glasba2_julij19

Besedilo: Nika Osredkar

K-pop je še zmeraj »in«. Še več, njegova barvitost in pozitivnost sta tako zelo prepričali, da se je vpliv tega žanra razširil tudi v preostali pop (namig: videospoti Taylor Swift so nenadoma postali polni kričečih barv, na primer Me!, o katerem pišemo na prejšnji strani). Čeprav na prestolu k-popa še vedno kraljujejo BTS, pa jim Blackpink vztrajno sledi. Spoznajmo torej najuspešnejšo dekliško k-pop skupino na svetu!

Kdo so te punce?

Blackpink je južnokorejska dekliška skupina, ki jo sestavljajo Jisoo, Jennie, Rosé in Lisa. Dekleta so glasbeno pot začele avgusta 2016, ko so izdale album Square One, s katerega prihajata singla Whistle in Boombayah. Prvi je postal njihova prva #1 pesem v Južni Koreji, z drugim pa so podrle rekord za najbolj gledan debitantski videospot korejskih izvajalcev.

Od kod ime Blackpink?

S tem, ko so rožnati (pink) dodale črno (black), želijo spremeniti značilno dojemanje roza barve in dokazati, da so ob nežni dekliški plati pripravljene pokazati tudi močno, borbeno plat ter pomesti s konkurenco v glasbeni industriji. Tako kot je iz dveh nasprotij sestavljeno ime skupine, pa se delijo tudi njene članice: Jennie in Lisa obvladata odrezave rap vložke, Rosé in Jisoo pa prispevata bolj ženstvene vokale.

Vratolomne številke

Skupina Blackpink je poleg že omenjenega podrla še nekaj rekordov. Njihov videospot Ddu-Du Ddu-Du je na YouTubu postal najbolj gledan korejski video v 24 urah po izidu, januarja 2019 je postal najbolj gledan video v žanru k-popa in je do danes nabral že skoraj milijardo ogledov. To je obenem prva dekliška k-pop skupina, ki se je prebila na lestvico 40 najboljših pesmi v ZDA, njihov EP Square UP pa je bil na prvem mestu lestvic v kar 44 državah. Skupaj dekleta obvladajo pet jezikov, na YouTubu pa se vztrajno bližajo 30 milijonom sledilcev!

Si Blink?

Oboževalci in oboževalke skupine so se poimenovali Blinks, kar je kombinacija obeh delov imena skupine – BLackpINK. Blinks so eni od najbolj zvestih oboževalcev na vsem svetu, ki so pripomogli k temu, da so dekleta dosegla tako izjemen uspeh.

BLACKPINK House

Dekleta so naredila tudi svoj resničnostni TV-šov. V 12 epizodah serije BLACKPINK House lahko spremljaš njihovo vsakdanje življenje – vse od pospravljanja do obiskovanja savne (ja, tudi zvezdniki pospravljajo!). Serijo si lahko ogledaš na YouTubu.

K-POP

K-pop so superfani prvič odkrili pred približno petimi leti, ko je bilo t. i. obdobje »suše pop skupin«. K njegovi popularnosti je prispeval YouTube, mnogi pa so ta žanr vzljubili zaradi pesmi Gangnam Style. Glasbeniki tega žanra za oboževalce niso le pevci, ampak pravi superjunaki. Sami pojejo, igrajo, plešejo, najpomembneje pa je, da so svoji karieri vsaj tako predani, kot bi bili vrhunski športniki.

Objavljeno v Pilu, september 2019