glasba1_maj19

Besedilo: Urška Kaloper

Poznate single Bury a Friend, When The Party’s Over in Wish You Were Gay? Pesmi s tako izzivalnimi naslovi poje 17-letna Billie Eilish, ki je pred kratkim izdala prvi album. Poimenovala ga je When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (sl. Kam gremo, ko zaspimo?)

Začetki

Billie je odrasla v multikulturni soseski v severovzhodnem predelu Los Angelesa, ki slovi po bogati zgodovini (prebivalcev ima nekaj manj kot Maribor in nekaj več kot Celje). Pesmi je začela pisati in prepevati pri enajstih letih. Prva pesem, ki jo je posnela, se je imenovala Ocean Eyes in je bila sprva namenjena njenemu bratu Finneasu (nastala je leta 2015). Pop balada je bila zelo uspešna in je pritegnila pozornost glasbenih strokovnjakov.

Nadaljevanje

Ocean Eyes so sledile nove uspešne pesmi, kot so Bellyache, Bored (uporabili so jo v nanizanki 13 razlogov, zakaj), Watch, Copycat, Idontwannabeyouanymore, My Boy in Don’t Smile At Me. Zvezda je bila rojena!

Novi album

Konec marca je Billie izdala album When We All Fall Asleep, Wher Do We Go, ki je nastajal med majem in oktobrom 2018 ter prinaša 14 pesmi. Med njimi so tudi singli Bury A Friend, When The Party’s Over, You Should See Me in A Crown, Wish You Were Gay in Bad Guy, ki so izšli kot singli. V številnih državah se je album nemudoma zavihtel na vrh glasbenih lestvic. Promocijska turneja se je začela konec aprila na Novi Zelandiji, končala pa se bo 7. septembra v Nemčiji. Najbližje nam bodo koncerti v Avstriji in Italiji.

Videospoti

Svojevrstna umetnina so tudi videospoti, ki jih posname ta odlična glasbenica, ki zase pravi, da si najbolj želi biti edinstvena (mimogrede, slovi tudi po zelo svojevrstnem modnem slogu). Včasih so srhljivi, včasih jezni, zmeraj pa potrjujejo, da se Billie le redko smeje (menda ne samo v »službenem«, temveč tudi »zasebnem« življenju). Na YouTubu ima skoraj devet milijonov naročnikov, na Instagramu pa jo spremlja 14,5 milijona ljudi.

  • Šolala se je doma.
  • Glasbo ustvarja skupaj z bratom Finneasom. Pravi, da rada pišeta o tistem, o čemer vsi razmišljajo, pa si nihče ne upa povedati naglas.
  • Ima Tourettov sindrom, za katerega so značilni tiki.
  • Pravi, da še nikoli ni kadila cigaret niti je ne zanimajo droge. Oba z bratom sta vegana (to pomeni, da ne jesta živil živalskega izvora).
  • Postala je prva glasbenica, rojena po letu 2000, katere album se je uvrstil na prvo mesto glasbenih lestvic.
  • Rada posluša rap, hip hop in r’n’b, odrasla pa je ob glasbi Beatlov, Green Day, Avril Lavigne in Lane Del Rey.

Objavljeno v Pilu, maj 2019