glasba1_marec2020

Besedilo: Matevž

South of the Border je že sedmi singel z Edovega četrtega studijskega albuma No. 6. Collaborations Project, na katerem gosti množico različnih glasbenikov. South of the Border je plesni latino komad, kar seveda ni presenetljivo, saj v njem zapojeta Camila in Cardi B, ki imata korenine v Latinski Ameriki. Čeprav ima pesem na prvi pogled lahkotno sporočilo, se v njej skriva tudi globlji pomen.

»Južno od meje«

Ed in pevki v pesmi pripovedujejo zgodbo belopoltega Američana, ki se zaljubi v latino žensko iz Južne Amerike. Privlačnost kmalu postane obojestranska. Drug drugega vabita »južno od meje«. South of the border je fraza, ki v ZDA največkrat pomeni Mehiko – državi sta sosedi –, lahko pa se nanaša na celotno Južno Ameriko. V komadu izvemo, da se bo iz privlačnosti razvila zveza.

Globlji pomen

Pesem govori o ljubezni med dvema, ki prihajata iz različnih kultur in imata drugačne korenine. Zveze med angleško in špansko/portugalsko govorečimi v Ameriki seveda niso nič nenavadnega, so pa Južnoameričani v obdobju, ko ZDA predseduje Donald Trump, postali precej nepriljubljeni. Trump namreč slovi po svoji nenaklonjenosti južnim sosedam in si prizadeva za postavitev zidu med ZDA in Mehiko. Pesem torej lahko razumemo tudi kot kritiko tega režima.

Mehiški begunci in ZDA

Veliko mehiških beguncev v upanju na boljše življenje še vedno poskuša pribežati v ZDA. Čeprav so redki med njimi nasilni – večina je prestrašena in beži pred kriminalom v lastni državi – jih je Trump oklical za »kriminalce in posiljevalce.« S tistimi, ki so jih oblasti ujele med nezakonitim prečkanjem meje, pa so zelo grdo ravnali in jih nastanili v neprimernih razmerah, za nameček so otroke ločevali od staršev. Ed Sheeran je bil nad tem zgrožen – podobno kot tudi številni drugi ljudje v ZDA in svetu. S pesmijo je med drugim želel zmanjšati nestrpnost nekaterih Američanov do ljudi iz Latinske Amerike.

Odlično prepletanje kultur

Ed je o sodelovanju s Camilo in Cardi B povedal: »Vedno sem si želel posneti komad s Cardi B. Obožujem njen značaj. Nima dlake na jeziku in moja žena Cherry je obsedena z njo. Prekipeva od energije in je zelo prijazna. Camilo pa sem srečal že leta 2013 na podelitvi glasbenih nagrad, ko je bila še del skupine Fifth Harmony. Od takrat sva ostala v stikih. Prijazna in prijetna je. Prihaja s Kube in govori špansko. Cardi pa ima dominikanske korenine. Različne kulture se v pesmi odlično prepletajo.«

Objavljeno v Pilu, marec 2020