Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

STRANGER THINGS

Ekran

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Znanstvenofantastična nanizanka Stranger Things je ena izmed najpopularnejših v tem hipu. Ko se je julija na Netflixu začela predvajati tretja sezona, si je vsaj delček kakšne izmed epizod v štirih dneh od začetka ogledalo več kot 40 milijonov gledalcev, skoraj 20 milijonov ljudi pa je v tem času pogledalo kar vse dele. Serije pa niso dobro sprejeli samo gledalci, ampak tudi kritiki – prejela je že več kot 50 nagrad. Navdušila je tudi vas, zato smo se odločili, da jo predstavimo v Pilu.  

Igrajo: Winona Ryder (Joyce Byers), David Harbour (Jim Hopper), Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Millie Bobby Brown (Eleven), Caleb McLaughling (Lucas Sinclair), Gaten Matarazzo (Dustin Henderson), Noah Schnapp (Will Byers), Sadie Sink (Max Mayfield)
Število sezon: za zdaj tri
Na sporedu od: leta 2016 do danes
Država nastanka: ZDA
Jezik: angleščina

Vsebina
Dogajanje nanizanke Stranger Things je postavljeno v izmišljeno mesto Hawkins v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Gre za popolnoma običajno majhno in dolgočasno mestece, ki ga kmalu pretresejo razburljivi dogodki. Vse se začne, ko mlad fant Will nenadoma izgine, njegovi prijatelji, mama in policijski šerif pa se morajo v iskalni akciji spoprijeti z grozovitimi nadnaravnimi silami, da bi Willa dobili nazaj. Na srečo jim pri tem pomaga deklica Eleven, ki ima tudi sama nadnaravne moči, vse skupaj pa zapletejo še skrivnostni eksperimenti, ki jih v bližnjem zelo varovanem laboratoriju izvaja vlada.

Vizija ustvarjalcev
Glavna, ki sta zakuhala serijo Stranger Things, sta brata Duffer. Pravita, da si vsako sezono nanizanke predstavljata kot daljši film. Sprva sta želela, da bi v vsaki sezoni nastopali povsem drugi igralci, a sta si premislila. Še dobro, saj to zasedbo res obožujemo!

Na avdiciji
Na avdicijo se je za otroške vloge prijavilo kar 906 fantov in 307 deklet! Ker sta brata Duffer velika oboževalca filma E.T., ki se prav tako dogaja v osemdesetih letih, so morali otroci na avdiciji brati prizore prav iz tega filma. Finn Wolfhard (Mike) je bil med avdicijo bolan, zato je svojo video avdicijo posnel kar iz postelje. Posnetki avdicij glavnih igralcev so na voljo na YouTubu – priporočamo ogled!

Serija se razvija skupaj z igralci
Čeprav je glavni potek zgodbe v rokah ustvarjalcev in scenaristov, tudi igralci s svojimi lastnostmi velikokrat navdihnejo razvoj svojih likov. Ker ima Gaten Matarazzo, ki igra Dustina, bolezen, ki vpliva na rast njegovih kosti in zob, so se ustvarjalci odločili, da to bolezen pripišejo tudi Dustinu. Čeprav ima Dustin v drugi sezoni že zobe, na katere je zelo ponosen, je Gaten povedal, da so ti zobje umetni. Tudi Joe Keery je ogromno vplival na spremembe lika, ki ga igra – Steva. Prvotna ideja za Steva je bila, da vso nanizanko ostane tipični bully, vendar so njegov lik razvili, da je postal bolj všečen.

Scenografija in rekviziti
Poustvariti obdobje iz preteklosti je za ustvarjalce filmov in nadaljevank zares velik izziv! S ceste je treba umakniti vse avtomobile, ki takrat še niso obstajali, zamenjati vse elektronske naprave, paziti na izbiro kostumov in frizur ter biti pozoren celo na logotipe znamk, kot je npr. Burger King, saj se tudi ti z leti spreminjajo! Ustvarjalci serije Stranger Things so pri tem res dosledni. Igralci so povedali, da se na setu zares počutijo kot v osemdesetih, saj ustvarjalci pazijo, da je vsak detajl tak, kot je bil takrat. Ogromno pripomočkov zato kupijo od zbirateljev po spletu.

