youtuberji_november19

Besedilo: Nika Osredkar

Tia Petek je simpatična youtuberka, ki ti že ob prvem ogledu priraste k srcu. YouTube je odkrila pri desetih letih, doma našla staro kamero in za zabavo začela snemati. Takrat je namesto stativa uporabila škatle in knjige ter se na YouTubu (seveda, kako pa) naučila montirati. Ker ji je bilo ustvarjanje videov tako zelo všeč, je privarčevala denar in si kupila malo boljšo kamero in stativ. Nadaljevanje preberi v intervjuju …

 • Rojstni dan: 14. 12. 2001
 • Starost: 17 let
 • Kraj rojstva: Ljubljana
 • Zvezdno znamenje: strelec
 • Sledilcev na YouTubu: 22,5 tisoč
 • Pridružila YouTubu: avgusta 2017
 • Naj barva: pastelno roza
 • Naj pesem: Kill Em With Kindness
 • Naj film: Monte Carlo
 • Naj hrana: polnjene paprike
 • Naj kraj: Bora Bora

Kako si ustvarila svoj YouTube kanal?

Ko sem si kupila kamero, sem najprej štiri leta snemala čisto zase, potem pa me je en dan nekaj pičilo in naredila sem si svoj kanal, banner in  profilno sliko. Zamislila sem si, da bom snemala v angleščini, in res sem na tistem kanalu objavila štiri videe, ampak za snemanje zaradi treningov plesa nisem imela veliko časa. Med poletnimi počitnicami, preden sem odšla v prvi letnik, pa sem se odločila, da ustvarim nov kanal v slovenščini. Ko sem objavila prvi video, me je bilo veliko bolj strah kot pri videih v angleščini – kot da bi vedela, da bo vse drugače. In res, po objavi prvega videa so ogledi res hitro naraščali. Ugotovila sem, da res rada snemam v slovenščini, in zato s tem tudi nadaljujem.

Kakšen je tvoj proces ustvarjanja videa? Kje dobiš navdih?

Najprej se odločim, kakšna bo tema videa. Potem razmislim, ali za snemanje potrebujem še kaj. Preden se lotim snemanja, se naličim, uredim ozadje in pripravim kamero ter luči. Veliko navdiha dobim od ameriških youtuberjev, ker imajo res noro dobre ideje. Sicer pa ideje prihajajo spontano, veliko jih dobim tudi med poukom. Takrat si jih hitro zapišem, da jih slučajno ne pozabim.

Kdo te pri ustvarjanju videov najbolj podpira?

Najbolj me podpira moja družina. Starša mi vedno stojita ob strani, mi pomagata in me tudi peljeta kam, če snemam na kakšni drugi lokaciji. Potem so tu še moja teta, babi, sestrična … Mislim, da res vsi vidijo, kako zelo pri ustvarjanju videov uživam, in me zato še bolj podpirajo. Vsi od naštetih so tudi že bili v mojih videih in so še sami videli, kako zabavno je snemati.

Kje si se naučila vseh svojih mejkap trikov?

Mejkap trikov sem se naučila na YouTubu. Tutorialov je ogromno in imela sem obdobja, ko sem gledala samo mejkap videe. Potem pa sem se začela »igrati« z mejkapom. Vaja dela mojstra! Tudi mene čaka še veliko vaje.

Zaradi zdravstvenih težav si morala za nekaj časa YouTube dati na stran. Komaj smo čakali, da se vrneš! Kako si se spopadla z boleznijo in kaj te je v tem času držalo pokonci?

Ne bom lagala, bilo je zelo težko. Vleklo se je tri mesece in skoraj sem že obupala. Ko pa sem imela najslabši dan, je k meni prišla Nadja, ki mi je dala nov zagon in ogromno energije ter me naučila afirmacij, ki sem si jih vsak dan ponavljala. Potem se je vse začelo obračati na bolje, imela sem operacijo in takoj sem se začela počutiti bolje. Po štirih dneh sem lahko začela normalno jesti in komaj sem čakala, da grem domov. Zdaj pa je vse v najlepšem redu in počutim se odlično oziroma še boljše kot prej.

