bralni_oktober19

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

 

Luigi Ballerini: Šifra 2.0

Znova zaprem usta. Bolje, da pojem v mislih. Ne smem kaditi. Za nobeno ceno.

BRAVO. KAJENJE UNIČUJE PLJUČA. KAKŠEN SMISEL BI IMELO, DA BI NAS SINTETIZIRALI, ČE BI POTEM ZBOLELI? KAJENJE JE NA SVETU PREPOVEDANO. LE TAKO NAPREJ, USTA IMEJ ZAPRTA. NIČ NE GRE NOTER, NIČ VEN.

Tale zgodba mi vedno manj ugaja. Manjkali so le še dim, sneg, mraz in ves ta zrak tod okoli. Toda koliko prostora je! Na videz neskončen je. Pogledam desno in levo, pogledam naprej in nazaj, vztrajno iščem zidove, meje, strop nad glavo, toda ničesar ni.

RES SI SMEŠEN. SEVEDA SO MEJE. BREZ MEJA NI MOGOČE ŽIVETI. SAMO DALEČ SO IN JIH OD TUKAJ NE VIDIŠ. PRAV SI RAZUMEL: PRIŠEL SI V DRUG SVET, ENAK TISTEMU PREJ, SAMO VELIKO, VELIKO VEČJI JE. IN ČE JE TO NAPREDOVANJE NA NOVO STOPNJO? VIŠJO IN ZAHTEVNEJŠO STOPNJO? BOŠ VIDEL, DA BOŠ PREJ ALI SLEJ PRIŠEL DO STENE, KJER SE BOŠ USTAVIL. MADAR JE PRAV TAM, KAMOR TEČEŠ. NIČ NE SKRBI. TAM TE BO ČAKALA MADAR.

Toda zakaj mi Madar ni nič povedala o tem večjem Svetu? Nisem vedel, da vse to v resnici obstaja.

Svet in svet

Nič, v resnici Dvepikanič, odrašča v izolaciji, v Svetu, z zidovi, stropi, mejami, v svetu brez ljudi, brez dotikov, brez čustev. Njegovo življenje je nadzorovano in načrtovano, nič ni prepuščeno naključju, vse je del velikega načrta. Nič ima svoj svet rad, rad je zdravo in hranljivo hrano, rad trenira v rekreacijski dvorani, rad vadi za računalniki, rad se drži znanega reda, saj ga Madar potem pohvali. Madar ga spremlja že od nekdaj, njen glas je vedno prisoten, 14 let je Madar njegov svet.

Izredne razmere – prvič

Nič je izrednih razmer vajen, vse to so preizkusi, da se bo lahko uvrstil v Ekipo. Ko bo dovolj hiter, dovolj močen in pred zasloni dovolj natančen in iznajdljiv, bo prešel iz vadbenih stopenj. Madar mu je to zagotovila. Je tema del preizkusa? Pa nedelujoči ekrani in Madar, ki nenehno ponavlja en in isti stavek? In vrata, ki jih še nikdar prej ni opazil? Ko Nič iz izolacije prestopi v realni svet, ne doume, da to ni neka nova napredna simulacija, hlad in mokrota snega ga presenetita, paro izdihanega zraka ima za dim ob kajenju, zlasti pa ga preseneti manko meja. Kje je zdaj Madar, da ga bo vodila?

Stefi in Luca

Ko Nič lačen in onemogel obleži v snegu pred oknom slaščičarne – ki ni zaslon na dotik in ne deluje na glasovne ukaze – ga opazi Stefi. Zdravnica se zaveda, kaj človeku lahko naredi podhladitev, zato ga takoj odpelje k možu Lucu v bolnišnico. Ko preiskave pokažejo, da je Nič zdrav, se v bolnišnici prikažeta moški in ženska, ki ga iščeta. Zakaj bi se starši v bolnišnico pripeljali v oklepnem kombiju in v spremstvu terenskega vozila? In zakaj sta v večernih poročilih v studiu neka druga človeka, ki naj bi bila njegova starša? Kdo so ti ljudje, ki lažejo, in kdo je Nič oziroma Michele?

 

Alejandro Palomas: Sin

Realno vs imaginarno

Zdi se, da tudi četrtošolec Guilleme živi v imaginarnem svetu in da realnosti ne dojema enako kot vsi drugi. V nasprotju z Michelom Guillem ni nikamor zaprt, prosto hodi po svetu, hodi v šolo kot vsi drugi, lahko bi igral nogomet in se družil s prijatelji. A Guillem s sosedo raje vadi prizor z Mary Poppins za šolsko predstavo. Zdi se, da je Mary Poppins čisto edina oseba, ki ga zanima. In vsem se zdi, da je to malce nezdravo, da ne loči med realnim in imaginarnim svetom. Mary Poppins zanj ni le lik iz filma, knjige in gledališke predstave, ampak rešiteljica težav. Drugi fantje bi bili radi svetovno znani športniki ali predsedniki sveta, Guillem pa bi bil Mary Poppins.

Izredne razmere – drugič

Po vseh pravilih bi bil Guilleme lahko težaven otrok. Pravkar je zamenjal šolo, nima veliko prijateljev, je hipersenzibilen, mama je trenutno odsotna, oče pa je izgubil službo. Temu bi lahko rekli izredne razmere. Za nameček pa bo že pred božičem njegova edina prijateljica Nàzia morala v Pakistan, kjer jo čaka zaročenec, tak z brki in tovarno. In kljub vsemu temu se zdi, da je Guilleme srečen.

Maria in Sònia

Razredničarka Sònia in svetovalka Maria pa bi radi ugotovili, zakaj je Mary Poppins tako pomembna in ali Guilleme res ne loči med resničnostjo in domišljijo. Kdo je morska deklica, zakaj mama in Guilleme nikoli ne govorita po telefonu in kaj se skriva v rjavem albumu na vrhu omare. Tako Luca in Stefi kot Sònia in Maria imajo pred sabo težko nalogo, saj ne Guilleme ne Michele ne govorita rada in oba mislita, da morata pred tujci varovati skrivnosti.

Objavljeno v Pilu, oktober 2019