snofi
Naslednji Pil izide 5. novembra

Nova številka
Oktober 2021

Revija
Izid: 1. 10. 2021
pepca oblacek

Anoreksija

Aktualno

Naslovnica
Besedilo: Jana Zirkelbach

ANOREKSIJA

Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to grozno bolezen, ki na prvi hip sploh ni videti tako huda. Pa to ne velja samo za pilovke, tudi vse več fantov zapada v kremplje te bolezni, vsaj tako pravi statistika.

Kakšna bolezen je anoreksija?

Zanjo je značilen velik strah pred debelostjo, strah ki ne poneha tudi, ko se teža osebe, ki strada, zmanjšuje. Anoreksične motnje so v bistvu čustvene motnje, ki se kažejo v spremenjenem odnosu do hrane. Anoreksična dekleta (v zadnjem času tudi fantje, čeprav še vedno v manjšem številu) so prepričana, da so debela, tudi če so že podhranjena in že izgubijo menstruacijo, ki je eden od pokazateljev anoreksije. Njihova predstava o lastnem telesu je motena. Čeprav so videti že kot okostnjaki, se v ogledalu vidijo debele. Anoreksija nastaja postopoma. Začne se na prehodu iz otroštva v adolescenco ( pri 8 – 12 letih starosti) in traja kar nekaj let, da oseba poišče pomoč. Začetki anoreksije so nedolžni. Dekle se odloči, da bo shujšala in postala privlačnejša. Shujša nekaj kilogramov in odziv okolice (zlasti najstniške) je pohvalen. Teža ji pada, počuti se dobro in prvič v življenju ima občutek, da jo okolica opazi, pohvali, upošteva. Začuti, da ima moč in da nadzoruje svoje življenje. Toda hujšanje se ne ustavi in nenadoma nima več nadzora v svoji rokah. Občutki neustreznosti, neuspešnosti in še slabše samopodobe ter samospoštovanja so mnogo hujši kot prej.

 

Beseda anoreksija pomeni izgubo apetita, kar pa je zmotno, kajti anoreksična oseba v resnici ne izgubi apetita, le možgani ji ukazujejo, da je hrana njena sovražnica in naj ne zaužije. V resnici gre za strog nadzor nad zaužito hrano, za obsedenost s štetjem kalorij, za celodnevno pretirano obsedenost s hrano.  Hrana tako postane središče razmišljanja. Anoreksična oseba tako s stradanjem odklanja vse vrste hrane ali pa zaužije le hrano, ki je nizkokalorična. Obenem pretirava tudi s telesno aktivnostjo.

 

Anoreksija je v marsičem podobna drugim odvisnostim, čeprav se je ne jemlje kot odvisnost. Na začetku vsake odvisnosti se človek počuti bolje kot prej, postane bolj samozavesten in se počuti uspešnejšega. Toda kmalu zatem sledijo težave. Tudi pri anoreksiji je tako. Začetnim »zmagam« sledi obdobje krize, zapiranja vase, umik pred okoljem,vedno večji občutek izgube kontrole nad življenjem. Občutki krivde, značilni za anoreksično osebo, se poglabljajo.

Vzroki za nastanek

Vzroki za nastanek anoreksije so različni. Življenjske okoliščine, ki so lahko vzrok za nastanek te čustvene motnje, so lahko kronične in duševne bolezni staršev, občutek negotovosti in pomanjkanje varnosti, družinski prepiri,  nasilje v družini, starši, ki svojega otroka pretirano varujejo in mu preprečujejo samostojnost ali pa tudi starši, ki nikakor niso zadovoljni z otrokom in imajo previsoka pričakovanja.  Stalne diete v družini prav tako niso koristna popotnica odraščanja, kot tudi hrana  ne sme biti vzgojni pripomoček nagrajevanja ali kaznovanja. Seveda ne gre pozabiti tudi na  telesne, duševne in spolne zlorabe otroka.

Pomemben dejavnik tveganja je tudi prekomerna telesna teža otroka ob rojstvu in v otroštvu . Debel otrok je tarča posmeha in slabo samopodobo je tudi kasneje težko popraviti.

Tudi osebnostne lastnosti kot so perfekcionizem, pretirana storilnost, potreba po potrjevanju in pohvalah  so lahko pomemben dejavnik tveganja.

Seveda pa ne moremo mimo medijev, ki nas vsak dan zasipajo z vitkimi lepoticami in podobami idealne ženske, ki je pretirano suha. Norme postajajo vse strožje, saj so manekenke danes bolj suhe kot včasih. Oblegani smo z dietami in  vitkimi lepoticami za vsako ceno, ki nam vzbujajo občutek krivde ob vsakem zaužitem gramu. V današnjem času je veliko preveč pogovorov o videzu, za sodobne ženske pa še posebej velja, da morajo biti lepe, popularne, privlačne, športne.

Je anoreksija ozdravljiva?

A vendar ne gre obupati. Anoreksija je ozdravljiva bolezen, čeprav je pot do ozdravitve dolgotrajna in naporna. Vendar pa se mora tako kot pri zdravljenju odvisnosti tudi tukaj oseba sama odločiti za zdravljenje. Lastna želja po spremembi življenja je nujna za uspešno zdravljenje. Pri tem pa lahko takšni osebi veliko pomagamo njeni bližnji, domači, prijatelji, sorodniki. Zato, dragi Pilovci – ne zatiskajte si oči, če je med vami kakšno dekle ali fant, ki je potreben pomoči, pa naj gre za anoreksijo ali za kaj drugega. Naj zagorijo lučke alarma. Poiskati je treba pomoč odraslega, ki je vreden zaupanja in za katerega verjamete, da bo znal poiskati pot do rešitve.

Vprašanje

Koliko ste stari?
9
(22)
10
(60)
11
(106)
12
(150)
13
(127)
14
(78)
15
(17)
16
(16)
Nič od naštetega
(31)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualne lestvice

Domača
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti
Bepop - Verjamem v dobre ljudi

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
BTS - Butter
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
Olivia Rodrigo - good 4 u

Knjižna
Karen M. McManus - Eden od nas je naslednji
Simona Semenič - Skrivno društvo KRVZ
Sarah Crossan - Eno
Leigh Bardugo - Vranja Šesterica in Pokvarjeno kraljestvo
J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Ulala
5. BQL: Budala
6. Čuki: Mogoče
7. Eva Boto: Ti
8. Klara Jazbec: Največ
9. Mi2: joj joj joj
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Ed Sheeran: Bad Habits
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Måneskin: I wanna be your slave
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. P!nk: Cover Me In Sunshine
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 1. 10. 2021

NAKLJUČNI VIC

POSLOVNE ZADEVE

"No, sin moj kako je bilo v šoli?"
"Veš oči, ti doma nočeš govoriti o poslovnih zadevah. Jaz pa tudi ne".

Volkec, 11