Zamudila si tudi kar nekaj časa šole – čestitke, da si nadoknadila vse zamujeno! Zaupaj nam recept, kako se uspešno naučiti vso snov?

Nikoli nimam velikih težav z učenjem. Snov si vedno vso prepišem (tudi, če je je zelo veliko!). Vedno vse pišem v barvah, ker sem vizualen tip in se iz barvnih zapiskov lažje učim. Potem pa samo prebiram snov in jo ponavljam. Snov si vedno poskušam logično zapomniti in jo povezati. Učim pa se skoraj vedno zgodaj zjutraj – zbudim se ob štirih zjutraj in se začnem učiti. Ugotovila sem, da si takrat najhitreje zapomnim snov, saj popoldne in zvečer nisem več tako osredotočena kot zjutraj.

Kako pa sicer usklajuješ ustvarjanje za YouTube s šolskimi obveznostmi?

Čez teden se ukvarjam s šolo, vikend pa imam rezerviran za YouTube. To je zame najlažja in najboljša rešitev. Se pa tudi kdaj zgodi, da mi čez teden ne uspe narediti vsega, zato mora YouTube včasih stopiti malo na stranski tir.

Kateri predmet imaš najraje in katerega sovražiš?

Na to vprašanje mi je najtežje odgovoriti. Pri vsakem predmetu je neka snov, ki mi je všeč, in druga ki mi ni, tako da res ne bi mogla izbrati.

Kaj najraje počneš v prostem času?

Poleg YouTuba najraje plešem. Plešem že od svojega četrtega leta in plesala sem že kar nekaj zvrsti, najraje pa imam hip hop.

Katere youtuberje najraje spremljaš?

Najraje spremljam ameriške youtuberje, kot so Alisha Marie, LaurDiy, iJustine, AdelaineMorin, Shane Dawson, James Charles, in še bi lahko naštevala.

Katere slovenske youtuberje poznaš tudi v živo?

Uf, kar nekaj jih je. Z nekaterimi smo se srečali na kakšni premieri ali dogodku. Z Rebeko (Rebecca YT) sva se spoznali skoraj čisto na začetku, ko sva obe začeli snemati v slovenščini. Potem sem spoznala Kajo Karba, Vaneso Kovše, Kajo Kočevar (Kaya Solo), Lano Novak, Alenko Trogrlič, Nevo Boškin, Leo Filipovič (Lepa afna) … gotovo sem še koga pozabila.

Si želiš, da bi bil YouTube v prihodnosti tvoja služba?

To sem si vedno želela. Če bi se mi to uresničilo, bi bila zelo vesela, saj za svojo službo želim opravljati nekaj, kar me res veseli.

Meniš, da ima YouTube tudi kakšno slabo plat?

Seveda! Mislim, da ima vsaka stvar tudi negativno plat. Pri YouTubu vsi mislijo, da te poznajo in vedo, kakšen si, kaj se s tabo dogaja, v resnici pa imajo o tebi neko stereotipno predstavo, ki velikokrat ni resnična, saj v videih in na Instagramu pokažem le en delček svojega življenja. Včasih je naše življenje na YouTubu videti popolno, v resnici pa je lahko čisto drugače.

Kaj bi svetovala pilovcem, ki želijo ustvariti svoj YouTube kanal?

Vaja dela mojstra. Če te to veseli, se nauči osnov montiranja. Če te je sram pred kamero, se veliko snemaj, preglej posnetek, in če ti kaj ni všeč, posnemi še enkrat – tolikokrat, da ti bo všeč in da ti bo prijetno biti pred kamero. Če si prepričan/a, da v tem uživaš in te to veseli, je vredno začeti, čeprav te je mogoče strah.

Kaj je tvoje življenjsko vodilo?

Sledi svojim sanjam in nikoli ne obupaj.

Objavljeno v Pilu, november 2019