Nova številka
September 2020


Izid: 1. 9. 2020

Talenti v belem (Grey's Anatomy)

Ekran

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Medicinska dramska serija Talenti v belem je na malih ekranih že vse od leta 2005. Razglašena je bila za najboljšo medicinsko dramsko serijo vseh časov, mnogi pa menijo, da gre za eno najboljših TV-serij sploh. Z že skoraj 17 sezonami je tudi izredno priljubljena serija za t. i. verižni ogled (angl. binge watching).

Igrajo: Ellen Pompeo (Dr. Meredith Grey), Chandra Wilson (Dr. Miranda Bailey), James Pickens Jr. (Dr. Richard Webber), Justin Chambers (Dr. Alex Karev) …
Število sezon: jeseni prihaja 17. sezona
Žanr: drama
Na sporedu: od 2005 do danes
Država izvora: ZDA
Jezik: angleščina

Vsebina
Serija spremlja mlado zdravnico Meredith Grey, ki je hčerka priznanega zdravnika. V bolnišnici Grey Sloan Memorial se pridruži ekipi zdravnikov, ki vsak dan spremlja težke primere in sprejema pomembne odločitve o življenju in smrti. Zdravniki se na vse pretege trudijo usklajevati svoje zasebno in poslovno življenje v času velikih zahtev in stresnih preizkušenj. Med njimi se seveda spletejo tudi tekmovalne, prijateljske in celo romantične vezi, ki zadeve še dodatno popestrijo. Marsikatero pomembno spoznanje prinesejo tudi pacienti, zdravniki pa z vsakim novim izzivom bolj in bolj zorijo.

Nastanek serije
Shonda Rhimes, ustvarjalka serije, je povedala, da je bila obsedena z gledanjem operacij na televiziji. Svet medicine jo je tako zelo privlačil, da se je odločila, da bo o tem napisala serijo. Predvsem se ji je zdelo zanimivo, da imajo zdravniki svoje zasebno življenje – tudi na dan, ko nekoga operirajo, se pogovarjajo o svojih simpatijah ali partnerjih. Vedela je, da bo ustvarjanje še ene zdravniške serije zelo težko, saj jih obstaja že veliko, zato se je osredotočila na to, kako bo njena serija izstopala. Namesto hitrega tempa, ki običajno spremlja zdravniške serije, je Shonda serijo upočasnila in pridobila čas, da občinstvo resnično spozna njene like. To je bil pravi recept za uspeh!

Zanimivosti o seriji

  • Angleški naslov serije (Grey's Anatomy) izvira iz naslova knjige o anatomiji iz leta 1858 avtorja Henryja Greya.
  • V času največje gledanosti je bila serija med 10 najbolj uspešnimi v ZDA.
  • Serija je prejela že več kot 70 nagrad in več kot 220 nominacij.
  • Je najdlje trajajoča medicinska dramska serija v zgodovini televizije. Jeseni prihaja že 17. sezona, za katero se ugiba, ali bo morda zadnja. Ustvarjalka serije Shonda Rhimes sicer pravi, da bo serija trajala, dokler bo Ellen Pompeo pripravljena igrati Meredith.
  • Snemanje serije poteka v Seattlu in Kaliforniji.
  • Veliko rekvizitov, ki jih uporabljajo, je pravih medicinskih pripomočkov.
  • Ko snemajo operacije, uporabljajo živalske organe (največkrat kravje). Igralci pravijo, da njihov vonj ni prav nič prijeten.
  • Pri pisanju scenarijev sodelujejo resnični zdravniki, ki poskrbijo, da so v seriji uporabljeni pravi strokovni izrazi in medicinski primeri.
  • Kdo pravi, da se iz serij ničesar ne naučimo? Desetletna deklica je uspešno ukrepala, ko je njena mama doživela astmatični napad. Kasneje je povedala, da se je oživljanja naučila ob gledanju Talentov v belem.

 

Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Boste letos naročeni na PIL?
Seveda!
(736)
Verjetno ne.
(366)
Grem zdaj prepričat starše!
(180)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
Nika Zorjan: KORONA CIAO
S.I.T.: VROČE
Challe Salle: LAGANO

zalagasper: SEBI
BQL: NA FRIŠNO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: EGO
Ava Max: SO AM I
Katy Perry: DAISIES

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

TVOJ GLASBENI PREDLOG

Ime ali vzdevek:
Starost:

ZADNJA ŠTEVILKASeptember 2020


Izid: 1. 9. 2020

Pri fotografu

"Boste dali svoje otroke povečati?"

"Ne, bodo že sami zrasli."

Izabela, 12 let