legende_december19

Besedilo: Nika Osredkar

Amy Winehouse je bila angleška pevka, ki je rada kombinirala različne žanre in navduševala s svojo edinstveno barvo glasu. V kratkem času je požela ogromen uspeh, na katerega pa ni bila pripravljena. V nasprotju z  mnogimi sama ni uživala v slavi in noben uspeh ni bil dovolj, da bi to spremenil. Amy velja za eno najboljših pevk vseh časov, njeno zgodbo pa lahko spoznate tudi v izvrstnem dokumentarnem filmu Amy.

  • Leta delovanja: 1997–2011
  • Glasbeni žanr: soul, R&B, jazz
  • Najbolj znane pesmi: You Know I’m No Good, Valerie, Back To Black, Love Is A Losing Game, Rehab, Tears Dry On Their Own

Glasbeni začetki

Amy seje rodila na obrobju Londona 14. septembra 1983. Že od mladih nog je bila obkrožena z glasbo, saj je bilo kar nekaj njenih sorodnikov jazz glasbenikov. Amy je odrasla ob poslušanju raznolike glasbe in pri trinajstih letih dobila svojo prvo kitaro. Dobila je tudi štipendijo na ugledni šoli, s katere so jo pozneje izključili, ker se ni dovolj učila in ker si je preluknjala nos. Istega leta, ko je imela 16 let, je njen sošolec, pop pevec Tyler James, glasbeni založbi pokazal njene demo posnetke in Amy so takoj ponudili pogodbo.

Izjemen uspeh

Svoj debitantski album je izdala leta 2003, naslovila pa ga je Frank, po svojem vzorniku pevcu Franku Sinatri. Album je navdušil kritike in prejel kar nekaj nagrad in nominacij. Leta 2006 je sledil izjemno uspešen album Back to Black, s katerega prihaja uspešnica Rehab. Amy je povedala, da jo je napisala za šalo, pesem pa govori o tem, kako jo prepričujejo, naj se vključi v rehabilitacijo od drog in alkohola, sama pa tega ne želi. Album je prejel številne prestižne nagrade, med drugim tudi pet nagrad grammy, dolgo časa preživel visoko na glasbenih lestvicah in postal eden najbolje prodajanih albumov.

Težave v zasebnem življenju

Z uspehom so prišle tudi težave v zasebnem življenju, ki jim ni bilo videti konca. Amy je že kmalu po tem, ko je prišla na oči javnosti, začela veljati za party dekle, saj so jo paparazzi večkrat ujeli, ko se je pijana vračala iz klubov. Včasih je bila pijana tudi na koncertih in nastopih na televiziji, zato ni mogla odpeti celotnega programa, zlorabljala pa je tudi droge.

Tragičen konec

Njeni bližnji so se več let trudili, da bi zmagala v boju z odvisnostjo, a ji to žal ni uspelo. 23. julija 2011 je umrla zaradi zastrupitve z alkoholom in sprožila vale žalovanja po svetu. Trenutno razvijajo tehnologijo hologramov, ki bi omogočila, da bi ustvarili 3D Amy in jo sprogramirali, da bi pela pred občinstvom. Napovedujejo, da bo taka turneja mogoča že kmalu. Do takrat pa Amy živi v svoji glasbi in srcih oboževalcev po svetu.

  • Ko je bila stara 10 let, je za kratek čas ustanovila rap bend Sweet n’ Sour.
  • Prvi tatu si je dala narediti pri 15 letih.
  • Ko je bila majhna, ni nikoli sanjarila o tem, da bi postala pevka. Želela je biti natakarica na kotalkah.
  • Njen zadnji nastop pred smrtjo je bil v Beogradu.
  • Ob smrti se je pridružila »klubu 27«, v katerega pridejo slavni, ki umrejo pri 27 letih, na primer Kurt Kobain, Janis Joplin in Jim Morrison.
  • Amy zaradi zlorabe drog leta 2008 ni smela v ZDA, da bi nastopila na podelitvi grammyjev. Tisti večer je osvojila pet grammyjev, njen nastop pa so predvajali preko videa.

Objavljeno v Pilu, december 2019