Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Ljubezen temelji na spoštovanju

Aktualno

Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa hitro užaljen/a, če kaj ni po njegovo/njeno in se razjezi, če na sporočilo ne odpišeš takoj. Je čas za opozorilno lučko? Oglej si video, preberi članek in reši test!

KAKO PREPOZNAM NASILJE?

Vsi vemo, da nasilje ni okej. Tukaj bi lahko to debato kar zaključili, ker se o tem vsi strinjamo. Vseeno pa zadeve niso tako enostavne. Ko omenimo besedo nasilje, si hitro predstavljamo udarce in klofute, vendar je to zgolj ena izmed oblik nasilja – fizično nasilje. Fizično nasilje najlažje prepoznamo, saj za seboj pušča vidne posledice (modrice, zlome, praske, rane …). Vseeno pa fizično nasilje še zdaleč ni edina oblika nasilja.

Poznamo več vrst nasilja. To so psihično, fizično, spolno, ekonomsko in spletno nasilje. Zavedati se moramo, da je vsako nasilje, ne samo tisto, za katerim ostane modrica, nedopustno in nesprejemljivo.

2019-07-25 00_58_58-PicMonkey

NASILJE MED ZMENKANJEM

Na žalost velikokrat velja tisti izrek, ki pravi, da je ljubezen slepa. Ko smo zaljubljeni, ne vidimo ovir, pozabimo narediti matematično domačo nalogo, ves čas razmišljamo samo o eni osebi in celo pozabimo jesti. Spregledamo pa lahko še kaj hujšega. Včasih osebo namreč tako idealiziramo, da sploh ne opazimo, da se do nas obnaša neprimerno, morda celo nasilno.

Nasilje v odnosih (pa naj gre za romantične ali ljubezenske odnose) je včasih zapakirano tako, da ga sploh ne prepoznamo. Celo romantični filmi kažejo, da je ljubosumje lahko romantična zadeva. V resnici pa moramo biti zelo pozorni in opaziti, ali ne gre pri tem v resnici celo za nasilje.

Ljubljena oseba, ki ji ni všeč tvoj videz in od tebe zahteva, da izgledaš drugače (npr. se drugače oblačiš ali kako naj se naličiš), niti slučajno ne zadosti standardom o tem, kako bi se nekdo, ki te ima rad, moral vesti do tebe. Saj poznaš tale rek iz Malega princa: »Bistvo je očem nevidno. Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.« Vsi kdaj pademo na noro luštne igralce ali pevke, ampak nekdo, ki ga želimo imeti ob sebi kot partnerja in glavnega podpornika, res ni oseba, ki bi ji bili bolj všeč, če bi nosili bolj modno obleko ali ti ne dovoli obleči mini krila.

Prav tako to ni oseba, ki te kakorkoli žali, ponižuje ali zmerja. Zmerljivke ne sodijo nikamor, ampak čisto nikamor. Nihče si jih ne zasluži in če bi bilo po naše, bi jih morali izbrisati iz vseh slovarjev, saj so popolnoma nepotrebne in nikoli v zgodovini tega sveta še niso dosegle nič dobrega. Nesporazume, nestrinjanja, dvome ali konflikte raje rešujmo z iskrenim pogovorom in zaupanjem.

Zato je znak za alarm tudi fant ali punca, ki ti ne zaupa. To svoje nezaupanje lahko izraža s pretiranim ljubosumjem, kadar se družiš s prijateljicami in prijatelji, lahko pa gre tudi tako daleč, da ti preprečuje, da bi se družil/a z drugimi ali pa določa, s kom se lahko družiš in s kom ne. Zgodi se lahko tudi, da vselej zahteva, da mu za vsak trenutek poveš, kje in s kom si ter ti recimo ne pusti, da bi šel/šla sam/a na kakšno zabavo ali pa ti povsod sledi. Te zahteve so včasih zakamuflirane v ljubeče besede o tem, kako zelo te ima rad/a in da tak nadzor izvaja zato, ker ne želi, da bi se ti zgodilo kaj slabega. To je mogoče sicer res, a vseeno je tako obnašanje nedopustno.

