glasba2 julij

Besedilo: Urška Kaloper

Kaj je za poletje boljšega kot sporočilo, da si ga »vzemimo na izi«?!  Čeprav je pesem Con Calma izšla že pozimi, se – kot kažejo lestvice – ob njenih ritmih najraje zibamo prav zdaj, v vročih mesecih. Pa saj je hvalnica romantiki na plesišču res kot ustvarjena za to!

Sodelovanje

Pesem Con Calma sta ustvarila portoriški raper Daddy Yankee in kanadski raper Snow. Aprila je izšel še remiks, pri katerem je sodelovala Katy Perry.

Besedilo

Besedilo pripoveduje fant, ki na plesišču opazi privlačno punco. »Mirno« (šp. con calma, kot je naslov pesmi) občuduje njene plesne veščine in ji prigovarja, da je kot ustvarjena zanj. Čisto ga je prevzela in jo vabi, da se bolje spoznata, čeprav si obenem želi, da se njen ples ne bi nikoli končal (»Didžej, daj še eno pesem, da se ne bo ustavila,« reče nekje na sredini.).

Videospot

Videospot so posneli v Los Angelesu v Kaliforniji in v Torontu v Kanadi, v njem pa nastopajo tudi memojiji (animojiji), ki plešejo z Daddyjem Yankeejem.

Snow

Raper z zelo nepoletnim imenom Snow (angl. sneg) je zaslovel v letih, ko so šolske klopi gulili vaši starši, in to ravno s hitom Informer, ki ga lahko slišimo v pesmi Con Calma. (Natančneje: posneli so ga leta 1992.) Takrat je dvignil veliko prahu; najprej je bilo nenavadno, da je raper belec (od tod njegov vzdevek Snow, ki so mu ga nadeli temnopolti kolegi), poleg tega pa temelji na njegovem bivanju v zaporu, kjer je sedel zaradi obtožbe, da je nekoga umoril. Glasbeniku so očitali tudi nerazločnost, češ da se težko razume, kaj sploh poje. Kljub temu je Informer osvojil lestvice po vsem svetu.

Objavljeno v Pilu, julij 2019