi na Kitajskem, v Indiji, na Japonskem, v Kolumbiji … Največ seveda nastopamo po Evropi: poznajo nas v Španiji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Grčiji … skoraj v vseh evropskih državah.

Kakšne spretnosti potrebuješ, da se lotiš tega športa?

Mi smo vedno bili odprti za kogarkoli, ki je želel trenirati akrobatsko zabijanje, sprejmemo vsakogar. Če si želiš trenirati, se nam pridruži v Dunking Devils Akademiji, kjer te bomo naučili vseh potrebnih spretnosti.

Kateri elementi so najtežji?

Trojne salte, salte z obrati ter skoki na obroč in čez obroč.

Kako usklajujete šport in nastope z vsakodnevnim življenjem? Kaj počnete sicer v življenju?

Akrobatsko zabijanje je naše življenje. To je naš hobi in služba, skupnost Dunking Devils pa je naša druga družina, tako da člani tudi prosti čas preživljamo skupaj. Nekateri so še študentje ali pa hodijo v šolo, vendar veliko prostega časa posvetijo treningom, nastopom, snemanju videov in drugim projektom, ki jih delamo.

Kaj vse se na Dunking Devils Akademiji poučuje in kdaj se lahko vpišeš na akademijo?

Dunking Devils Akademijo smo ustanovili leta 2013, zato da svoje znanje prenašamo tudi na mlajše generacije. Odkar smo se preselili v Woop! Trampolin park, se Akademija izvaja v profesionalnem delu Woopa. Tam poučujemo akrobatiko in akrobatsko zabijanje. Vpišeš se lahko kadarkoli, samo piši nam na treningi@dunking-devils.com ali nas obišči v Woopu na Leskoškovi 3 v Ljubljani v času treningov.

Kako boste proslavili deseto obletnico?

Našo deseto obletnico bomo praznovali na adrenalinskem spektaklu Dunking Devils LIVE, ki bo 17. in 18. maja v Hali Tivoli. To bo res noro doživetje, saj boste v 90 minutah lahko videli več kot 40 nastopajočih! Poleg nas bodo nastopili še Artifex, LED Motion, Tjaša Dobravec, Duo Kamikazete, Travelers Duo, Da Move Crew in Flipping Art. To bo res največji slovenski akrobatski cirkus, ki vas bo zagotovo pustil odprtih ust.

Objavljeno v Pilu, maj 2019