tacke_januar20

Besedilo: Marina Dermastia

Danes boste spoznali prvo žival  iz živalskega para, ki ga v naravi ne boste nikoli srečali, a ga iz zgodbe o Levjem kralju poznate po znameniti pesmi Hakuna matata. Hakuna matata v jeziku svahili, ki ga govorijo prebivalci afriških držav Kenije, Tanzanije, Ugande, Ruande in Burundija ter v delih držav Malavija, Somalije, Zambije, Mozambika in Demokratične republike Kongo, pomeni brez težav. Že veste, kdo je ta žival? Seveda, svinja bradavičarka po imenu Pumba. Tudi ime Pumba izvira iz svahilija in pomeni nekoga, ki je slaboumen, lahkomiseln, brezskrben, površen. V pravljicah je vse mogoče, a v resnici so svinje bradavičarke zvedave, oprezne, malo drzne, vsekakor pa so s svojo pojavo videti zelo smešno prisrčne.

Nomen est omen

Ali kot bi ta stari latinski rek dobesedno  prevedli v slovenščino: ime je znamenje oz. v prenesenem pomenu: ime nekaj pomeni. Svinje bradavičarke so res sorodnice domačih in divjih prašičev. Kot nakazuje drugi del imena, imajo samci na obrazih nekaj podobnega bradavicam, ki pa so v resnici le debele kožne izbokline, napolnjene z maščobo.

Debeluškast sodoprsti kopitar

Kot sorodniki so tudi svinje bradavičarke sodoprsti kopitarji s polnim telesom in velikimi nozdrvmi na koncu rilca. Dlake imajo malo, razen grive, ki se širi po hrbtenici do sredine hrbta. Čop dlake imajo tudi na konici repa. Imajo značilne štiri velike okle, ki so pri odraslih samcih lahko dolgi tudi do 60 centimetrov. Svinje bradavičarke so dokaj nizke, visoke le okrog 35 centimetrov, vendar dolge tudi do 150 centimetrov. Debelušnosti ustrezna je tudi masa njihovih teles, ki je lahko od 55 pa tudi do 100 kilogramov.

Zaradi bistrosti in prilagodljivosti niso ogrožene

V nasprotju z veliko drugimi afriškimi živalmi svinje bradavičarke niso ogrožene, saj se novim težavam izjemno dobro prilagajajo. Večinoma se hranijo podnevi z njim ljubimi travami, jagodami, čebulicami ali koreninami. Na območjih, kjer jih lovijo ljudje, so se svinje bradavičarke začele hraniti ponoči. Zanimiva je tudi njihova prilagoditev v Namibiji na pašo ob cestah.

Svinj bradavičark, ki se pasejo na travi ob cestah v Namibiji, je zelo veliko in nanje povsod opozarjajo tudi prometni znaki. Ceste so v Namibiji praviloma ograjene, da ni nevarnih trkov z divjimi živalmi. Svinje bradavičarke pa si na številnih mestih pod ograjami skopljejo prehode in se veselo pasejo na travi ob cesti. Zdi se, kot da so popolnoma brezskrbne, a to je daleč od resnice. Če le malo zmanjšate hitrost avtomobila, da bi jih slikali ali le pogledali, celotna čreda v trenutku izgine v predor pod ograjo.

Ljubezenski napevi

No, morda vam ritmični zvoki, podobni pospeševanju avtomobilskega motorja, ne zvenijo ravno kot ljubezenska podoknica, vendar pa jih natanko tako dojemajo samice svinje bradavičarke.

»Babji žur«

Samice so precej bolj družabne od samcev in se skupaj z mladiči združujejo v skupine, ki štejejo do štirideset živali. Med sabo se sporazumevajo s kruljenjem, ščebetom, renčanjem, prhanjem in cviljenjem. Ti zvoki pomenijo vse od pozdravljanja, grozenja do opozarjanja.

Samice nimajo bradavic.

Strašne le na pogled

Svinje bradavičarke naj bi s svojimi okli in lopatastimi glavami učinkovale grozeče, a se stikov s potencialnimi plenilci levi, gepardi, leopardi, afriškimi divjimi psi ali hijenami izogibajo. Ob srečanjih hitro stečejo stran ali se skrijejo v podzemni brlog. Tečejo izjemno hitro, tudi s hitrostjo do 50 km/h, in svoje zasledovalce  v glavnem pustijo za seboj. Včasih pa se vseeno zgodi, da jih plenilci stisnejo v kot, od koder ne morejo pobegniti. Takrat napadejo z ostrimi spodnjimi okli.

Prijateljstvo se vedno izplača

Čeprav svinje bradavičarke v naravi ne prijateljujejo s surikatami tako kot v filmu, pa to ne pomeni, da nimajo nenavadnih prijateljev. Velikokrat živijo skupaj z ogroženimi ptiči, ki se hranijo s klopi, mušicami, ušmi in črvi, ki zajedajo svinje bradavičarke. Poleg odstranjevanja zajedavcev ti ptiči svinje bradavičarke s posebnimi zvoki tudi opozarjajo na približevanje plenilcev.

Objavljeno v Pilu, januar 2020