Nedopustno je tudi, če od tebe zahteva, da se mu/ji vedno takoj javiš, nadzoruje tvoja sporočila ali družbena omrežja in brez dovoljenja brska po tvojem telefonu. Če ima o vajini zvezi dvome, bi se moral/a o tem iskreno pogovoriti s tabo, ne pa skušati odgovorov najti na telefonu ali družbenih omrežjih.

Nikakor ne smeš nasesti tudi na besede, da bi vse, kar zahteva, naredil/a zanj/o, če bi ga/jo imel/a dovolj rada. Ljubezen ni nekaj, kar pogojujemo! Zato tudi siljenje v stvari, ki jih ne želiš početi, ne sodi v noben odnos. Pritiski za pošiljanje golih fotografij, siljenje v poljubljanje, spolni odnos ali dotike, siljenje v uživanje alkohola ali drog, niso nekaj, kar tvoja simpatija ali prijatelj/ica počne upravičeno.

Prijatelji in ljubljene osebe prav tako nimajo pravice, da ti težijo, grozijo, razbijajo stvari in izražajo slabo voljo, če počneš stvari, ki niso po njihovo. Vsak od nas je popolnoma unikaten, ima svoja lastna mnenja in ga zanimajo stvari, ki nekoga tretjega sploh ne ganejo. Prav ta raznolikost dela svet zanimiv, potrebno pa je, da se medsebojno spoštujemo.

Žal pa težko rečemo, da to večina tudi upošteva. Nasilneži v ljubezenskem razmerju večkrat grozijo žrtvam da bodo, če ne bodo upoštevale njihovih želja, škodili njihovim družinam ali prijateljem. Nemalokrat pride tudi do fizičnega nasilja in očitkov, da je žrtev kriva za vse, kar je narobe.

2019-07-19 23_24_01-PicMonkey

Razmisli o tem, ali se je kaj podobnega že zgodilo, ali se dogaja, tudi tebi. Kako se na takšna obnašanja običajno odzoveš? Se postaviš zase in poveš, da tako obnašanje ni primerno, ali zahtevam ugodiš? Se sploh zavedaš, da nasilje prihaja v toliko oblikah in je večkrat skrito v razlage o tem, kako zelo te ima nekdo rad in ga zate enostavno skrbi?

Pogosto imamo občutek, da je neko vedenje običajen del odnosa, vendar temu ni tako. Nihče nima pravice, da se do tebe obnaša na način, da se ti zaradi tega počutiš slabo. Pa naj te ima rad/a do lune in nazaj!

Do nasilja med zmenkanjem lahko pride na prvem ali enem samem zmenku kot enkratno nasilno dejanje ali pa se ponavlja kot vzorec nasilnih dejanj. Nasilje se ti lahko dogaja osebno ali spletu. Če se bo nasilje pojavilo enkrat, se bo najverjetneje še ponovilo. Če se začne s psihičnim nasiljem, se le-to pogosto spremeni tudi v fizično nasilje.

Pišemo v obeh spolih, ker so lahko žrtve nasilja na zmenjkanju tako dekleta, kot fantje. Zgodovinska dejstva in različne raziskave, evropske, kot tudi svetovne pa kažejo, da največ nasilja v partnerskih zvezah doživljajo ženske in dekleta. Evropska raziskava iz leta 2014 je pokazala, da je vsaka 3. ženska po dopolnjenem 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje.

KAKO VARNO ZMENKATI?

Če se z nekom, ki ga ne poznaš dobro, dogovoriš za zmenek, se srečajta podnevi, na javnem kraju. Povej staršem ali prijateljici/prijatelju, kje si in kdaj se vrneš. Pri sebi imej telefon, da si ves čas dosegljiv/a in lahko tudi ti koga pokličeš.

V lokalih in na zabavah ne puščaj svoje pijače brez nadzora, saj lahko postaneš žrtev droge za posilstvo. Prav tako ne sprejemaj kakršnih koli pijač v odprtih steklenicah, kozarcih, pločevinkah ali plastenkah od nekoga, ki ga ne poznaš zares dobro ali mu ne zaupaš dovolj.

