glasba2_maj19

Besedilo: Urška Kaloper

Tim Bergling, ki ga je glasbeni svet poznal zlasti kot Aviciija, je žal umrl. Toda prihodnji mesec, dobro leto po njegovi smrti, bo izšel še njegov zadnji album, poimenovan preprosto Tim. Prvi singel z njega se imenuje SOS, pri njem pa je sodeloval Aloe Blacc.

Zakaj prav ta pesem?

Med Aviciijevimi osebnimi zapiski, ki so jih našli po njegovi smrti, so odkrili, da si je ponovno želel sodelovati z Aloejem Blaccom, s katerim sta posnela že megauspešnico Wake Me Up. Tako najbrž ni presenečenje, da ga lahko slišimo tudi na prvi pesmi SOS, izdani po Aviciijevi smrti.

O čem govori?

»Očitno je, da je Avicii besedilo posvetil svojim notranjim bojem, in menim, da je zelo pomembno, da k tej temi pristopimo resno. Ljudem v težavah je treba ponuditi oporo, da prosijo za pomoč,« je o SOS povedal Aloe in dodal, da je pesem vizionarska ter da je zelo počaščen, da so ga povabili k sodelovanju. Besedilo v ospredje postavlja težave zaradi zlorabe drog in neuslišane ljubezni oziroma preplet obojega, pesem pa se konča s klicem na pomoč, S. O. S. (mednarodni znak za stisko), saj Avicii pravi: Me slišite? Na pomoč! Pomagajte mi umiriti misli (zaradi katerih, pravi, tudi ne more spati).

Videospot

Sočasno z novim singlom je izšel tudi videospot za to pesem, ki ga sestavljajo čustveni citati in sporočila, ki so jih po Aviciijevi smrti oboževalci delili na njegovi spletni strani. Z njim so se ustvarjalci želeli zahvaliti za ljubezen in podporo.

  • Aviciijeve pesmi so dokončali njegovi sodelavci, ki pravijo, da jim je bilo ob tem zelo težko – a Aviciijeve vizije so bile menda izjemno jasne. Pesem SOS je bila menda 75- do 80-odstotno končana, ko je umrl.
  • Singel je izšel 10. aprila.
  • To je tretje glasbeno sodelovanje Aviciija in Aloeja Blacca (poleg že omenjene Wake Me Up sta združila moči še pri Liar Liar).
  • Na Švedskem, od koder je prihajal Avicii, se je pesem takoj zavihtela na prvo mesto glasbenih lestvic.
  • Aviciijevi starši so ustanovili fundacijo za promocijo duševnega zdravja in preprečevanje samomora. Vanjo se bo stekal tudi denar od prodaje albuma Tim.

Objavljeno v Pilu, maj 2019