youtuberji_december19

Besedilo: Nika Osredkar

Marko Žerjal je komik, ki se je pred nekaj leti odločil, da bo pustil svojo službo v programiranju in se osredotočil na ustvarjanje štosov. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj je med svojim ustvarjanjem videov zbral že več kot 30 000 naročnikov, skupno pa lahko našteje že skoraj 5 milijonov ogledov. Mislimo, da je to dovolj dober dokaz, da je zabaven tudi ta intervju in da se splača brati dalje!

 • Rojstni dan: Ne spomnim se na pamet, piše na Facebooku.
 • Starost: 34 let
  Kraj rojstva: Koper
 • Zvezdno znamenje: tehtnica
 • Sledilcev na YouTubu: 34 200
 • Pridružil YouTubu: leta 2011, videe pa je začel objavljati leta 2015
 • Naj barva: Amm, nimam naj barve, nisem froc.
 • Naj pokemon: Starmie
 • Naj pesem: Zmelkoow – Ko Po
 • Naj film: Jurassic Park
 • Naj hrana: Pohan piščanec po japonsko – karaage
 • Naj kraj: Kjerkoli se da postaviti šotor in zakuriti ogenj.

Kako se je začela tvoja YouTube pot?

Rekel sem si: »Ful premalo ljudi ve, kolko sm jst zabaven!« In sem začel delati videe, da bi to popravil.

Kje dobiš navdih za svoje videe?

Po navadi grem na www.halo-navdih.com in tam kaj poiščem, če pa ne najdem nič pametnega, pa poskusim poiskat kaj, kar nasmeji mene in kar mislim, da bi utegnilo nasmejati tudi širšo publiko. Najprej sem komentiral aktualne dogodke, potem pa me je zaneslo bolj v smer komentiranja splošnih tem, ki ostanejo zanimive dlje časa.

Kako poteka tvoj ustvarjalni proces od ideje pa do objave videa?

Najprej se poskusim spomniti kakšne teme, ki se zdi zabavna, čeprav mi vsake toliko časa tudi kakšna kar sama od sebe pade v naročje, ko se kratkočasim po internetu. Obesim se na kakšen video, v katerem se mi je zdelo kaj zanimivo oz. zgrešeno. Tak video potem preposlušam do onemoglosti in si zraven zapisujem, kaj vse bi o njem lahko smešnega povedal, in ko to naredim, sestavim neki okviren scenarij za svoj video. Ko grem čez ta tekst tolikokrat, da imam občutek, da je to to, vklopim luči, kamero in sledi akcija. Potem sledi še nekaj ur montaže, nalaganja in sestavljanja pomožnega materiala (sličica, opis), in ko je to končano, gre video ven.

Kaj se je v tvojem življenju spremenilo, odkar si začel ustvarjati videe na YouTubu?

Kar precej stvari. Glede na to, da jih snemam že štiri leta, bi bilo pravzaprav bolj presenetljivo, če se nič ne bi. Glavna razlika je gotovo to, da sem se prenehal ukvarjati s programiranjem in se preusmeril v komedijo. Nekaj časa sem živel celo izključno od videov in stand upa, kasneje pa sem začel pisati še za radio in za televizijsko oddajo, kar je tudi razlog, da sem na YouTubu zadnje čase malo manj aktiven, kot bi si želel biti.

Si si kdaj predstavljal, da boš zbral tako veliko ogledov?

»JA!« Hmm, to je izpadlo malo naduto, bom rajši poskusil še enkrat.
»Kje pa! Ogledi in naročniki so mi sicer rasli, nisem pa pričakoval, da se mi bodo tako hitro nabrali v tako velikem številu. Hvala vsem, ki me gledate!«
Ok, to bo boljše po moje.

Negativne komentarje sprejemaš s humorjem, vseeno pa to ne uspe vsem. Kaj bi svetoval pilovcem, ki se trudijo z ustvarjanjem videov na YouTubu in prejmejo kakšen negativen komentar – kako se z njim spoprijeti?
Z negativnimi komentarji se spoprijemam tako, da jih jemljem s ščepcem soli. Internet ni isto kot realni svet. Stvari, ki ti jih neznanci tam pišejo, niso vedno za to, da bi ti sporočili neko dejansko mnenje, ampak da bi od tebe izzvali odziv. Ko se tega zaveš, pač nimajo več enakega učinka. Seveda pa se da iz njih tudi kaj naučiti ali se iz njih pozabavati,  tako da sem jaz osebno negativnih komentarjev vedno vesel.

Si tudi stand-up komik. Kaj ti je pri tem poklicu najbolj všeč?

Da se da v nasprotju z YouTubom z njim tudi nekaj zaslužiti. Ne, saj se samo hecam. Oboje je bolj mizerno plačano. Spoznaš pa dosti kul ljudi, zabavaš sebe in druge, in komur ni zakon preživljati dneve tako, da si izmišljuje štose, si zasluži svojo službo v računovodstvu.

Kakšen si bil kot mulc? Si od nekdaj pokal šale?

Sem ja, od nekdaj. Ko sem bil v osnovni šoli, sem, bolj kot vse na svetu, oboževal vice – mogoče zato, ker je to bila takrat edina oblika komedije, ki je bila na voljo. Kasneje so prišli na TV Simpsonovi in odprl se mi je nov svet. Gledal sem jih z večjo vnemo kot sošolke, ko so se preoblačile za ure športne vzgoje. Sicer pa sem bil verjetno malo netipičen, ker sem sicer imel dobre ocene, ampak sem tudi precej pogosto motil pouk.

Tvojim staršem s tabo gotovo ni bilo dolgčas. Kaj zabavnega si jim ušpičil?

Nič večjega, po pravici povedano. Delal sem se, da imam vročino, da mi ne bi bilo treba v šolo, zatemnil sem jim šipe v spalnici, da bi zjutraj dlje spali in bi lahko dlje gledal televizijo, bolj take reči. Do materialne škode po navadi ni prišlo.

Kateri šolski predmet si imel najraje in katerega nisi maral?

Sovražil sem geografijo in tudi zgodovina ni bila daleč, najrajši sem pa imel matematiko. Mislim, da preprosto zato, ker je pri matematiki dovolj, da razumeš neka zelo jasna pravila, medtem ko si moraš pri geografiji zapomniti cel kup neuporabnih podatkov. To me je vedno odbijalo.

Kaj najraje počneš v prostem času?

Se družim, roštiljam, kampiram, igram igrice …

Kdo so najbolj zabavni youtuberji, ki jih spremljaš?
Od tujih PewDiePie, od slovenskih pa moram priznati, da jih ne spremljam dosti. Denise Dame je bila odlična, preden je vse zbrisala, Jure Godler vsake toliko objavi kakšen dober video … Aja, pa Vauks me je nasmejal s tistim »JALA BRAT« komadom.

Katere so po tvojem mnenju tri glavne sestavine dobrega YouTube kanala?

Dobra vsebina, vabljivi naslovi, privlačen stil/videz.

Kaj lahko na tvojem kanalu pričakujemo v prihodnosti?

Smešne videe, če mi bo uspelo.

Kaj si želiš v letu 2020?

Denar, slavo in mir na svetu.

Objavljeno v Pilu, december 2019