bralni_november19

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

  1. PRIZOR EKST. KOČIJA, V KATERO SO VPREŽENI ŽVADRNI – NOČ

Podvozje kočije. ABERNATHY se udejani pod kočijo in se silovito oprime njenega podvozja.

  1. PRIZOR INT. KOČIJA, V KATERO SO VPREŽENI ŽVADRNI – NOČ

SPIELMAN in GRINDELWALD sedita vsak na svoji strani kočije in si zreta v oči. Ob njiju sta aurorja, ki svoji palici uperjata v GRINDELWALDA. SPIELMAN si šatuljo, v kateri naj bi bila GRINDELWALDOVA palica, odloži na kolena.

Nato SPIELMAN predse dvigne medaljon, ki se mu tik pred obrazom zaziblje na verižici.

SPIELMAN: Nič več opletanja z jezikom, kaj?

Toda GRINDELWALD se začne spreminjati …

  1. PRIZOR EKST. KOČIJA, V KATERO SO VPREŽENI ŽVADRNI – NOČ

ABERNATHY pod kočijo se bolje oprime podvozja. Tudi njegov obraz se spreminja. Njegovi lasje so vse daljši in vse bolj beli … to je GRINDELWALD in v roki stiska Prapalico.

  1. PRIZOR INT. KOČIJA, V KATERO SO VPREŽENI ŽVADRNI – NOČ

GRINDELWALD se že skoraj do konca spremeni nazaj  v ABERNATHYJA, ki nima jezika.

SPIELMAN (pretreseno): O!

  1. PRIZOR EKST. KOČIJA, V KATERO SO VPREŽENI ŽVADRNI – NOČ

GRINDELWALD, zdaj povsem preobražen, se izdejani spod kočije …

In se udejani tik ob kočijaževi klopi. 1. in 2. AUROR ga opazita, toda GRINDELWALD že uperi palico v črne vajeti. Spremenijo se v kače, ki 1. AURORJA ovijejo in zalučajo  s kočije, v nočno nebo, da šine mimo čarovnikov na metlah.

GRINDELWALD že izvede naslednji urok, da se črne vajeti ovijejo še okoli 2. AURORJA. Tega zalučajo naravnost  v 3. ter 4. AURORJA, tako da ju zbije z njunih stojišč na zadnjem delu kočije. Skupaj padejo v temo.

Nekoč je bilo v New Yorku

Salamandra Scamandra so v New Yorku obtožili, da njegove magične živali povzročajo razdejanje. Tako je seveda bilo najlažje – krivdo prevaliti na živali in njihovega odbitega lastnika. Pa saj veste, da pri magiji nikoli ni nič preprosto, pravi krivec je bil Grindelwald, zloglasni čarovnik. Scamandrova prisotnost mu je pomagala prikrivati skrivnostne načrte in zavajati ves čarovniški svet. A na srečo Scamander v New Yorku ni naletel le na bunkelnja Jacoba, ampak tudi na aurorko Tino Goldstein in njeno sestro Queenie. Grindelwald je pristal za zapahi, Tina se je lahko vrnila na delo, Queenie in Jacob sta se zaljubila. Scamandrove živali so lahko varno pripotovale domov v Anglijo, Salamander pa je od čarovniškega sveta fasal prepoved prečkanja meja.

Grindelwald

Čarovniški svet se v nekaterih stvareh ne razlikuje od sveta navadnih ljudi – povsod rojijo ljudem po glavi dobre in slabe misli in marsikdo si želi, da bi imel več moči, več oblasti, da bi bil pomembnejši od drugih. Grindelwaldu je to precej dobro uspevalo, saj so se ga mnogi bali, mnogi pa so se nad njegovimi idejami navduševali. Ali bi bil svet brez nečarovnikov res boljši? Grindelwaldnov šarm je kot magnet privlačil nezadovoljne čarovnike, ki bi z veseljem uporabili črno magijo.

Pobeg iz okovov

Grindelwaldova aretacija je bila pomembna za svetovni mir. Kočijo z žvadrni, ki naj bi ga prepeljala v Evropo, je zaklepalo več ključavnic in varoval kup aurorjev. A kaj hitro se je izkazalo, da Grindelwald ni Grindelwald in da je celotna akcija čisto neuspešna. Ali ga sploh lahko kdo ustavi? Ali ga lahko kaj ustavi? In čemu je Credence, mladenič iz New Yorka in enigmrak, tako pomemben?

Credence

Credenceovo zgodbo Salamandru razloži Dumbledor, ko ga prosi, da ne upošteva prepovedi potovanj, in se za Credenceem odpravi v Pariz. Zakaj za njim ne gre sam, ostaja skrivnost. Zdi se, da se skrivnost nalaga na skrivnost in da le malokdo pozna resnico. Pa vseeno Credencea iščejo Salamander, Grindelwald in Tina. Angleški magični svet je za Credenceem poslal še krutega lovca na magične živali, iskanju pa se pridruži še neznani moški. Kdo bo uspešnejši, kam se bo usmeril svet in ali so magične živali sploh še potrebne?

Objavljeno v Pilu, november 2019