legende_september19

Besedilo: Nika Osredkar

Za Michaela Jacksona ste zagotovo že slišali. Izjemne uspehe je že od mladih nog dosegal v skupini Jackson 5, kasneje pa je njihove dosežke še presegel kot solo izvajalec in postal znan kot kralj popa. Poleg tega da je bil izjemen pevec, je obvladal tudi edinstvene plesne korake, ki jih še danes mnogi posnemajo. Spoznajmo edinstveno glasbeno legendo!

 • Datum rojstva: 29. 8. 1958
 • Leta delovanja: 1964–2009
 • Glasbeni žanr: pop
 • Najbolj znane pesmi: Billie Jean, Beat It, Man In The Mirror, Black Or White, Bad, Thriller …

Glasbeni začetki

Michael Jackson se je že od mladih nog ukvarjal z glasbo. Svojo kariero je začel pri petih letih kot pevec v družinski skupini The Jackson 5, v kateri so bili poleg Michaela še štirje njegovi bratje. Njihov oče si je zelo želel, da bi uspeli, in Michael je kasneje večkrat povedal, da je bil do njih zato tudi nasilen, kar je Michaela zelo zaznamovalo. Skupina je bila zelo uspešna, saj so izvajali pesmi z nalezljivimi melodijami in jih pospremili z izdelanimi koreografijami.

Samostojni uspeh

Že pri trinajstih letih se je Michael, poleg dela v skupini, lotil še samostojne kariere. Tudi kot solo izvajalec je hitro zaslovel, v osemdesetih letih pa je postal eden najpomembnejših glasbenih izvajalcev desetletja in si prislužil naziv kralj popa. Takrat je tudi izdal albuma Thriller in Bad, ki sta podirala rekord za rekordom. Prvi je na glasbenih lestvicah ostal kar dve leti!

Bizarne govorice

Seveda je bil kot superzvezdnik zelo zanimiv tudi za novinarje, ki so o njem pisali zelo nenavadne stvari, izmed katerih so vse kar težko resnične. Za hišnega ljubljenčka je imel opico, spal naj bi v kisikovi komori, ki upočasnjuje proces staranja, želel pa naj bi si tudi v filmih upodobiti Spider Mana. Imel je kožno bolezen vitiligo, zaradi katere je bil videti bolj bled, mnogi pa še danes mislijo, da je ta videz dosegel z operacijami, ker se je želel iz črnca preleviti v belca. Obtožen je bil tudi spolnega nadlegovanja, a so ga kasneje oprostili, še danes pa se pojavljajo ugibanja o resnici.

Zadnja leta

Po obtožbah se je umaknil z oči javnosti, leta 2009 pa je napovedal novo turnejo. Na žalost je povsem nepričakovano umrl tri tedne pred prvim koncertom, star 50 let. Po njegovi smrti je izšel dokumentarni film This Is It, ki prikazuje priprave na prihajajočo turnejo.

 • Njegov album Thriller je najbolje prodajani album vseh časov. Po svetu je bilo prodanih skoraj 50 milijonov kopij albuma, iz njega pa prihaja kar 7 hitov, ki so se znašli na lestvicah top 10.
 • Če štejemo samo večje, je Michael Jackson v svoji karieri prejel 150 nagrad. Izmed njih je kar 15 grammyjev, postavil pa je tudi 39 Guinnessovih rekordov.
 • Od nekdaj je bil zelo talentiran. Že kot otrok je znal pridobiti pozornost občinstva in gledalce očarati s svojim čustvenim nastopom.
 • Leta 1984 se je med snemanjem reklame za Pepsi hudo poškodoval in utrpel opekline po obrazu. Nekateri pravijo, da je prav zaradi teh poškodb začel preizkušati različne plastične operacije.
 • Kadar ni bil na odru, je bil Michael precej sramežljiv. Medijska pozornost mu ni nikoli ugajala in le redko je dajal intervjuje.
 • Za svojo hišo si je dal zgraditi lunapark, ki ga je poimenoval Neverland.
 • Tudi njegova sestra Janet Jackson je znana in uspešna pevka.

Objavljeno v Pilu, september 2019