glasba2_junij19

Besedilo: Urška Kaloper

Vsako poletje naše radijske valove preplavijo hiti, ki so kot nalašč za sproščeno poplesavanje na plaži ali zabavne poletne večere, ki se prevesijo v žurersko noč. Letos bosta med njimi zagotovo tudi uspešnici norveško-angleškega didžeja Alana Walkerja On My Way in Are You Lonely.

Faded

Alana Walkerja, ki se je pred skoraj 22 leti rodil norveški mami in angleškemu očetu in od drugega leta starosti živi na Norveškem (22. rojstni dan bo praznoval 24. avgusta), je večina spoznala leta 2015, ko je predstavljal svoj doslej največji hit Faded. Zanj je dobil tudi številne nagrade in priznanja in z njim osvojil vrhove lestvic po večjem delu sveta.

Album in turneja

Decembra 2018 je Alan izdal svoj prvi album Different World, na katerem je petnajst pesmi (med njimi Faded), in se odpravil na svetovno turnejo, ki se bo končala septembra v ZDA. Najbližje nam bo nastopil 19. julija na festivalu v Debrecenu na Madžarskem.

Videz

Na nastopih vedno nosi jopico s kapuco in obrazno masko. »To mi omogoča, da sam stopim v ozadje in nastopam s podobo, ki so mi jo nadeli. Meni se zdi precej kul. Ljudje se zaradi tega sprašujejo, kdo je resnična oseba za podobo Alana Walkerja, didžeja,« pojasnjuje in dodaja: »Maska simbolizira enotnost. Kaže, da smo si vsi ljudje podobni, ne glede na to, kakšni smo videti.«

Računalniki

Alana od nekdaj zanimajo računalniki, zato se je veliko ukvarjal s programiranjem in grafičnim oblikovanjem. Uradne glasbene izobrazbe nima, vendar se je o glasbi – zlasti o glasbeni produkciji – učil z YouTuba.

Nova singla

Letos je Alan predstavil singla Are You Lonely in On My Way, pri katerih sodelujeta Steve Aoki in ISAK oziroma Sabrina Carpenter in Farruko. Are You Lonely je remiks pesmi Lonely z albuma Different World.

  • Lani je na lestvici najboljših didžejev sveta DJ Mag’s Top 100 DJs zasedel 36. mesto.
  • Izid albuma Different World spremlja kampanja #CreateADifferentWorld, ki ozavešča o nevarnostih podnebnih sprememb.
  • Alan je začel ustvarjati pod imenom DJ Walkzz, ko je podpisal pogodbo z založniško hišo, pa se je odločil, da bo deloval pod svojim imenom in priimkom. Njegov logotip je sestavljen iz prepletenih začetnic imena in priimka.
  • Alan ima starejšo sestro Camillo in mlajšega brata Andreasa.

Objavljeno v Pilu, junij 2019