tacke_februar2020

Besedilo: Marina Dermastia

Kaj vam najprej pride na misel ob besedi hijena: režanje, mrhovinarstvo ali kar zvesti sledilci hudobnega Skara v Levjem kralju — Šenzi, Banzaj in Edo? V resničnem življenju ugotovimo, da so hijene še ene od neverjetnih prebivalcev savan podsaharske Afrike. Tiste, ki jih najpogosteje povezujemo z imenom hijena, so lisaste hijene. A med prave hijene uvrščamo tudi progaste in rjave.

Super izurjene plenilke, ki so lahko tudi mrhovinarke

Čeprav hijene veljajo za mrhovinarje in boječe živali, pa lisaste hijene ubijejo kar 95 odstotkov živali, ki jih imajo na jedilniku. Običajno lovijo v skupinah in se zapodijo celo za tako velikimi plenilci, kot so levi. Hijene so načeloma nočne lovke, vendar pa velikokrat lovijo tudi v zgodnjih jutranjih urah. Tečejo s hitrostjo do 50 kilometrov na uro in so dobre plavalke. Kadar ne lovijo, počivajo v brlogih ali jamah.

Čeprav spominjajo na pse, volkove in šakale, so bolj sorodne mačkam

Latinsko ime lisaste hijene Crocuta izvira iz grške besede »krokottas«, ki pomeni zlati šakal. Zdaj veste, kakšne barve so te živali, a s šakali niso prav nič v sorodu. Prav tako niso v sorodu z nobenim predstavnikom velike skupine psov, kamor prištevamo tudi naše pse in volkove. So pa hijene psom podobne po obliki telesa in obnašanju – ne plezajo po drevju; lovijo tako, da plen zgrabijo z zobmi in ne s šapami; žrejo hitro, a hrano tudi shranijo; imajo stopala z neupotegljivimi  kremplji. Na mačje sorodnike pa spominja čiščenje kožuha, označevanje teritorija, navade pri iztrebljanju, parjenju in skrb za mladiče.

Samice so podobne samcem

Podobnost med samci in samicami je največja pri lisastih hijenah. Te zrastejo do dva metra in so s svojim temnim, košatim  telesom daljše še za 30 centimetrov. Samice so težje od samcev in tehtajo več kot 80 kilogramov.

Izrazito družabne živali

Lisaste hijene živijo v skupinah, ki jim rečemo klani. V klanu, v katerem je do 80 živali, vlada stroga hierarhija. Samice so višje na družbeni lestvici kot samci in najmočnejša samica je tudi vodja klana. Odraščajoči samci se navadno pridružijo drugemu klanu, samice pa v rojstnem klanu ostanejo vse življenje.

Zvoki lisastih hijen

Značilno režanje lisastih hijen je znamenje, da so živali zelo vznemirjene. Drugi glasovi, kot so kriki in vriski, se širijo do pet kilometrov daleč. Z njimi se te izjemno inteligentne živali sporazumevajo in pozdravljajo.

Hijene v folklori in mitologiji

Zaradi svojega videza in obnašanja imajo hijene vidno mesto v folklori ljudstev, v bližini katerih živijo. Ljudje do njih po navadi čutijo strah in prezir ter jih povezujejo s čarovništvom. V nekaterih kulturah verjamejo, da hijene vplivajo na človeško dušo, da plenijo grobove in kradejo otroke.

Lisaste hijene v Hararju

Boljše mnenje o lisastih hijenah kot drugod v Afriki imajo prebivalci z obzidjem obdanega mesta Harar v Etiopiji. Tam naj bi po pisnih virih lisaste hijene živele že vsaj 500 let. S hranjenjem z organskimi človeškimi ostanki naj bi skrbele za mestno čistočo. Seveda pa so ob klatenju po mestu uplenile tudi kakšno kozo iz domačih hlevov. Da hijene ne bi plenile živine, so jih začeli prebivalci Hararja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dodatno hraniti. Hijene so se na to navadile in je njihovo hranjenje danes glavna hararska turistična atrakcija.

Objavljeno v Pilu, februar 2020