legende_oktober19

Besedilo: Nika Osredkar

Paul McCartney je vsestranski glasbenik, ki je zaslovel kot član skupine The Beatles. Čeprav je skupina razpadla že skoraj pred pol stoletja, Paul velja tudi za enega najuspešnejših solo izvajalcev vseh časov. Ko ga pri 77 letih vprašajo, ali razmišlja o upokojitvi, Paul odvrne: »Zakaj bi se upokojil? Da bi sedel doma in gledal TV? Ne, hvala, raje sem zunaj in igram glasbo!«

 • Datum rojstva: 18. junij 1942
 • Leta delovanja: 1957 do danes
 • Glasbeni žanr: rock in pop
 • Najbolj znane (solo) pesmi: Maybe I’m Amazed, Band on the Run, Too Many People, Live and Let Die, Jet

Otroška leta

Paul McCartney se je rodil v Liverpoolu v Angliji. Doma so imeli klavir, in ko je oče, ki je bil pianist v jazz bendu, videl, da Paula zanima klavir, ga je poslal v glasbeno šolo. Formalna glasbena izobrazba pa Paula ni preveč pritegnila, saj pravi, da sam glasbo sliši drugače, kot jo učijo v glasbeni šoli, zato še danes ne zna brati kompliciranih notnih zapisov. Ko je imel komaj 14 let, mu je umrla mama. Kot najstnik je že pisal pesmi in spoznal Johna Lennona. Takrat še ni vedel, kako zelo bo to srečanje spremenilo njegovo življenje.

Beatli

Paul je spoznal Johna, ko je bil ta član benda the Quarrymen. Bendu se je kmalu pridružil tudi Paul. Z Johnom sta se hitro ujela in začela skupaj pisati pesmi. Leta 1960 so nastali Beatli in naslednje desetletje je vladala čista beatlomanija, ki so jo spremljale kričeče gruče oboževalcev. Beatli so za vedno spremenili rock’n’roll in še danes veljajo za najbolje prodajan bend vseh časov. Razšli so se po desetih letih skupnega delovanja.

Pisanje pesmi

McCartney je za Beatle napisal več hitov kot katerikoli drug član. Za pesmi Yesterday in Let It Be je navdih dobil kar v sanjah. Nekega jutra se je zbudil z melodijo za Yesterday v glavi in ni bil prepričan, ali gre morda za pesem kakšnega drugega izvajalca. Preostali člani skupine so mu povedali, da ne, in Paul je napisal Yesterday, ki je pesem Beatlov z največ coverji. Za Let it Be pa je navdih dobil v sanjah o mami. Paul je povedal, da je bil v začetnem obdobju Beatlov precej pod stresom – veliko so potovali, nastopali in tudi pili. V sanjah mu je mama dala nasvet, ki se je glasil: »Let It Be!«, in Paul je zjutraj sedel za klavir ter napisal še eno veliko uspešnico.

Samostojna kariera

Paul je bil prvi od Beatlov, ki je izdal samostojni album. V sedemdesetih letih je z ženo Lindo ustanovil skupino Wings. Začetek osemdesetih je bil zanj zelo težek, saj je bil njegov dolgoletni prijatelj John Lennon iz Beatlov ustreljen. Paul je zato za skoraj celo desetletje prenehal nastopati na turnejah, še naprej pa je ustvarjal glasbo. Od devetdesetih let dalje Paul pogosto hodi na turneje, v samostojni karieri pa je izdal že 14 albumov. Rad tudi sodeluje z drugimi glasbeniki, npr. z Rihanno in Kanyejem Westom pri pesmi FourFiveSeconds.

 • Pojavil se je tudi v filmu Pirati s Karibov: Salazarjevo maščevanje.
 • Zaradi sočutja do živali je že dolga leta vegetarijanec.
 • Skupino the Beatles so sestavljali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison in Ringo Starr.
 • Ima pet otrok. Trenutno je poročen s tretjo ženo.
 • Njegov vzdevek je Macca. Zakaj? Ker prihaja iz Liverpoola in tam imena radi krajšajo na tak način.
 • Igrati zna kitaro, klavir, bobne in ukulele, a pravi, da na nobenem instrumentu ni virtuoz.
 • Elvis Presley je bil za člane Beatlov velik vzornik. Kmalu so sicer presegli njegovo slavo, a so si ga še vedno zelo želeli spoznati. Ko se je to končno zgodilo, so obiskali njegov dom in Paul je povedal, da je pri Elvisu prvič videl daljinski upravljalnik za televizijo. Sliši se kot zgodba iz prazgodovine, kajne?

Objavljeno v Pilu, oktober 2019