legende_julij19

Besedilo: Nika Osredkar

David Bowie velja za enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Glasbeno industrijo je zaznamoval predvsem s svojim inovativnim delom v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, za časa svojega življenja pa je prodal 140 milijonov albumov po vsem svetu. Navduševal je tudi s svojimi preobrazbami v druge like ali »persone« ter preizkušal meje glasbenih žanrov, zato so mu rekli tudi glasbeni kameleon.

David Bowie se je rodil v Londonu leta 1947. Že kot otrok je kazal zanimanje za glasbo in pri trinajstih začel igrati saksofon. Na njegov glasbeni okus je zelo vplival polbrat Terry, ki je bil devet let starejši in je Davidu predstavil glasbo, ki jo je rad poslušal sam. Po srednji šoli je sodeloval z različnimi bendi, a z nobenim ni dosegel vidnejših uspehov.

Odločil se je za samostojno pot, vendar tudi ta ni bila lahka. Leta 1967 je izdal prvi album, ki pa ni bil zelo uspešen. Za kratek čas se je prenehal ukvarjati z glasbo in poskusil ugotoviti, kdo sploh je – za nekaj tednov je šel celo živet v budistični tempelj. Čez dve leti se je vrnil z drugim albumom, ki ga je sprva poimenoval enako kot prvega – David Bowie, ker pa je bil na albumu hit Space Oddity, so album kasneje tako preimenovali. Del uspeha pesmi lahko pripišemo temu, da jo je BBC uporabil za glasbeno podlago pri prenosu pristanka na Luni, kar je bil zelo pomemben dogodek, ki so ga po televiziji spremljali milijoni ljudi.

Tretji album je Bowieja izstrelil med zvezde in začela so se izjemno uspešna sedemdeseta leta, ki so za vedno zaznamovala glasbeno industrijo. Izdal je več uspešnih albumov, in bolj ko je bil slaven, bolj si je želel presenečati oboževalce. Prevzemal je različne »persone«, kar pomeni, da je nastopal kot neki lik, ki si ga je zamislil. Najbolj znana »persona«, ki jo je upodobil, je bil Ziggy Stardust. Oblačil se je v divje kostume in napovedal popolnoma novo obdobje rock glasbe. Obdobje kostumov je hitro minilo, a Bowie je še naprej presenečal in ravnal tako, kot je čutil.

Svoj zadnji album Blackstar je izdal 8. januarja 2016. Le dva dni kasneje je umrl po leto in pol dolgem boju z rakom. Sožalje na družbenih omrežjih so izrazili zvezdniki, kot so Madonna, Rolling Stones, Kanye West in Iggy Pop.

  • Po njegovi smrti so na njegovo željo njegov pepel raztresli po Baliju.
  • Njegove pesmi so uporabili v več kot 700 filmih, sam pa se je večkrat preizkusil tudi v vlogi igralca. Igro je seveda obvladal, saj se je z lahkoto prelevil v druge like.
  • Njegovo pravo ime je bilo David Robert Jones, a ga je zamenjal, da ga ne bi zamešali z glasbenikom Davyjem Jonesom iz skupine The Monkees.
  • Nanj je pomembno vplival brat Terry, ki je imel težave z duševnim zdravjem in je leta 1985 storil samomor. O tem je Bowie napisal pesem Jump They Say.
  • Angleška kraljica mu je hotela podeliti viteški naziv, a ga je zavrnil.
  • Govorice pravijo, da je imel pri petih letih neprijetno izkušnjo s čajem in ga zato ni nikoli več pil. Seveda gre vse take govorice jemati z rezervo, superzvezdniki pa se ves čas spopadajo z njimi.
  • Po njem so poimenovali celo vrsto pajka Heteropoda dawidbowie.

Objavljeno v Pilu, julij 2019