bralni_september19

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

 

»Prav nikamor, niti malo ne gremo na morje?« je na sestanku vprašal starša.

»Ne, niti malo,« je odgovoril oče. »Sedaj je samo ena plača pri hiši in moramo zmanjšati stroške. V jeseni gre v šolo tudi Blaž, dva šolarja pri hiši več staneta …«

Marko temu ni mogel ugovarjati. Pri dvanajstih letih je že dobro vedel, kaj je denar.

Potem je sledila naslednja slaba novica.

»Ker ne gremo na morje, prideta k nam na počitnice teta Marjana in Nika. Da nam ne bo dolgčas. En mesec bosta ostali pri nas,« je mama veselo naznanila. »Komaj čakam, da vidim Marjano! Že od srednje šole se skoraj nič nisva družili.«

Marko ni mogel verjeti ušesom. Za eno nesrečo pride še druga?

»Kako? Kdaj? Zakaj?« je zamežikal od presenečenja.

»Z Marjano se o tem pogovarjava že nekaj let, ampak ni bil nikoli pravi čas. Letos bomo poletje preživeli doma in je prava priložnost. Zjutraj sva se slišali in zmenili,« je pojasnila mama.

Oče se je nasmehnil: »Tudi jaz sem vesel, da bomo skupaj preživeli poletje. Na žalost mene večinoma ne bo, v tovarni imamo veliko naročilo za nemške kupce in bom moral delati – ampak – saj bosta tudi vidva z Blažem gostjama za družbo. Ne, Blaž?«

 

Popolne poletne počitnice

Poletne počitnice z dobrimi prijatelji so nekaj najboljšega, kar človeka doleti v življenju. Zlasti še, če je to na morju in če so pustolovščine vsako leto zagotovljene. Ampak letos bi bilo pa za Marka ultra dobro, neprekosljivo, ker to ne bi bilo samo navadno morje z vsakoletnimi odbitimi pustolovščinami. Ko zadnji dan počitnic v morju najdeš zapečateno steklenico z zemljevidom in označeno točko, seveda vse leto s prijatelji ne počneš drugega, kot da odštevaš dneve do naslednjega morja. Iks na zemljevidu ne more biti drugega kot zaklad – saj smo vsi prebrali na milijone knjig in videli na stotine filmov, vprašanje je samo, kakšen zaklad.

Pokvarjene poletne počitnice

Potem pa kot strela z jasnega novica – Markova mama je ostala brez službe, Marko in njegov šestletni brat Blaž pa brez morja. To je to. Konec. Nobena kremšnita te ne spravi več v dobro voljo, zlasti ne v družbi najboljšega prijatelja, ki pa gre na morje in ki bo brez dvoma ne samo iskal, ampak tudi našel zaklad. Medtem pa bo Marko doma razkazoval travniške rožice Niki, hčerki mamine prijateljice, in se smilil sam sebi, saj jo bo imel na grbi ves mesec.

Nika in Pika

Izkaže se, da s travniškimi rožicami ne bo nič. Da je Nika mnogo bolj kul, kot je bila, pa da jo zanimajo podobne stvari kot Marka – če bi bila prilika, bi tudi ona z veseljem iskala zaklad. Na Blaževo srečo pa na obisk nista prišli le Nika in njena mama, pač pa tudi udomačena vrana Pika. Uporabna za preganjanje golobov in prenašanje sporočil, včasih pa ji lahko tudi zašepetaš kaj, česar naj ne bi slišal starejši brat. Starejši bratje si namreč radi predstavljajo, da vse vejo in da so mlajši samo za zgago, ampak ni vedno tako.

Templjarji

Če ne bi imel dolgega jezika in Niki povedal vsega o iskanju zaklada na morju, se morda Marko, Nika in Blaž nikoli ne bi lotili iskanja templjarskega zaklada. Saj ne da ga niso iskali že čisto vsi v Marofu, ampak nekaj je med počitnicami treba početi. Še zlasti, če te doma čaka še neuporabljen detektor kovin in če se izkaže, da nisi edini, ki v istem trenutku kot ti išče zaklad. Kar naenkrat so templjarji glavna tema in zgodovinske knjige nikakor niso več živi dolgčas.

Objavljeno v Pilu, september 2019