snofi
Naslednji Pil izide 5. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Lev - Še vedno kralj živali

Značka
Tačke
Naslovnica
Fotografija: Pixabay
Besedilo: Marina Dermastia

Ko potuješ po območjih Afrike, kjer je levov še vedno veliko, skoraj ne mine noč, da ne bi slišal njihovega rjovenja. Da pa jih vidiš sredi dneva, moraš imeti zelo dobro odprte oči in tudi nekaj sreče. In lahko rečem, da sem srečen človek, saj sem jih videla že dvakrat.

Kralj živali z vsaj dvema razlogoma

Griva se zdi kot nekakšna naravna krona in gotovo je najbolj zaslužna za izvolitev leva v visoki in častni naziv kralja živali. Griva levjemu samcu daje tudi dokaj strašljiv videz, zato se ga upajo le redke živali izzvati v boj. Ne smemo pozabiti, da levi počivajo in spijo kar 20 ur na dan – le kralji si lahko privoščijo tak življenjski stil!

Lev je velika mačka

Znanstveno ime za leva je Panthera leo. Je bratranec tigrov, leopardov in jaguarjev. S tigri in leopardi so jih v živalskih vrtovih celo parili in križance poimenovali ligerji in leoponsi. Zaradi ohranjanja vrst takih križanj ne spodbujajo več, vendar pa križance še danes lahko vidiš v živalskih vrtovih na Kitajskem.

Vse te živalske vrste, skupaj z gepardi in pumami, uvrščamo med velike mačke, ki si delijo podobno velikost, moč in lovne tehnike. Za razliko od drugih mačk levi zelo dobro plavajo.

Družina je na prvem mestu

Kljub rjovenju, renčanju in ustrahovanju so levi zelo družinske živali. Običajno živijo v krdelih po 30 živali.  Velikost krdela je odvisna od razpoložljive hrane in vode. V krdelu sta navadno le dva odrasla samca, ki gresta po dveh do štirih letih po svoje. Krdelo takrat prevzame nov samec. Velikokrat se zgodi, da novi vodja krdela pobije vse mladiče. S tem zagotovi, da bodo imeli vsi bodoči mladiči njegove gene.

Glavna naloga samcev je obramba ozemlja, ki ga označijo z urinom. Vsiljivce odganjajo z glasnim rjovenjem, ki se sliši tudi 10 kilometrov daleč. Z vsiljivci se tudi spopadejo. V boju, ki spominja na rokoborbo, jih ščiti griva.

V resnici je velik del življenja samcev bolj posvečen bojem kot redni prehrani, zato v naravi živijo le do 10 let, kar je pet let manj kot samice. V ujetništvu je povprečna starost obeh spolov 25 let.

Drugače kot samci levinje ostanejo v krdelu vse življenje in skrbijo za zarod. Večina jih je v sorodu – so mame, hčere, stare mame in sestre. Posamezna levinja skoti od enega do štiri mladiče vsaki dve leti. Ker se mladiči vedno skotijo ob istem času leta, jih skupaj vzgajajo mame in sorodnice.

Žene lovijo, možje pa se mastijo

Pomembna naloga levinj je lov. Lovijo od mraka do zore v skupinah po dve ali tri, predvsem zebre in gnuje, pa tudi mlade slone, nosoroge, povodne konje, krokodile in žirafe. Kot uigran tim sledijo, obkrožijo in ubijejo plen. Kljub vsemu niso najboljše lovke, saj je veliko poskusov ulova neuspešnih. Čeprav so levi vrhunski plenilci, se kar obilno hranijo tudi z mrhovino. Levinja na dan poje do 5 kilogramov mesa, samec pa tudi več kot 7 kilogramov.

Živijo na odprtem, a jih težko opaziš

Afriški levi živijo v odprti savani ali redkem grmičevju. Ker so afriške trave visoke in zlato rumene, tako kot levja dlaka, so v njih zelo dobro skriti. Indijska podvrsta levov živi v gozdu.

Lev je ranljiva vrsta

V pradavnini so bili levi razširjeni po vsej Afriki, jugovzhodni Evropi do Indije. Živeli so tudi v Ameriki od Mehike do Peruja.  Pred 10 000 leti so bili levi skupaj s človekom najštevilnejši veliki sesalci. Danes živijo le še v podsaharski Afriki in osamljena populacija v Indiji.

Levi so na rdečem seznamu ogroženih vrst v skupini ranljivih. Pri tem ima glavno vlogo spet človek. Odvzel jim je že veliko ozemlja, prav tako leve pobija za lovne trofeje, zdravilne pripravke in za zaščito živine. Levi so zelo občutljivi za bolezni, ki jih prenašajo klopi. Indijski levi so zelo ogroženi, saj jih je v naravi le še 400. Je pa indijska podvrsta vključena v številne programe živalskih vrtov po vsem svetu za ohranitev.

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Šport?
Športa ne gledam in me zato ta rubrika ne zanima.
(222)
Zelo mi je všeč.
(129)
Všeč mi je srednje.
(138)
Bolje bi bilo, če ne bi bile novičke, ampak bi predstavili samo en športni dogodek.
(69)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Marec 2024

gumb

Revija
Izid: 1. 3. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Sunny Side of London
5. Joker Out - Barve oceana

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua - Barbie World
4. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Miley Cyrus: Flowers
5. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
6. Olivia Rodrigo: Vampire
7. Robin Schulz & Rita Ora & Tiago PZK: I'll Be There
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Šotor

Zakaj je šotor znamke Nes odpornejši?

Ker preNESe dež!!!

Vita z odvezano vezalko, 10 let