legende_junij19

Besedilo: Nika Osredkar

The Cure so angleški rock bend, ki deluje že dobra štiri desetletja. V tem času so prodali več kot 27 milijonov albumov, pustili svoj pečat pri drugih glasbenikih in s svojimi pesmimi celo navdihnili naslove filmov. Letos so svoje mesto dobili tudi v Dvorani slavnih rock’n’rolla, njihovo ime pa lahko letos zasledite na številnih oglasnih plakatih za glasbene festivale – konec meseca bodo nastopili na hrvaškem festivali INmusic.

Skupina The Cure je nastala leta 1976 v Veliki Britaniji. Sodelovali so na šovu talentov, zmagali in podpisali pogodbo z glasbeno založbo, ki pa je, kot pravijo, iz njih želela ustvariti najstniški bend, ki bi izvajal coverje, zato so sodelovanje z njimi prekinili in si raje utirali svojo pot. S prvimi albumi niso dosegli veliko uspeha, vseeno pa niso nikoli odnehali. Zvrst glasbe, s katero so začeli, opisujejo kot gotski rock, in čeprav so poskrbeli, da je ta žanr postal zelo priljubljen, je uspeh prišel, ko so svoji glasbi dodali več pop elementov in izdali hite Just Like Heaven, Lovesong in Friday I’m in Love.

 V drugi polovici osemdesetih in prvi polovici devetdesetih let so dosegli izjemno slavo. Leta 1989 so igrali pred polnim stadionom v Wembleyju, ki sprejme več deset tisoč ljudi, zatem pa so napolnili še stadion v New Yorku. Takrat so v enem dnevu prodali kar 30 000 vstopnic. Robert Smith je dejal, da nikoli ni načrtoval, da bi postali tako veliki, tistega leta pa lahko rečemo, da so bili eden največjih bendov na svetu. Smith si slave nikoli ni želel. Povedal je, da je zaradi tega zasovražil nekatere pesmi, saj jih je krivil za slavo. Ena takih je bila uspešnica Friday I’m In Love, ki jo še danes lahko slišite na radijskih postajah.

Slava se je v drugi polovici devetdestih nekoliko polegla, skupina pa je še naprej pisala novo glasbo in koncertirala.The Cure trenutno pripravljajo nov, že štirinajsti studijski album, ki bo na voljo še letos, poletje pa bodo preživeli na glasbenih festivalih – čisto rock’n’rollovsko, kajne?

  • Robert Smith se je nekaj let pretvarjal, da se boji letenja, da jim menedžer ne bi naložil preveč koncertnih obveznosti.
  • Nekoč je na njihov koncert v Argentini prišlo na stadion 110 000 ljudi, stadion pa je bil narejen za 50 000 ljudi. Skupina je bila prestrašena.
  • Robert Smith nima svojih otrok, rad pa razvaja svoje nečake in nečakinje. Vsak božič jih odpelje v Disneyland. Pravi, da je bil eden najbolj nenavadnih trenutkov v njegovem življenju, ko je do njega prišla Minnie Miška in ga prosila za avtogram, otroci pa so začudeno gledali, kaj se dogaja.
  • Začeli so kot šolski bend, ki je igral coverje izvajalcev, kot sta Dawid Bowie in Jimi Hendrix.
  • Med delovanjem so zamenjali že veliko članov; edini, ki je s skupino od začetka do konca, je pevec, kitarist in pisec pesmi Robert Smith.
  • Skupina pravi, da so bili njihovi prvi videospoti preprosto grozni, kasneje pa so spoznali režiserja Tima Popa, ki je nato režiral večino njihovih videov in za njihove pesmi ustvaril prave mojstrovine.

Objavljeno v Pilu, junij 2019