intervju_februar2020

Besedilo: Urška K.

Davida smo bolje spoznali v oddaji Znan obraz ima svoj glas (ZOISG), vendar na glasbeni sceni ni novinec. Zaslovel je že kot najstnik, se udeležil nekaj glasbenih festivalov in leta 2011 izdal album Veš, da mislim nate. Pozneje se je preselil v Anglijo in osvojil tudi tamkajšnje občinstvo; ime David Amaro si je nadel, da bi ga Angleži lažje izgovarjali. Ujeli smo ga na Kanarskih otokih, kjer je ravno snemal nov videospot …

Kaj počneš po oddaji ZOISG?

Posvetil sem se zlasti pisanju in snemanju novih pesmi. Na obzorju so tudi projekti, o katerih še ne smem govoriti, ampak sem priden. Nisem zaspal. Obljubim!

Kako se ti je po oddaji spremenilo življenje?

Postal sem bolj prepoznaven in pristal pred odločitvijo, ali naj ostanem v Sloveniji ali ne.

In?

Ostajam! Ne morem po vsem tem kar nazaj v Anglijo. (smeh)

Kaj ti je bilo pri oddaji najbolj všeč, kaj ti je šlo na živce?

Najbolj sem užival v likih, ki so mi dovolili pokazati še igralske in plesne sposobnosti. No, ti plesni so mi šli pa tudi na živce, na primer ko sem bil George Michael in sem toliko plesal ter skakal po odru, da sem komaj odpel do konca.

Zaslovel si že kot najstnik …

To je bila zelo lepa pevska zgodba fanta, ki je že takrat vedel, kaj si želi početi v življenju. Ukvarjati se z glasbo. Zato sem se prijavil na oddajo, v kateri so iskali mlade talente, in se je začelo. Sedem let sem delal z imenom David Grom.

Kako je biti najstniška zvezda?

Meni je bilo zelo lepo. Imel sem res lepo najstništvo, preživeto na odru med nabiranjem izkušenj, ki mi še danes pridejo prav. Je pa zanimivo, da mojo pesem Ta ljubezen, ki sem jo posnel pri dvanajstih, danes pozna vse več ljudi. Imam občutek, da je sčasoma vse bolj priljubljena, kar je neverjetno. Posnel sem jo pred štirinajstimi leti!

Zakaj si se potem odločil, da prekineš kariero in se preseliš v Anglijo?

Takrat sem bil zatreskan v sošolca, in ne sošolko. Nisem vedel, da je to čisto okej, in sem šel v državo, kjer to bolje sprejemajo ter o tem, da to ni nič takega, tudi učijo. Potem sem moral kariero v Sloveniji končati, saj sem si v Angliji začel graditi novo življenje.

Kakšno je življenje v Angliji v primerjavi s Slovenijo?

Drugačno. Angleži imajo res radi svojo glasbo, kulturo … To v Sloveniji dostikrat manjka. Pa smo enako dobri.

Kakšno glasbo bi rad delal zdaj?

Zdaj si želim delati glasbo v srbohrvaškem jeziku. Ravno sem izdal pesem z naslovom Repriza. Slovenci so mi z dobrim odzivom na balkanske imitacije (Ceca, Halid Bešlić) olajšali delo, saj sem bil malce zbegan, katero pot ubrati. Blizu so mi namreč tako srbohrvaški in slovenski kot angleški jezik.

Kako je na Kanarskih otokih?

Zelo sproščeno. Videospot za Reprizo je režiral in snemal Matic Gabriel, saj sem si po prvem spotu Free Minds želel spet sodelovati z njim, a je šel pred kratkim ravno za dva meseca na Kanarske otoke. Na dopust! Rekel sem mu, da mi je zelo žal, ampak bo moral malo prekiniti sončenje, ker ni mogoče, da bi mi ta spot posnel kdorkoli drug, in da prihajam! Ni imel izbire, haha. Spot sva posnela v treh dneh, bilo pa je res zelo delavno, saj sva si oba želela dober izdelek. Je bilo pa noro, da je bila v istem mestu na dopustu tudi moja dobra prijateljica s šova Eva Boto. Vesolje nekako vedno najde pot, da naju združuje tudi po oddaji. Še na Kanarcih!

Kakšen je bil David kot najstnik?

Priden. Zelo priden. Mislim, da kar malo preveč priden. Res nisem bil problematičen, vedno sem bil nasmejan in zadovoljen s svojim odraščanjem. No, šole pa res nisem maral. Predure so bile moja največja nočna mora. Pa zimski športni dnevi. Pa vse to piflanje! Nisem najboljši vzornik za pilovce, a ne? (smeh)

Katere predmete si imel najraje?

Zelo sem užival pri angleščini. Nikoli se mi je ni bilo treba pretirano učiti. Nemščina, recimo, je bila pa polom. Še vedno znam samo šteti do deset.

Si imel kakšno domačo žival, jo imaš zdaj?

Imel sem psičko Punči (imena nisem izbral jaz, haha), ki mi je umrla v prvem letniku srednje šole, in od takrat doma nismo več imeli psa. Bila je poseben kuža in nikoli je ne bom pozabil.

Zelo si dejaven na družabnih omrežjih. Kaj ti pomenijo, katera rad uporabljaš in zakaj?

Družabna omrežja so zelo pomembna. Vsi jih uporabljamo, tam sem v rednem stiku s svojo publiko, kar je izjemno. Prinesejo pa tudi priložnosti, ki jih drugače ne bi dobil. Mene so recimo za oddajo ZOISG našli po Instagramu. Uporabljam pa vse: Instagram, Facebook, TikTok.

Zakaj rad nastopaš?

Ker s tem osrečujem sebe in druge. To je moje poslanstvo.

Praznuješ valentinovo?

Ne, ampak mislim, da ima valentinovo zelo lepo sporočilo, in sem zelooo za ta praznik.

In v kaj se boš našemil za pusta?

Rad bi se spet našemil v Princa ali Ceco. (smeh)

Imaš kakšno sporočilo za pilovce?

Bodite prijazni drug do drugega in ne jemljite vsega tako resno.

Objavljeno v Pilu, februar 2020