legende_marec2020

Besedilo: Nika Osredkar

Fall Out Boy je ameriški band, ki prihaja iz Čikaga. Čeprav jih običajno opredelijo kot pop rock ali pop punk band, so bili v prvih nekaj letih delovanja del eksplozije emo popa. Njihova kariera se je začela na začetku tisočletja in od takrat so prodali že več kot štiri milijone albumov. Čeprav so si leta 2009 vzeli odmor, so se kmalu vrnili in še vedno vztrajajo!

  • Člani skupine:  Patrick Stump, Joe Trohman, Pete Wentz, Andy Hurley
  • Leta delovanja: od leta 2001
  • Glasbeni žanr: pop punk in rock
  • Najbolj znane pesmi: Dance, dance, This Ain’t a Scene, It’s an Arms Race, The Phoenix, Sugar We’re Goin Down, I Don’t Care …

Prvi koraki

Skupino sta ustanovila kitarist Joe Trohman in basist Pete Wentz. Kmalu se jima je pridružil vokalist Patrick Stump, nekoliko več težav pa so imeli z iskanjem pravega bobnarja. Zamenjali so jih kar nekaj, preden se jim je pridružil Andy Hurley. Tudi imena skupine niso našli takoj. Poskusili so s Short Story, Unhappy Ending in Forget Me Not, svoj prvi nastop pa so izpeljali kot band brez imena. Prvi album Take This To Your Grave so posneli zelo hitro; v sedmih dneh so morali posneti devet pesmi, med snemanjem pa so bili povsem brez denarja, zato so prenočevali kar pri znancih na tleh. Na prvi turneji so imeli nekaj odpovedanih koncertov, a ker so si zares želeli igrati, so pristajali na to, da bodo igrali v zameno za pico.

Od alternativnega benda v prevladujoči trend

Fall Out Boy so začeli kot manj poznan, t. i. underground, band. Govorilo se je, da so skupina, ki ne more sedeti na miru in ki več skače kot igra. Mnogi so mislili, da so njihovi poskoki na odru del koreografije, a se je izkazalo, da ni tako. Preboj med popularne oz. mainstream izvajalce so dosegli z drugim in tretjim albumom. Njihove pesmi so bile nenadoma del popularnih glasbenih lestvic in ime Fall Out Boy je postalo del vsakdanje glasbene scene.

Premor

Snemanje četrtega albuma, ki je izšel leta 2008, je zahtevalo veliko energije in skupina se je po izidu odločila za premor. Trohman in Hurley sta se pridružila skupini Damned Things, Wentz je z Bebe Rhexo ustanovil skupino Black Cards, Stump pa je zagnal svojo samostojno kariero ter se bolj posvetil elektronskemu R & B žanru. Ker omenjeni projekti niso dosegali izjemnih uspehov, se je kmalu začelo šušljati o ponovni združitvi skupine. Leta 2013 so člani skupine potrdili govorice in izdali album z naslovom Save Rock and Roll.

Nadaljnji uspehi

Album je bil uspešno sprejet in skupina je nadaljevala skupno delo ter turneje. Izdali so še dva albuma: American Beauty/American Psycho in M A N I A, septembra lani pa so sodelovali z Wyclefom Jeanom in izdali singel Dear Future Self (Hands Up), ki so ga umestili tudi na album svojih največjih hitov. Trenutno se pripravljajo na veliko svetovno turnejo, ki so jo poimenovali The Hella Mega Tour. V okviru turneje bodo obiskali številna evropska, ameriška in avstralska mesta, najbližje nam pa bodo nastopili na Dunaju.

  • Fall Out Boy so nekoč napisali pesem za film Shrek, ki pa kasneje ni bila izbrana za predvajanje v filmu.
  • Patrick Stump ima sposobnost, da številke, črke in glasbo vidi kot določene barve.
  • Ustanovili so svojo dobrodelno organizacijo Fall Out Boy Fund, ki je že več kot 20 000 otrokom priskrbela hrano in izobrazbo.
  • Patrick je na avdicijo prišel kot bobnar, izbrali pa so ga za pevca.
  • Pete in Patrick sta nekoč v 24 urah opravila kar 74 radijskih intervjujev!
  • Ime skupine izvira iz enega izmed likov komične serije Simpsonovi.

Objavljeno v Pilu, marec 2020