Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Ali ste vedeli?

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Dragi pilovci, tudi v novem šolskem letu odkrivamo skrivnosti zgodovine. V človeški preteklosti obstaja veliko stvari, o katerih se ve malo ali pa so malo znane in tako bolj skrivnostne. Če uporabim metaforo, malo dreves v širnem gozdu smo skupaj odkrili do sedaj. Zato nadaljujemo. Nadaljujemo pa tudi in predvsem zato, ker vam je rubrika očitno všeč. Vaše mnenje je tisto, ki šteje. Za začetek odkrijmo nekaj skrivnosti s pomočjo zanimivih vprašanj.

Vzklikni presenečeno, ko zagledaš gibanje v obeh smereh!
Poznate rebuse? To so uganke, pri katerih je treba na podlagi risb, črk ali znakov uganiti ustrezno besedo ali stavek. Naredimo to s pomočjo naslednjega stavka: Vzklikni presenečeno, ko zagledaš gibanje v obeh smereh! In rešitev: Vzklik je ej, gibanje v obeh smereh pa je seveda promet. Promet + ej = Prometej. Mitološki junak, ki je z Olimpa ukradel ogenj in ga podaril ljudem.

Katera je bila prva evropska utrdba, uničena z eksplozivom?
Stalno bojevanje je spodbujalo napredek vojaške tehnologije. Trdnjave so postajale vse trdnejše, ker so topovi postajali vse gibljivejši in nevarnejši. Kot opomin za vse slabe gradnje je bil grad roparskih vitezov na Tannenbergu v južni Nemčiji, ki je leta 1399 postal prva evropska utrdba, uničena z uporabo eksploziva.

Katere tri novosti so na Dunaj prinesli Turki?
Leta 1683 je poljski kralj Jan Sobieski ubranil Dunaj pred Turki. Z zalogo kave, ki so jo bežeči Turki pustili v svojem taborišču, so na Dunaju ustanovili prvo kavarno. Polmeseci na njihovih zastavah so dali dunajskim pekom idejo za polkrožne rogljičke, zaplenjena turška tolkala (činele, triangle, basovske bobne) pa je posvojila avstrijska vojaška godba.

Zaradi katerega izuma je v 15. stoletju Evropa dobila premoč nad Kitajsko?
Odgovor je: Zaradi mehanske ure. Ura, ki je zvonila vsako polno uro, in ura na vzmet, ki jo je izpodrinila, nista bili samo natančnejši od kitajskih vodnih ur – bili sta namenjeni vsem ljudem in ne samo ozkemu krogu astronomov. Jezuitski misijonar Matteo Ricci je evropske ure prinesel na Kitajsko in Kitajci so jih sprejeli s potrtostjo – vedeli so, da je to prvenstvo prevzela Evropa.

Katera modna znamka, ki obstaja še danes, je bila glavni proizvajalec uniform za nacistično zločinsko organizacijo SS?
Nemci so posvečali veliko pozornosti eleganci vojaških oblačil. Podjetje oblačil v Metzingenu je bankrotiralo,  torej propadlo,  v veliki gospodarski krizi leta 1930. Toda ko se je njegov lastnik včlanil v nacistično stranko, je podjetje kmalu postalo eden od glavnih dobaviteljev uniform za Hitlerjevo vojsko, predvsem za SS. In kdo je bil lastnik? Hugo Boss je bilo njegovo ime.

Samo dva evropska voditelja sta v zgodovini zgradila zgradbi, ki sta bili vsaj približno podobni Velikemu kitajskemu zidu. Kdo sta bila to?
Prvi je bil znameniti rimski cesar Hadrijan, ki je leta 112 po Kr. v Britaniji zgradil zid, ki je južni del province varoval pred napadi ljudstev s severa. Imenoval se je Hadrijanov zid. Njegovi ostanki so vidni še danes. Drugi pa je bil voditelj Vzhodne Nemčije Walter Ulbricht, ki je leta 1961 zgradil simbol hladne vojne, ki je Berlin presekal na dvoje – berlinski zid. Porušili so ga leta 1989, ko je Nemčija postala ponovno enotna. Del zidu je ohranjen kot muzejski eksponat.

Kako je bilo ime vladarju, ki je nosil obutev z železnimi podplati?
Turški sultani so imeli dolgo neprijetno navado, da so vse sorodnike, ki bi bili lahko nevarni za oblast, enostavno zadavili s svileno vrvico. Kasneje so ta način opustili, a so sinove zapirali v hareme – ženske prostore. Osman III. je preživel 51 let kot ujetnik v haremu. Pred prevzemom oblasti ni vedel ničesar o svojem cesarstvu. Ženske so se mu tako zelo zagnusile,  da je začel nositi obutev z železnimi podplati. Od haremskih žensk se je pričakovalo, da izginejo s poti, kadar so zaslišale topotanje njegovih korakov.

Obstajajo trije razlogi, zakaj Afriki rečemo črna celina. Kateri so?
Najlažji odgovor je seveda, da tam prevladuje črno prebivalstvo. Drugi razlog je, ker je Afrika v ekonomskem smislu najbolj zaostala celina, tretji pa, ker se ponoči iz vesolja nad to celino vidi majhno svetlobno onesnaženje v primerjavi z drugimi deli sveta.

Kamor koli se ozremo, na koncu vidimo le vešala. Kdo je izrekel to največjo prerokbo 18. stoletja in kaj je hotel povedati z njo?
Edmund Burke, irski član parlamenta, je povedal še več. Svaril je, da se bo kakršenkoli napad na tradicionalno oblast končal z uvedbo pogubne in nemoralne oligarhije, ki se bo izrodila v vojaško diktaturo. Mislil je seveda na francosko revolucijo in na vse kasnejše nasilne prevzeme oblasti. V vsem je imel prav, le eno stvar je prerokoval napačno, vendar ta napaka ni vplivala na izid. Namesto vešal so uporabili giljotino.

Objavljeno v septembrski številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Kako visoko? Štorklja poje žabo. Ko letita, se oglasi žaba iz želodca:”Kako visoko sva?” Teta štorklja odvrne:”na 3000m” Žaba:”O ne ga srat!”
Pilovka 1, 12