2019-07-19 23_26_24-PicMonkey

KAKO POMAGATI PRIJATELJU ALI PRIJATELJICI, KI SE ZNAJDE V NASILNEM ODNOSU?

Če ugotoviš, da je tvoja prijateljica ali prijatelj žrtev nasilja s strani njenega fanta ali punce, imamo zate nekaj nasvetov, kako pomagati.

  • Pogovori se s prijateljico ali prijateljem, ki potrebuje pomoč. Povej ji/mu, da si tukaj zanjo/zanj in da to, kar se mu/ji dogaja ni ok. Razloži mu/ji, da s njena punca ali njegov fant obnaša nasilno.
  • Pozorno prisluhni in verjemi povedanemu. Razumi, če prijatelj/prijateljica ne bo mogla takoj prekiniti zveze (verjetno gre za različne grožnje, pritiske in izsiljevanje s strani osebe, ki povzroča nasilje).
  • Povej, da je nasilje nesprejemljivo, da ni sam/a kriva za nasilje in da obstajajo organizacije in osebe, ki ji lahko pomagajo. Žrtve nasilja pogosto razumejo, da so same krive in odgovorne za nasilje, ker jih to tudi ves čas prepričuje tisti, ki nasilje povzroča.
  • Za nasilje je vedno odgovoren povzročitelj nasilja.
  • Vsakdo si zasluži biti v zvezi, kjer ni nasilja, kjer se počuti sprejetega/to, varnega/no in ljubljeno.
  • Skupaj naredita načrt varnosti. Naj se prijateljica ali prijatelj izogiba srečanja z njo/njim, naj se izogiba samotnim ulicam in soseskam, naj ne bo zunaj sam/a, ampak z osebo, ki ji lahko zaupa. Če opazi, da mu/ji nasilnež sledi, naj gre do najbližje trgovine/kavarne, hiše in po telefonu pokliče policijo ter naj se izogiba vsakdanjim potem domov, v šolo, na fakulteto, v službo ali trgovino, kjer tisti, ki povzroča nasilje ve, da se bo nahajal/a.

2019-07-19 23_28_02-PicMonkey

KAM SE LAHKO OBRNEM PO POMOČ?

Če si žrtev nasilja, ne odlašaj z iskanjem pomoči. Iskanje pomoči ni znak šibkosti. Vsak izmed nas se kdaj znajde v situaciji, ki jo težko prebrodi sam, zato je pomembno, da si najdeš podporo. Kot žrtev nasilja nikoli nisi kriv/a ali odgovoren/na za nasilje, ki se ti je zgodilo ali se ti dogaja. Z iskanjem pomoči dobiš nove vire moči in odvržeš del bremena, ki si ga prej nosil/a sam/a.

  1. Zaupaj se prijatelju/prijateljici ali komu starejšemu, ki mu zaupaš. Poišči pomoč in podporo pri družini, prijateljicah, prijateljih, sošolkah, sošolcih ali pri šolski svetovalni službi.
  2. Pokliči na SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja 080 11 55 (vsak delavnik od 12.00 do 22.00 in vsak dan od 18.00 do 22.00).
  3. Pokliči policijo ali obišči najbližjo policijsko postajo.
  4. Poiščeš zdravniško pomoč (če si žrtev posilstva obišči ginekologa/injo). Povej, kaj se ti je zgodilo, pomembno pa je tudi, da se skrbno zberejo morebitni dokazi.

2019-07-19 23_29_56-PicMonkey

Aktivnost je del projekta »Kapljica izdolbe kamen.« (lat. pregovor) - Ozaveščanje mladih o nesprejemljivosti nasilja na zmenkanju, Društva SOS telefon (http://www.drustvo-sos.si), ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. MDDSZ ni odgovorno za informacije, ki jih vsebuje gradivo, in za njihovo nadaljnjo uporabo, ker predstavljajo poglede avtoric in avtorjev.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(158)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(485)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

VODA IMA VELIKO MOČ Učitelj: “Voda ima veliko moč. Kdo lahko navede primere?” Janez: “Če moja mama joka, lahko dobi od očeta kar hoče.”
1direction, 13