glasba1_julij19

Besedilo: Urška Kaloper

Desetkratna dobitnica grammyja Taylor Swift se po kratkem premoru vrača na glasbeno sceno s pesmijo Me!, pri kateri je združila moči z Brandonom Uriejem iz zasedbe Panic! At the Disco.

Pogovor

Pesem je dvogovor zaljubljenega para, ki je v nasprotju s prenekatero ljubezensko pesmijo Taylor Swift (pevka je znana po tem, da si v svojih stvaritvah rada privošči nekdanje fante) – optimističen in pozitiven. Govori namreč o tem, da sta dva kot ustvarjena drug za drugega. Še več, izmenično se prepričujeta, da sta kljub svojim pomanjkljivostim ravno tisto, kar drugi potrebuje. Glavno sporočilo pesmi je torej, da imamo vsi vrline in napake, a to nas dela edinstvene. Če bomo imeli radi sebe, nas bodo lahko vzljubili tudi drugi.

Videospot

Barviti videospot, v katerem ne manjka plesa in zanimivih kostumov, si je v manj kot šestih urah po objavi ogledalo več kot 20 milijonov ljudi, v prvih petih dneh pa 65,2 milijona ljudi. S tem je Taylor porušila svoj osebni rekord iz leta 2017, ki ga je postavila s singlom Look What You Made Me Do (ogledalo si ga je 43,2 milijona ljudi).

Album

Konec avgusta je izšel novi album Lover. Na njem sta tudi singel Me! in drugi do zdaj izdani singel You Need To Calm Down. Slednji je izšel junija, v njem pa Taylor obračuna s homofobijo (strah pred istospolno usmerjenostjo oziroma sovražnost do istospolno usmerjenih). Pred tem je zadnji album – Reputation – izdala leta 2017. Največja uspešnica z njega je bila Look What You Made Me Do.

Taylor pravi:

»S pop pesmijo se lahko približamo ljudem. Če ima nalezljivo melodijo, si jo zapomnijo. Rada bi, da se zaradi moje pesmi počutijo bolje, ne slabše glede sebe.«

Ste vedeli?

  • Srečna številka Taylor Swift je 13.
  • Njen oče je gojil in prodajal božična drevesca.
  • Nekoč si je želela nastopati na Broadwayju.
  • Na kratko je nastopila v seriji Na kraju zločina.
  • Obožuje Disneyjeve filme. Od knjig pa kriminalke!

Objavljeno v Pilu, september 2019