legende_maj19

Besedilo: Nika Osredkar

Magnifico je glasbena legenda, ki jo je težko predstaviti z besedami. Mnogi so to že poskusili pred nami. Kavboj. Balkan-disko-šlager. Charlatan de Balkan. Šansonjer. Pevec. Igralec. Umetnik. V taki zmesi besed si je težko predstavljati, kdo se skriva za umetniškim imenom Magnifico. V resnici pa je to povsem preprosto – Magnifico je, kar je, in v tem je najboljši.

Magnifico, s pravim imenom Robert Pešut, se je rodil 1. decembra 1965 v Ljubljani in tam tudi odraščal. V mladosti je preizkušal različne športe in treniral celo smučarske skoke, vendar se je njegova kariera v tej disciplini končala že po prvi tekmi, saj si je pozabil zapeti smučko in je padel. Pri sedemnajstih je  v folklorni skupini Franceta Marolta spoznal Barbaro, ki je še danes njegova velika ljubezen in življenjska spremljevalka. Skupaj z Barbaro sta ustanovila glasbeno skupino U’redu in leta 1990 so izdali svojo prvo ploščo z naslovom Goli, tri leta pozneje pa je izdal prvi samostojni album.

Ker je Magnifico ljubitelj Evrovizije, se je leta 1998 s pesmijo Silvia prijavil na Emo. Čeprav ni zmagal, je pesem postala hit, ki ga danes gotovo poznate tudi pilovci. Magnifico je kasneje povedal, da je prav Silvia njegov najboljši izdelek. Leto pozneje je izdal že tretji samostojni album, z Evrovizijo pa se je spet srečal leta 2002, ko je napisal pesem Samo ljubezen, s katero so nato zmagale Sestre. Pesem je skupaj s provokativnim nastopom Sester vzbudila veliko zanimanja in je še danes uspešnica, ki jo Magnifico zapoje tudi na svojih koncertih.

Velik uspeh je dosegel tudi s četrtim albumom Export/Import, s katerega prihaja hit Hir ai kam, kir ai go, ki je bil odlično sprejet tudi v tujini in se je vrtel v diskotekah po vsem svetu.

Magnifico je napisal tudi glasbo za več filmov. Zelo znana je pesem Pukni zoro iz srbskega filma Montevideo, bog te video. Pesem so Srbi vzeli za svojo in je v manj kot desetletju postala skoraj ponarodela. Navijači nogometnega kluba Crvena zvezda jo prepevajo pred vsako tekmo, kar pomeni, da jo na stadionu včasih hkrati prepeva več kot 40 000 ljudi!

Za Magnificom so že tri desetletja kariere, a se še ne ustavlja. Za svoj božični koncert leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, ta uspeh pa je ponovil tudi lani. Komaj čakamo, da vidimo, kaj vse Magnifico še pripravlja.

  • V šoli je bil odličnjak.
  • Besedilo za pesem Samo ljubezen je napisala njegova žena Barbara, ki je izjemna tekstopiska. Pisala je tudi pesmi za Nino Pušlar, Manco Špik in Špelo Grošelj.
  • Igral je tudi v nekaj filmih, na primer v Đurovem Kajmaku in marmeladi.
  • Njegovo pesem Ljubljana–Portorož je Dars uporabil v reklami za cestninsko kartico ABC, ki smo jo uporabljali pred uvedbo vinjet.
  • Magnificov uspeh presega meje Slovenije.
  • O Magnificu je posnet tudi dokumentarni film Charlatan Magnifique.
  • Njegovi največji hiti so zbrani v zbirki Komplet II. Preveč jih je, da bi jih lahko našteli. 😉

Objavljeno v Pilu, maj 2019