Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Razkrita skrivnost Jacka Razparača - 2. del

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Aleš Nosan

Leta 2019 je bil lov končan, skrivnost rešena, dobili smo odgovor na vprašanje, kdo je bil serijski morilec, ki je pred 130 leti v revnem predelu Londona ubil pet žensk in sam sebi, zaradi metod, ki jih je uporabljal, nadel ime Jack Razparač. Kako nam je uspelo razrešiti eno največjih skrivnosti zgodovine?

Šal Catherine Eddowes
Ljubiteljski raziskovalec življenja in dela Jacka Razparača, angleški podjetnik Russel Edwards, je leta 2007 na dražbi kupil šal ene Razparačevih žrtev. Šal je bil najden ob truplu Catherine Eddowes, zato se je domnevalo, da je kri na šalu njena, vendar se je izkazalo, da je pripadala tudi morilcu.

Edwards je stopil v stik z znanstveniki, da bi preveril DNK. Očitno so policisti po umoru sklenili krvave sledi čim prej prikriti in za modro-rjavim šalom se je za več desetletij izgubila vsaka sled. Edwards je ob nakupu šala prejel tudi pismo prejšnjega lastnika, ki je zatrjeval, da je potomec policijskega narednika Amosa Simpsona, ki se je med prvimi znašel na prizorišču zločina in šal obdržal, da bi ga podaril ženi. K sreči šal ni bil opran in krvavi madeži so 130 let čakali, da bi ponudili odgovor na vprašanje – kdo je bil Jack Razparač?

Vedel sem, da bom moral odšteti veliko denarja, a hotel sem ga imeti. Želel sem dokazati, da je pristen, da je pripadal Catherine. Še v sanjah pa si nisem mislil, da bo ta kos tkanine tako usoden, da bo razrešil najbolj krvavo skrivnost zgodovine, je povedal Edwards.

Analiza DNK
Edwardsovi preiskavi se je pridružil biokemik in strokovnjak za genetiko dr. Jari Louhelainen z liverpoolske univerze, ki je opravil analizo šala. S posebno infrardečo kamero je kmalu ugotovil, da so temni madeži sledi arterijske krvi, ki je v curkih padala na šal, kar se je povsem ujemalo s tragičnim koncem, ki je doletel Catherine. Analiza z ultravijoličnimi žarki je pokazala še, da so na šalu sledovi semenske tekočine, kar je potrjevalo tezo, da je morilec med zločinom dosegel spolno zadovoljitev.

Znanstveniki so vzorce, ki so bili za običajne metode prestari in prešibki, odvzeli s posebnim postopkom vakuumiranja. Iz sledi so izluščili mitohondrijski DNK, ki se prenaša po ženski strani in lahko preživi dolga leta.

Edwards je izsledil Karen Miller, praprapravnukinjo umorjene, ki je odstopila svoj DNK za primerjavo. Vzorec se je ujemal in postal ključni dokaz, da je bil šal res na kraju zločina. Tako je ta kos tkanine postal edini materialni in znanstveni dokaz brutalnega primera.

Kdo je bil torej psihopatski klavec Jack Razparač?
Ugotovljeno je bilo, da sta na šalu dva vzorca krvi. In zdaj je bilo treba le še opraviti veliki finale. Kot vemo iz prvega dela naše zgodbe, je policija imela svoj seznam morebitnih ubijalcev. Med njimi se je znašel tudi londonski brivec in frizer Aaron Kosminski, toda trdnih dokazov ni bilo, razen da je živel blizu kraja, kjer je policija našla tretjo Razparačevo žrtev.

Policija je tokrat končno imela tudi malo sreče. Na slepo so poskusili s Kosminskim in uspelo jim je. Njegov DNK so pod pretvezo pridobili od potomke morilčeve sestre Matilde, ki so jo prepričali, da je dala bris ustne sline. Primerjava je pokazala, da se na šalu najdeni vzorci popolnoma ujemajo z vzorci Kosminskega.

Policijska dokumentacija je pokazala še, da so za Kosminskega, Juda, ki je s Poljskega zbežal pred ruskimi pogromi, ugotovili, da je 23-letni frizer trpel za duševno boleznijo, preganjala ga je paranoidna shizofrenija, imel je prisluhe in sovražil je ženske. Oblasti so ga zaprle v ustanovo za neozdravljivo bolne in nevarne za okolico, kjer je leta 1919 umrl v starosti 54 let.

Vse skrivnosti razkrite
Zgodovinarji so še ugotovili, da je viktorijanska seksistična policija naredila žrtvam veliko krivico, ko jih je označila za prostitutke. Šlo je za revne brezdomke iz delavskega razreda.

Vse ugotovitve o Jacku Razparaču so potrdili raziskovalci na Univerzi v Liverpoolu in izsledke svoje raziskave objavili v članku o forenzični znanosti v reviji Journal of Forensic Sciences.

Dvanajst let po nakupu umazanega šala s popotnico grozljivega zločina je Edwardsova detektivska žilica ob pomoči sodobne tehnologije liverpoolskih znanstvenikov ponudila odgovor na večno uganko in Jacku Razparaču vrnila pravo ime: Aaron Kosminski.

Objavljeno v poletni počitniški številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Kaj je manjše če obrnemo na glavo? Številka 9!
Power Girl, 10 let