tacke_junij19

Besedilo: Marina Dermastia

Griva je podobna nekakšni naravni kroni in gotovo je najbolj zaslužna za izvolitev leva v visoki in častni naziv kralja živali. Griva levjemu samcu daje tudi dokaj strašljiv videz, zato se ga le redke živali upajo izzvati v boj. A h kraljevemu življenjskemu slogu spada še nekaj — zaradi tega si levi lahko privoščijo kar 20 ur dnevnega počitka in spanja.

Lev je velika mačka

Znanstveno ime za leva je Panthera leo. Je bratranec tigrov, leopardov in jaguarjev. Vse te živalske vrste, skupaj še z gepardi in pumami, uvrščamo med velike mačke, ki si delijo podobno velikost, moč in lovne tehnike. V nasprotju z drugimi mačkami levi zelo dobro plavajo.

Vrsto Panthera leo sestavljata dve podvrsti. Prva je Panthera leo leo, ki vključuje azijskega leva, izumrlega barbarskega leva in levje populacije v Zahodni Afriki in severnem delu Srednje Afrike. Podvrsto Panthera leo melanochaita sestavlja izumrli kapski lev in levje populacije v Vzhodni in Južni Afriki.

Afriškim levom je družina pomembnejša kot azijskim

Kljub rjovenju, renčanju in strahovanju so afriški levi zelo družinske živali. Običajno živijo v krdelih po 30 živali.  Velikost krdela je odvisna od razpoložljive hrane in vode. V krdelu sta navadno le dva odrasla samca, ki gresta po dveh do štirih letih po svoje. Krdelo takrat prevzame nov samec. Velikokrat se zgodi, da novi vodja krdela pobije vse mladiče. S tem zagotovi, da bodo vsi prihodnji mladiči imeli njegove gene.

Glavna naloga samcev je obramba ozemlja, ki ga označijo z urinom. Vsiljivce odganjajo z glasnim rjovenjem, ki se sliši tudi 10 kilometrov daleč. Z vsiljivci se tudi spopadejo. V boju, ki spominja na rokoborbo, jih ščiti griva.

V resnici je velik del življenja samcev bolj posvečen bojem kot redni prehrani, zato v naravi živijo le do 10 let, kar je pet let manj kot samice. V ujetništvu je povprečna starost obeh spolov 25 let.

Samci azijskih levov so v stiku s samicami le med parjenjem. Preostali del leta manjše skupinice od treh do štirih samcev živijo in lovijo skupaj. Med njimi je vedno eden od samcev vodilni in se tudi večkrat pari kot drugi v skupini.

V nasprotju s samci levinje ostanejo v krdelu vse življenje in skrbijo za zarod. Večina je v sorodu – so mame, hčere, stare mame in sestre. Posamezna levinja skoti od  enega do štiri mladiče vsaki dve leti. Ker se mladiči vedno skotijo ob istem času leta, jih skupaj vzgajajo mame in sorodnice. Kljub skrbnemu varovanju so mladiči lahek plen hijen, leopardov, šakalov, orlov in kač. Preživi jih le 30 do 40 odstotkov.

Žene lovijo, možje pa se mastijo

Pomembna naloga afriških levinj je lov. Lovijo od mraka do zore v skupinah po dve ali tri, predvsem zebre in gnuje, pa tudi mlade slone, nosoroge, povodne konje, krokodile in žirafe. Kot uigran tim sledijo, obkrožijo in ubijejo plen. Kljub vsemu niso najboljše lovke, saj je veliko poskusov ulova neuspešnih. Čeprav so levi vrhunski plenilci, se kar obilno hranijo tudi z mrhovino. Levinja na dan poje do 5 kilogramov mesa, samec pa tudi več kot 7 kilogramov mesa.

Pri hrani veljajo stroga pravila: najprej samci, nato levinje,  mladiči pa dobijo, kar ostane.

Ker azijski levi ne živijo skupaj s samicami, tudi lov ni razdeljen. Je pa zanimivo, da vodilni samec v skupini poje kar polovico vsega plena.

Živijo na odprtem, a jih težko opaziš

Afriški levi živijo v odprti savani ali redkem grmičevju. Ker so afriške trave visoke in zlato rumene tako kot levja dlaka, so v njih zelo dobro skriti. Azijski levi živijo v suhem listopadnem gozdu.

Lev je ranljiva vrsta

V pradavnini so  bili levi razširjeni po vsej Afriki, jugovzhodni Evropi do Indije. Živeli so tudi v Ameriki od Mehike do Peruja.  Pred 10 000 leti so bili levi skupaj s človekom najbolj številni veliki sesalci. Danes živijo le še v podsaharski Afriki, izolirana zaščitena populacija azijskih levov pa v zaščitenem območju Gir v Indiji.

Danes so afriški levi na rdečem seznamu ogroženih vrst v skupini ranljivih. Pri tem ima glavno vlogo spet človek. Odvzel jim je že veliko ozemlja, prav tako leve pobija za lovne trofeje, zdravilne pripravke in kot zaščito živine. Levi so zelo občutljivi za bolezni, ki jih prenašajo klopi.

Na rdečem seznamu ogroženih vrst pa so zelo ogroženi azijski levi. Čeprav so bili nekoč zelo razširjeni, je leta 1893 živelo le še 18 azijskih levov na območju Gir. Na srečo so območje zaščitili in populacija se je povečala na 284 živali leta 1994. Danes jih je v Giru 523. Ker levi potrebujejo veliko ozemlje, je njihovo število za tako majhno območje že preveliko in se počasi širijo navzven.

V zgodnjih devetdesetih letih je Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev uvedla evropski vzrejni program tudi za azijske leve. Znotraj programa so živalski vrtovi v Londonu, Helsinkih in Zürichu uvozili devet azijskih levov iz Indije in do danes vzgojili več kot 100 levov. Par azijskih levov je v okviru programa prišel tudi v ljubljanski živalski vrt januarja leta 2019.

Objavljeno v Pilu, junij 2019