tacke_december19

Besedilo: Marina Dermastia

Verjetno se ne motim, če rečem, da ste si vsi pilovci med letošnjimi poletnimi počitnicami ogledali novo priredbo slavnega, 25 let starega animiranega  filma iz studia Disney – Levji kralj. Tisti med vami, ki ste prebirali Tačke v lanskem šolskem letu, ste že spoznali leva, ki je kot Simba glavni junak filma. V naslednjih nekaj številkah pa vam bom predstavila še druge; vendar ne v njihovih filmskih kostumih, temveč čisto prave, takšne, kot živijo v afriški savani. Začeli bomo kar z glavnim služabnikom in svetovalcem kralja Mustafe – Zazujem, ki je v resničnem življenju ptič kljunorožec toko.

Ime ne bi moglo biti bolje izbrano

Kljun je tisto, kar pri kljunorožcih najprej opazimo, saj po velikosti, obliki in velikokrat tudi barvi odstopa od  telesa. Ukrivljen je navzdol in na vrhu ojačan s posebnim grebenom. Podpirajo ga zelo močne vratne mišice. Kljunorožcu pomaga pri bojih s tekmeci, čiščenju perja, grajenju gnezda in lovu. Kljunorožce uvrščamo v družino z znanstvenim imenom Bucerotide. Ime družine izvira iz grške besede »buceros«, ki pomeni kravji rog.

Velikost kljunorožcev je zelo različna

Največji kljunorožec je južni rogati krokar, ki tehta do šest kilogramov in ima razpon kril skoraj dva metra.

Zazu in njegovi sorodniki so predstavniki različnih vrst majhnih kljunorožcev tokojev, velikih od 30 do 40 centimetrov, ki tehtajo le približno 100 gramov. Tokoji živijo v tropskih in subtropskih afriških savanah in gozdovih. Vsi imajo dolga repna peresa, ki so na zunanji strani črna in na notranji bela. Drugo perje je črno, sivo, belo ali rjavo.

Vzorni starši

Samci in samice tokujev se na zunaj le malo razlikujejo, samice imajo navadno malo manjše kljune. Samica izleže tri do šest belih jajc v drevesno duplo, nato ga zapečati z blatom, iztrebki in ostanki plodov. V tem pokrovu pusti le majhno odprtino, skozi katero samec lahko hrani njo in mladiče. Življenje mladičev se tako začne v zapečateni sobi, v kateri so izjemno dobro zaščiteni pred plenilci. Ko mladiči prerastejo svojo otroško sobico, samica razbije pokrov. Nekaj časa nato mladiče hranita oba starša.

Skupaj pri iskanju hrane

Drugače kot v filmu se tokuji v naravi ne pajdašijo z levi. Imajo pa resnični tokuji pri iskanju hrane dobro pomoč v mungih. Še več, pri tem opravilu tudi skupaj oprezajo za plenilci in se medsebojno opozarjajo na morebiten prihod napadalcev.

In kaj jedo tokuji najraje? So vsejedi in se hranijo z žuželkami, plodovi in semeni. Večinoma hrano pobirajo po tleh.

Tokujev je še veliko

V nasprotju s številnimi azijskimi vrstami kljunorožcev, ki so zelo ogrožene, je predstavnikov afriških tokujev še veliko. Le upamo lahko, da tako tudi ostane.

Objavljeno v Pilu, december 2019