legende_november19

Besedilo: Nika Osredkar

Metallica velja za enega najuspešnejših bendov na svetu. Na sceni so že skoraj 40 let, a je njihova ljubezen do glasbe še vedno neustavljiva. Prodali so več kot 90 milijonov albumov, prejeli ogromno nagrad in milijone poslušalcev navdušili za metal glasbo.

 • Leta delovanja: od 1981 do danes
 • Glasbeni žanr: heavy in trash metal
 • Najbolj znane pesmi: Master of Puppets, One, Nothing Else Matters, Fade to Black, Creeping Death …

Skromni začetki

Zgodba o uspehu skupine Metallica se je začela povsem skromno. Bobnar Lars Ulrich je leta 1981 v časopisnem oglasu iskal fante, ki bi se mu želeli pridružiti v bendu. Na oglas se je odzval pevec in kitarist James Hetfield in skupaj sta začela zgodbo o Metallici. Sprva so nastopali v Los Angelesu, nato pa so ugotovili, da so najbolje sprejeti v San Franciscu. Tam je živel tudi basist Cliff Burton, ki so ga tako zelo želeli v bendu, da so se preselili tja in ga prepričali, naj zapusti svojo tedanjo glasbeno skupino. Za snemanje prvega albuma so se z ukradenim selitvenim kombijem peljali do New Yorka. Album je bil uspešen in oboževalci so si hitro želeli nov album. Fantje so se pri ustvarjanju res noro ujeli in kmalu posneli še drugi in tretji album. Njihov vzpon je bil zelo hiter in zdeli so se neustavljivi.

Velika tragedija

Skupino je septembra 1986 pretresla velika tragedija. Na turneji na Švedskem je voznik njihovega avtobusa izgubil nadzor nad vozilom in Cliff Burton je izgubil življenje. Za skupino je bil to velik šok, saj je bil Cliffov vpliv na skupino zares velik. Skupina si je vzela nekaj časa za žalovanje, nato pa so začeli iskati novega basista. Da so našli pravega, so priredili več kot 40 avdicij! Nadaljevali so s koncerti in snemanjem novih pesmi.

Neustavljiv uspeh

Sledil je gromozanski, nepredstavljiv uspeh svetovnih razsežnosti. Leta 1991 so izdali album Metallica, ki ga oboževalci imenujejo The Black Album. Album se je takoj povzpel na glasbene lestvice in tam ostal kar dve leti, po svetu pa je bilo prodanih 15 milijonov izvodov. Turneja, ki je spremljala album, je trajala tri leta, v tem času pa je skupina nastopila skoraj 300-krat.

Za vedno metalci

Od takrat so izdali še pet albumov – zadnji je oboževalce razveselil leta 2016. Spomladi letos je skupina napovedala, da pripravlja nov album, ki naj bi prišel kmalu. Bomo videli, kdaj nas bo Metallica spet presenetila!

 • Njihova najkrajša pesem Motorbreath traja 3 minute in 8 sekund, najdaljša, Suicide & Redemption, pa 9 minut in 57 sekund.
 • V svoji karieri so imeli že več kot 1700 koncertov.
 • Nastopali so v 60 državah.
 • So prvi bend, ki je nastopal na vseh sedmih celinah, tudi na Antarktiki!
 • Bobnar Lars Ulrich je najbogatejši metalski bobnar na svetu.
 • Čeprav ustvarjajo že skoraj štiri desetletja, še niso izdali zbirke najboljših pesmi (best of).
 • Metallica skupaj z bendi Megadeth, Slayer in Antrax sestavlja Big Four velike štiri bende trash metala.
 • Zasedba skupine se je v skoraj štirih desetletjih velikokrat spremenila.

Objavljeno v Pilu, november 2019