Nova številka
Maj 2021


Izid: 7. 5. 2021

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole

Aktualno

Besedilo: Karierni Plac, Ljudska univerza Koper

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole

“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.

Spodaj je nekaj korakov, ki ti bodo lahko v pomoč pri razmisleku, kako naprej.

Kdo sem?

Pogosto nam je najtežje razmišljati in govoriti o sebi. Ali pa povedati nekaj dobrega o sebi, joj J. Je pa hkrati tudi najbolj pomembno dobro poznati sebe, še posebej pri odločitvi o nadaljnji karierni in življenjski poti.  Razmisli torej, katere so tvoje pozitivne lastnosti, pa tudi, kako te vidijo drugi – kaj povedo o tvojih lastnostih starši, sorodniki, prijatelji, učitelji, trenerji? Kako se odzoveš v različnih situacijah (ko te nekaj razjezi ali pa ko je treba nekaj hitro narediti)? Pri katerih poklicih bi se s svojimi pozitivnimi lastnostmi lahko izkazal/-a?

Kaj me zanima?

No, ta je že malo lažja - tu pomisli na svoje interese, na to, kar rad/-a počneš. Kako najraje preživljaš prosti čas? Katere hobije, krožke obiskuješ? Pri katerih domačih opravilih uživaš?
Pomisli tudi na šolo: kateri predmeti so ti najbolj všeč? O čem se rad/-a pogovarjaš, kaj rad/-a bereš? O čem veliko veš? O čem pogosto razmišljaš?

V čem sem dober/dobra?

Razmišljajmo nekoliko več o svojih sposobnostih, spretnostih: Imaš dober spomin ali bujno domišljijo? Ti gredo dobro ročna in praktična dela (delo z orodji, pripomočki, lesom)? Rad/-a raziskuješ, delaš poskuse? Se ukvarjaš z glasbo, igraš kakšen instrument? Rad/-a rišeš, fotografiraš? Si gibčen/gibčna in spreten/spretna s telesom? Rad/-a nastopaš? Imaš dober besedni zaklad in rad/-a pišeš?

Katere sposobnosti, spretnosti in veščine imaš dobro razvite in katere slabše? Kje vidijo tvoji starši in prijatelji, sorodniki in učitelji tvoja močna področja? Na katerem področju bi lahko bil s svojimi sposobnostmi uspešen?

Koliko sem se pripravljen/-a učiti, da pridem do želenega poklica?

No ja, kolikokrat si že poslušal/-a o delovnih in učnih navadah? Dajmo se jih lotiti nekoliko drugače. Razmišljajmo najprej o učenju – se redno učiš? Koliko se učiš? Se učiš sproti ali zadnji trenutek? Te morajo starši spomniti na učenje ali se sam? Sodeluješ pri pouku in delaš domače naloge? Zakaj se učiš, kakšen je tvoj cilj? Učenje in delo za šolo je nekaj, čemur se na svojih kariernih poteh ne moremo izogniti – ga je pa ponekod več, drugje pa manj.

Katera vrsta dela mi odgovarja?

O tem mogoče razmišljamo redkeje, ampak je prav tako pomemben del pri odločanju za poklic. Zapri oči in si zamisli, da že opravljaš nek poklic - kako zgleda tvoje delovno mesto?  Ali uporabljaš roke in orodje? Ali si morda v pisarni, kjer delaš papirji in dokumenti? Bi raje delal/-a sam/-a ali v skupini? Bi mogoče rad vodil skupino ljudi, jih usmerjal? Bi rad/-a opravljal/-a delo, kjer bi pomagal/-a drugim, jih učil/-a? Ti odgovarja delo, kjer so potrebni miselni napori?

Kakšna je pot do poklica, ki me zanima?

Za nekatere poklice obstaja srednja šola, za druge je potrebno opraviti višjo ali visoko šolo. Za nekatere poklice pa šole sploh ni! Tukaj boš moral/-a uporabiti svojo detektivsko žilico in raziskati, če za izbrani poklic obstaja srednja šola . Če obstaja, kakšni so pogoji za vpis? Zahteva kakšne posebne spretnosti ali lastnosti? Kaj lahko storiš že sedaj, da bo vpis v srednjo šolo lažji?

Kje lahko najdem informacije in kdo mi lahko pomaga?

Največ informacij o šolah in poklicih najdeš kar na spletu, a kaj, ko jih je toliko, da pogosto kar ne vemo, kje bi se lotili iskanja. Včasih so najboljši vir informacij kar osebe okrog nas! Pomisli na svojo družino, sorodnike, znance – ali kdo od njih opravlja poklic, ki se ti zdi zanimiv? Če da, jih pocukaj za rokav in jih povprašaj vse o njihovi karierni poti!

Seveda pa lahko na več mestih najdeš tudi osebe, ki ti bomo vedno z veseljem pomagale pri zbiranju informacij in odločanju za šolo ter poklic. V vaši šolski svetovalni službi je zagotovo svetovalka ali svetovalec, ki bo odgovoril/-a na tvoja vprašanja, nenazadnje pa s teboj z veseljem poklepetamo tudi v Kariernem centru za mlade – Kariernem Placu! Najdeš nas na www.karierniplac.si. Vse naše dejavnosti so brezplačne!

Projekt, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo in Evropski socialni sklad, vodi JZ Cene Štupar iz Ljubljane, sodelujemo pa še Ljudska univerza Koper, Ljudska univerza Nova Gorica in Regionalna razvojna agencija BSC Kranj.

 

Besedilo: Karierni Plac, Ljudska univerza Koper

Vir fotografije: Marko Posavčević, Ljudska univerza Koper

Druge fotografije: Pexels

Vprašanje

Najbolj aktivno uporabljam ...
Discord
(34)
Snapchat
(106)
Tiktok
(51)
Youtube
(105)
Instagram
(32)
Viber
(77)
Telegram
(2)
Facebook
(2)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Nika Zorjan - Zate dovolj
Nina Pušlar - Ujemi ritem

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Ava Max - Kings & Queens
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Jason Derulo - Take You Dancing

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 7. 5. 2021

KOKTA

Pride Štajerc v bar, tam naroči kokakolo, a mu natakarica reče, da je nimajo. Pa štajerc upraša: "Kok to?" Pa mu natakarica prinese Kokto.
Ljudek, 100 let