legende_januar20

Besedilo: Nika Osredkar

The Ramones so večkrat predstavljeni kot prvi pravi punk rock bend. Tudi če niste slišali še nobene njihove pesmi, ste zagotovo videli majice z njihovim logotipom, ki so v zadnjih letih spet zelo popularne. The Ramones kljub svojemu vplivu nikoli niso dosegli izjemnih komercialnih uspehov in prva leta je večino njihovega zaslužka prinesla prav prodaja majic, ki so jih prodali veliko več kot albumov. Njihov logotip je po vsem svetu še vedno prava ikona, The Ramones pa so postali pomemben del glasbene zgodovine.

Leta delovanja: 1974–1996

Glasbeni žanr: punk rock in pop punk

Najbolj znane pesmi: I Wanna Be Sedated, Blitzkreig Pop, Sheena Is a Punk Rocker, Rockaway Beach, Teenage Lobotomy

Ustanovitev skupine

Skupina The Ramones je nastala leta1974 v New Yorku. Originalni člani zasedbe, ki se je kasneje spreminjala, so bili pevec Joey, kitarist Johnny, basist Dee Dee in bobnar Tommy. Navdih za ime skupine so dobili od beatla Paula McCartneyja, ki se je v hotelih večkrat predstavljal kot Paul Ramon. Skupina se je zato poimenovala The Ramones, člani skupine pa so svojim umetniškim imenom dodali priimek Ramone. Tako so postali glasbena družina, čeprav niso bili v sorodu. Joey je nekoč povedal, da so bend ustanovili, ker se jim je zdela druga glasba, ki so jo slišali, dolgočasna.

Glasba

Debitantski album Ramones so izdali leta 1976. Kritikom je bil album zelo všeč, poslušalci pa se nad njim niso zelo navdušili – na Billboardovi lestvici albumov je zasedel šele 111. mesto. Podobna situacija je bila z naslednjimi albumi, zato so se začeli odmikati bolj proti popu, in čeprav so številke kazale na večji uspeh, to enostavno niso bili pravi Ramones in so se kmalu vrnili k ustvarjanju glasbe, ki jim je bila bližje.

Glavne značilnosti

Opisovali so jih kot nekaj popolnoma novega, saj niso padli v kategorijo takratnih trendov. Vsi newyorški frontmani so kopirali Micka Jaggerja, Joey pa je bil popolnoma samosvoj. Nekateri pravijo, da so vse njihove pesmi enake: kratke, hitre in preproste (seveda se poznavalci s to posplošitvijo nikakor ne strinjajo). Čeprav niso imeli nobene izjemne uspešnice, so 22 let neprestano nastopali (v tem času so imeli kar 2263 koncertov) in postali znani kot skupina, ki se jo splača videti v živo. Zelo znan je tudi njihov logotip, ki je bil natisnjen že na njihovem prvem albumu.

Zadnja leta

Leta 1995 so izdali zadnji album in se odpravili na poslovilno turnejo. Njihova glasba je zares priznana postala šele kasneje – leta 2002 so dobili mesto v Rockerski aleji slavnih, dve leti kasneje je o njih izšel dokumentarni film, leta 2001 pa so prejeli grammyja za življenjske dosežke. Originalni štirje člani skupine so žal že umrli, njihov vpliv pa ostaja do danes.

  • V Berlinu je muzej skupine.
  • V 22 letih kariere so posneli 14 studijskih albumov. Njihov zadnji nosi španski naslov ¡Adios Amigos! (Adijo, prijatelji!).
  • Njihova najkrajša pesem z vokali, Judy Is a Punk, traja 1 minuto in 33 sekund, najkrajša instrumentalna pesem pa traja le 55 sekund.
  • Njihova pesem z najdaljšim naslovom je Everytime I Eat Vegetables It Makes Me Think Of You (Vsakič, ko jem zelenjavo, se spomnim nate).
  • Leta 1979 so nastopili v filmu Rock ‘n’ Roll High School.
  • Dee Dee je po izstopu iz skupine pod imenom Dee Dee King na začudenje mnogih izdal rap album, kmalu pa se je spet vrnil k svojim punk koreninam.

Objavljeno v Pilu, januar 2020