tacke_maj19

Besedilo: Marina Dermastia

Leopard ni muca, leopard je zver. Tako pravi pesnica Svetlana Makarovič, a njena trditev ni povsem točna. Seveda je leopard zver, tako kot so tudi vse mačke, med katere je leopard uvrščen. V naravi živi več vrst leopardov, a prav posebno vrsto, snežnega leoparda, so med leopardove brate in ne bratrance, kot je veljalo do sedaj, znanstveniki uvrstili šele pred kratkim na podlagi zelo natančnih genetskih analiz.

Sami panterji

Ali veste, kakšna je razlika med leopardom in jaguarjem? Oba sta pripadnika rodu, ki se mu strokovno latinsko reče Panthera ali slovensko panter, a sta razdeljena po celinah, kjer živita: v Afriki so leopardi in v Amerikah jaguarji. Rod Panthera pa v resnici vključuje večino tako imenovanih velikih mačk, ki rjovejo: poleg leopardov in jaguarjev tudi tigre in leve. »Panter« je tudi snežni leopard, ki pa ne rjove, a se oglaša s pihanjem, renčanjem in zavijanjem. Kot prava mačka pa tudi prede.

Življenje v mrazu

Snežni leopardi so zelo dobro prilagojeni težkim življenjskim razmeram na nadmorskih višinah do 6700 metrov v gorah Afganistana, Butana, Kitajske, Indije, Kazahstana, Mongolije, Nepala, Pakistana, Rusije, Tadžikistana in Uzbekistana. Barva kožuha snežnega leoparda je izjemno varovalna in ga  povsem skrije v snežni in kamniti gorski pokrajini. Zaradi tega snežnemu leopardu rečejo tudi »gorski duh«.

Ni ga čez meso

Tako kot vse mačke je tudi snežni leopard mesojed.  V nasprotju z drugimi mačkami pa ima občasno na jedilniku tudi rastlinje. Plen lovi aktivno, a se v sili zadovolji tudi z mrhovino.

Rad je sam, a oznani, kje je to

Večino časa snežni leopard  preživi sam, a drugim pušča jasna sporočila o svoji navzočnosti s praskami na deblih dreves ali s puščanjem vonja z drgnjenjem telesa ob skale. Včasih izkoplje tudi luknjo in vanjo spusti urin in iztrebke. Vsa ta znamenja so še posebej pomembna med paritveno sezono, ko se iščeta samec in samica.

Snežna leopardka je zelo skrbna mama

Snežni leopardi se običajno parijo v poznem zimskem času. Breja samica si zgodaj spomladi med skalami poišče primeren brlog, v katerem poleti skoti dva do pet slepih mladičev. Pri sedmih dneh mladiči spregledajo.  Mladiči začno jesti meso, ko so stari dva meseca. Pri treh mesecih se začno učiti lova, a postanejo pravi plenilci šele po dolgem, skoraj dveletnem šolanju, ki ga preživijo z mamo.

Žal je tudi snežni leopard ogrožena vrsta

Snežni leopard je uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst kot ranljiva vrsta, saj naj bi v naravi živelo le še od 4700 do 8800 osebkov. Kot po navadi smo za zmanjševanje števila snežnih leopardov krivi ljudje. Razlog za to se skriva v prelepem kožuhu, ki snežnega leoparda greje v njegovih ledenih deželah. Dlaka je dolga in gosta, osnovna barva je od dimno sive do rumenkaste, spodnji deli so belkasti. Za kožuh so značilne temno sive do črne odprte rozete z majhnimi pikami istih barv na glavi, nogah in repu. Prav zaradi kožuha so snežne leoparde dolgo lovili. Danes je streljanje in uvažanje kož snežnega leoparda v številnih državah strogo prepovedano, a te čudovite živali še vedno ogroža krivolov za prepovedano trgovino s kožuhovino, v katerem jih vsako leto pobijejo okrog 450. Za zaščito snežnega leoparda skrbijo programi v živalskih vrtovih. Po vsem svetu jih v ujetništvu živi približno 600 in se dobro razmnožujejo.

Objavljeno v Pilu, maj 2019