glasba1_junij19

Besedilo: Urška Kaloper

Po slovenskih radijskih lestvicah se zadnje tedne vzpenja pesem Don’t Call Me Up, ki jo izvaja Mabel in je izšla januarja. Triindvajsetletna pevka špansko-angleških korenin je hči znane pevke Neneh Cherry in producenta Camerona McVeyja, njen prvi album pa naj bi izšel avgusta. Poimenovan bo High Expectations (sl. Velika pričakovanja). 

Konec zveze

Mabel pravi, da je pesem Don’t Call Me Up nastala, ko je bila žalostna zaradi razpada ljubenske zveze. Kot je povedala, je hotela ustvariti »pozitivno skladbo o razhodu, da bi se počutila bolje«. Refren (sl. Ne kliči me) je posledica razmišljanja o tem, ali naj sprejme klic nekdanjega fanta, in dobrega občutka, ko se je odločila, da ga ne. Menda končna različica zveni skoraj enako kot prvi posnetki, kar pomeni, da je bila Mabel, ko se ga je lotila, v pravem ustvarjalnem zanosu. Pozneje je povedala, da ji je prav ta pesem pomagala, da je lažje prebolela nekdanjega fanta.

»Zdaj mi je bolje«

Pesem se začne z ugotovitvijo, da je življenje po razhodu lahko tudi lepše. Čeprav se zdi, da je fantu punca zdaj, ko ga je zavrnila, zanimivejša kot prej in da se težko sprijazni s koncem zveze – »Zdaj ko sem te zapustila, si me še bolj želiš« –, je ona prepričana, da je tako bolje. »Ne potrebujem tvojih laži,« poje. »Kajti resnica je, da sem brez tebe močnejša. Vem, da je žalostno, da sem se spremenila in imam hladno srce, toda prav tvoja igra mi je pustila brazgotine. In zdaj sem te prebolela.«

»Nočem govoriti o naju«

V nadaljevanju nekdanjemu fantu svetuje, naj je ne kliče več. »Nocoj grem ven,« mu sporoča. »Nočem govoriti o naju, to bom pustila za sabo. Ena pijača, pa bom pozabila nate. Zdaj si sam, meni pa je fino. Lepa sem, tudi drugi so opazili.« Ugotovi, da so ji ga prijatelji že prej odsvetovali in da bi jih morala poslušati. Toda zdaj jo je srečala pamet in se mu ne bo več pustila prepričati!

Videospot

Mabel je videospot napovedala z dvema gifoma, ki ju je objavila na Twitterju, objavo na YouTubu pa je spremljal pomenek v živo. V živahnem videoposnetku spremljamo Mabel in njene prijateljice, ki se odpravljajo ven, plešejo po parkirišču, uživajo v divji vožnji in ignorirajo fantove klice, da bi lažje prebolele konec zveze. Povsem v skladu z besedilom, kajne? (Mimogrede, ali tudi vas ta videospot bežno spominja na spot Due Lipe New Rules?)

Mabel je o pesmi povedala: »Govori o človeku, ki ga imaš rad, vendar te takrat, ko sta skupaj, ne ceni, kot bi te moral, ko pa razmerje končaš, te spet začne klicati in si mu spet zanimiv. Pesem sporoča, da moramo ostati močni in vztrajati pri svoji odločitvi, saj smo mu enkrat že dali možnost – pa jo je zapravil.«

Objavljeno v Pilu, junij 2019