Naslednji Pil izide 7. maja

Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Michael Jackson

Glasbene legende

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Za Michaela Jacksona ste zagotovo že slišali. Izjemne uspehe je že od mladih nog dosegal v skupini The Jackson 5, kasneje pa je njihove dosežke še presegel kot solo izvajalec in postal znan kot kralj popa. Poleg tega, da je bil izjemen pevec, je obvladal tudi edinstvene plesne korake, ki jih še danes mnogi posnemajo. Spoznajmo edinstveno glasbeno legendo!

Datum rojstva: 29. 8. 1958
Leta delovanja: 1964–2009
Glasbeni žanr: pop
Najbolj znane pesmi: Billie Jean, Beat It, Man In The Mirror, Black Or White, Bad, Thriller …

Glasbeni začetki
Michael Jackson se je že v otroštvu ukvarjal z glasbo. Svojo kariero je začel pri petih letih kot pevec v družinski skupini The Jackson 5, v kateri so bili poleg Michaela še štirje njegovi bratje. Njihov oče si je zelo želel, da bi postali uspešni, in Michael je kasneje večkrat povedal, da je bil do njih zato tudi nasilen, kar je Michaela zelo zaznamovalo. Skupina je bila zelo uspešna, saj so izvajali pesmi s prijetnimi melodijami in jih pospremili z izdelanimi koreografijami.

Samostojni uspeh
Že tri trinajstih letih se je Michael poleg dela v skupini lotil še samostojne kariere. Tudi kot solo izvajalec je hitro zaslovel, v osemdesetih letih pa je postal eden najpomembnejših glasbenih izvajalcev desetletja in si prislužil naziv kralj popa. Takrat je tudi izdal albuma Thriller in Bad, ki sta podirala rekord za rekordom. Prvi je na glasbenih lestvicah ostal kar dve leti!

Bizarne govorice
Seveda je bil kot superzvezdnik zelo zanimiv tudi za novinarje, ki so o njem pisali zelo nenavadne stvari, nekatere od njih so kar težko resnične. Za hišnega ljubljenčka je imel opico, spal naj bi v kisikovi komori, ki upočasnjuje proces staranja, v filmu pa naj bi si želel upodobiti Spidermana. Imel je kožno bolezen vitiligo, zaradi katere je bil videti, kot da ima bledo kožo, mnogi pa še danes mislijo, da je ta videz dosegel z operacijami, ker se je želel iz črnca preleviti v belca. Obtožen je bil tudi spolnega nadlegovanja, a so ga kasneje oprostili, še danes pa se pojavljajo ugibanja o resnici.

Zadnja leta
Po obtožbah se je umaknil z oči javnosti, leta 2009 pa je napovedal novo turnejo. Na žalost je povsem nepričakovano umrl tri tedne pred prvim koncertom, star 50 let. Po njegovi smrti je izšel dokumentarni film This Is It, ki prikazuje priprave na njegovo prihajajočo turnejo.

  • Njegov album Thriller je najbolje prodajan album vseh časov. Po svetu je bilo prodanih skoraj 50 milijonov kopij albuma, z njega pa prihaja kar 7 hitov, ki so se znašli na lestvicah top 10.
  • Če štejemo samo večje, je Michael Jackson v svoji karieri prejel 150 nagrad. Izmed njih je kar 15 grammyjev, postavil pa je tudi 39 Guinnesovih rekordov.
  • Od nekdaj je bil zelo talentiran. Že kot otrok je znal pridobiti pozornost občinstva in gledalce očarati s svojim čustvenim nastopom.
  • Leta 1984 se je med snemanjem oglasa za Pepsi hudo poškodoval in utrpel opekline po obrazu. Nekateri pravijo, da je prav zaradi teh poškodb začel preizkušati različne plastične operacije.
  • Kadar ni bil na odru, je bil precej sramežljiv. Medijska pozornost mu ni nikoli ugajala in le redko je dajal intervjuje.
  • Za svojo hišo si je dal zgraditi lunapark, ki ga je poimenoval Neverland.
  • Tudi njegova sestra Janet Jackson je znana in uspešna pevka.
Objavljeno v decembrski številki Pila 2020.

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(323)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(232)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(519)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem
Jan Plestenjak - Meni dobro je

Tuja
Ava Max - Kings & Queens
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 2. 4. 2021

KOKTA

Pride Štajerc v bar, tam naroči kokakolo, a mu natakarica reče, da je nimajo. Pa štajerc upraša: "Kok to?" Pa mu natakarica prinese Kokto.
Ljudek, 100 let