Kostumi in frizure
Millie (El) je povedala, da je celo spodnje perilo, ki ga nosijo na snemanju, takšno, kot so ga nosili v osemdesetih! Če ste pri kostumu pozorni na detajle, lahko opazite, da se je kar nekaj takratnih modnih trendov vrnilo v današnji čas. Med temi trendi pa gotovo ni frizur. Noah Schnapp (Will) je moral v drugi sezoni nositi lasuljo, saj njegovi lasje niso bili dovolj dolgi. Lasuljo nosi tudi Dacre Montgomery, ki igra Billyja. Priznal je, da so frizerji in oblikovalci maske za njegov videz vsak dan porabili približno pet ur! Ena najbolj šokantnih pa je bila pričeska, ki jo Eleven nosi v prvi sezoni – povsem pobrita glava. Čeprav je bila taka frizura predvidena v scenariju, so Millie in njena družina dvomili, da je za 11-letnico dobra ideja, da si pobrije vse lase. Nazadnje so jo v to prepričali, v drugi sezoni pa se je vseeno odločila, da bo za prizore, kjer bi morala imeti pobrite lase, nosila umetno plešo.

Prigode s snemanja

 • Režiserji na snemanju predvajajo glasbo, ki ustreza razpoloženju prizora, da se mladi igralci lažje vživijo v srhljivo vzdušje.
 • Zadnja epizoda prve sezone se dogaja ob božiču, snemali pa so jo spomladi, zato so morali naročiti 20 ton ledu, da so lahko naredili sneg.
 • Na snemanju tretje sezone je Millie Bobby Brown v osmih mesecih kar petkrat ostala povsem brez glasu, saj je morala v prizorih velikokrat kričati.
 • Millie Bobby Brown in David Harbour sta izdala, da fantje na snemanju veliko prdijo. Ko so snemali v zapuščenem avtobusu, so si morali zaradi smradu vzeti odmor in prezračiti avtobus. Nihče od njiju pa ni želel povedati, kdo je bil glavni krivec.
 • Nekoč so morali snemanje začeti s 45-minutno zamudo, saj je Millie na set prišla z bleščicami po celotnem telesu. Sama je rekla, da ne ve, od kod ji toliko bleščic.

Zanimivosti o igralcih

 • Millie Bobby Brown in David Harbour (Hopper) sta se na setu večkrat zares prepirala kakor prava oče in hči.
 • Mille in Sadie sta svoj prvi poljub doživeli pred kamero.
 • Noah Schnapp ima svoj YouTube kanal, v njegovih videih pa se pojavijo tudi njegovi soigralci.
 • Gaten Matarazzo, Calev McLaughlin in Sadie Sink so svojo igralsko kariero začeli na Broadwayju.
 • Noah Schnapp in Millie Bobby Brown sta najboljša prijatelja.
 • Natalia Dyer (Nancy) in Charlie Heaton (Johnatan) sta par tudi v resničnem življenju.
 • Millie je priznala, da je nekoč s snemanja ukradla nogavice, Noah pa spodnjice.
 • Millie po snemanju vsake sezone joka, saj obožuje snemanje Stranger Things, preden je dobila vlogo Eleven, pa je že skoraj obupala nad svojo igralsko kariero.
 • Vsi igralci so prijatelji tudi v resničnem življenju.
Objavljeno v oktobrskem Pilu 2019

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Kako visoko? Štorklja poje žabo. Ko letita, se oglasi žaba iz želodca:”Kako visoko sva?” Teta štorklja odvrne:”na 3000m” Žaba:”O ne ga srat!”
Pilovka 1, 12